IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

LJUBOMIR Filipović: Zamijeniti Beograd Zagrebom… (foto)

Crna Gora je u odnosu zavisnosti prema Srbiji. Neke stvari koje je trebalo riješiti odmah nakon referenduma, nisu se riješile. I dalje smo instinktivno nastavili da gledamo u Beograd kada je u pitanju kultura, kada su u pitanju proizvodi za masovnu potrošnju. Imamo suludu situaciju da se u nakim prodavnicama danas srpska voda prodaje jeftinije od crnogorske…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 27, 03. 2024… 09: 22…  LJUBOMIR Filipović: Zamijeniti Beograd Zagrebom… (foto)

Dobro jutro! Preveliko oslanjanje Crnogoraca svih vjera i nacija na Beograd, značajno utiče na naše društveno tkivo.

Osim što se Srbija nije odrekla mikroimperijalnih ambicija kada je Crna Gora u pitanju, dimenzija konstantne političke nestabilnosti postavlja pitanje zašto se ne okrenemo Zagrebu, kada su u pitanju diplomatija, kultura, obrazovanje.

Zamijeniti Beograd Zagrebom

Gledam juče momka iz Nikšića u Zagrebu i na koji način je simpatično učestvovao u uličnoj anketi i objasnio odakle je bez da kaže tačno odakle je. Crnogorce danas u Zagrebu gledaju sa simpatijama.

Moguće je viđeti crmničko oro na ulicama Zagreba, čuti ljude da pjevaju crnogorske pjesme. Mnogo je energije i vremena, kao i dobre volje, sa obje strane uloženo u to da se od percepcije agresora sada na Crnogorce gleda sa simpatijama.

Ovo nije emotivan i srbofoban tekst. Ovo je praktična i racionalna preporuka. Srbija je u stanju konstantne političke krize, rastućeg autoritarizma i nacilanizma. Sve se to previše lako i brzo preliva na Crnu Goru imajući u vidu to da smo nakon litija opet duboko zagazili u isti politički i kulturni prostor sa Srbijom.

Umjesto da čekamo da se Srbija promijeni, mi treba da uradimo sve da smanjimo međuzavisnost sa Beogradom. Da smo gradili jadransko-jonsku magistralu kao prioritetnu radili bi za svoje a ne za srpske nacionalne interese.

Čitaj još:   LJUBOMIR Filipović: Zašto je Srebrenica Tema? (foto)

Sa druge strane univerzitet i zdravstvo su bolji u Zagrebu i kvalitetniji. Masovna kultura u Hrvatskoj je prijemčivija crnogorskoj. Umjesto oslanjanja na RTS, Pink i ostale srpska kanale, mogli smo se više oslanjati na hrvatske kanale, napraviti međudržavne ugovore koji bi omogućili lakšu kulturnu i obrazovnu razmjenu.

To je naš interes. A i hrvatski je interes. Hrvatima je bolje da na južnoj granici imaju nezavisnu Crnu Goru nego ispostavu velikosrpske ideje. Sada to najbolje osjećaju. Za dobru i plodotvornu saradnju morali bi i jedni i drugi da napravimo neke koncesije bez maksimalističkih zahtjeva.

Često govorim o pitanju nerezidentnih ambasada, od kojih se 30 i neka nalaze u Beogradu. Ambasadori i ambasade koje su nadležni za Crnu Goru, žive u mjehurima srpskog javnog mnjenja. U zemlji čije je javno mnjenje većinski neprijateljsko prema Zapadu i NATO- u.

Zamislite koliko to utiče na Crnu Goru po pitanju političkog izvještavanja, po pitanju odnosa prema civilnom društvu, grantovima, medijima. Logičnije bi bilo da su za CG nadležne ambasade u Zagrebu, u glavnom gradu zemlje saveznice iz NATO-a.

Zamislite da smo jačali kult Hajduka na primorju na kome se u bivšoj Jugoslaviji uvijek navijalo za Hajduk. Umjesto toga se sad u Tivtu brišu i precrtavaju grafiti Torcide, a na svakom koraku su grafiti Zvezde i Partizana, čije se navijačke podružnice po članstvu preklapaju sa radikalnim srpskim nacionalističkim i klerikalnim organizacijama.

Dok crnogorska država ne bude imala svijest o strateškoj saradnji – treba ubrzati i potspješiti saradnju između crnogorskog civilnog društva i hrvatske države. Hrvatska ne može sve sama.

Hrvatska treba na Zapadu za Crnu Goru da dobije stratešku važnost, da se preko hrvatskog uticaja, nama bliskog i razumljivog, u Crnoj Gori širi pro- Zapadni uticaj. Da se crnogorski, transatlantski i građanski identitet učvršćuje uz pomoć hrvatskih institucija.

Čitaj još:   LJUBOMIR Filipović- analitičar i kolumnista: Što Ako Ukrajina Izgubi? (foto)

Kao što Rusija sada koristi Srbiju za maligni uticaj, tako NATO zemlje i EU treba da pomognu Hrvatskoj da u Crnoj Gori širi svoj uticaj. Ovo znači više Crnogorki i Crnogoraca na hrvatskim sveučilištima, više hrvatskih proizvoda na rafovima naših prodavnica, usmjeravanje naše putne i druge infrastrukture na Zapad. I smanjivanje tenzija oko pitanja poput Prevlake i Jadrana.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM- a…

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more