IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Posljednji ispraćaj i dženaza velikanu: ABDULAH Avdo SIDRAN UKOPAN U HAREMU FERHADIJA DŽAMIJE… (foto, video)

Posljednji ispraćaj i dženaza akademiku, istaknutom književniku, pjesniku i scenaristi Abdulahu Sidranu, bio je u haremu Begove džamije u Sarajevu danas nakon ikindije namaza u 15.40 sati…

SARAJEVO: BiH. Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 27, 03. 2024… 19: 22… Posljednji ispraćaj i dženaza velikanu: ABDULAH Avdo SIDRAN UKOPAN U HAREMU FERHADIJA DŽAMIJE… (foto, video)

Posljednji ispraćaj i dženaza-namaz Abdulahu Sidranu, upriličeni su danas u haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu, poslije ikindije-namaza, nakon čega je velikan bh. književnosti ukopan u haremu Ferhat-pašine džamije.

Fena

U prisustvu više hiljada ljudi u haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu dženazu-namaz predvodio je reisu-l ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, a po klanjanju dženaze-namaza, tabut s tijelom Sidrana prisutni građani su donijeli do harema sarajevske džamije Ferhadije, gdje je i obavljen ukop.

Ranije danas u Narodnom pozorištu u Sarajevu je održana i komemoracija.

Istaknuti bosanskohercegovački pisac, pjesnik, scenarist i akademik Abdulah Sidran preminuo je u subotu u Sarajevu u 80. godini, nakon duže borbe sa zdravstvenim problemima.

Abdulah Sidran rođen je 1944. godine u Sarajevu. Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Zvorniku i Sarajevu. Apsolvirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Povremeno je radio kao urednik omladinskih listova i javnih tribina te, do 1992. godine, na Televiziji BiH kao vodeći dramaturg. Između tih povremenih uposlenja, živio je i radio kao profesionalni pisac.

Čitaj još:   Savjet mladih DPS: Mizerni pokušaj manipulacije studentima u režiji Vučićevih ministara i GOJKA Raičevića... (foto)

U književnosti se pojavio šezdesetih godina, pjesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju “šezdesetosmaškom”. Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je književnim i društvenim priznanjima (Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća “Svjetlost”, Zmajeva nagrada). U ratu objavljena, knjiga njegove poezije “Sarajevski tabut” nagrađena je priznanjem, “Nagradom slobode”, PEN-centra Francuske.

Izbori iz njegove poezije, u prevodu na njemački, francuski, italijanski, objavljeni su u Austriji, Francuskoj, Italiji[2] (Insel bin ich, im Herzen der Welt, Cercueil de Sarajevo, La bara di Sarajevo). Za italijansko, dvojezično, izdanje, dobio je nagradu ”Premio letterario 1996 della Fondazione Laboratorio Mediterraneo”.

Scenarista je filmova ”Sjećaš li se Dolly Bell?”, ”Otac na službenom putu”, reditelja Emira Kusturice, ”Kuduz” Ademira Kenovića. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i majstorski kandidat u šahu.

(Anadolija)

Odabir lokacije nije slučajan jer, zapravo, na ovaj način će porodica i prijatelji velikog Sidrana ispuniti njegovu želju da bude sahranjen u haremu Ferhadije, gdje su njegovi prijatelji i kolege, poput Nedžada Ibrišimovića.

Tehvid će se proučiti nakon ikindije namaza (15.40 sati) u Ferhadija džamiji

Komemoracija će biti istog dana u Narodnom pozorištu u 12 sati.

Čitaj još:   POPIS STANOVNIŠTVA MAJKA SVIH BITAKA: Crna Gora sposobna da bude crnogorska ili tek Srbija na moru... (foto i video)

Podsjetimo, Sidran je preminuo u subotu, 23. marta, u 80. godini života.

BONUS VIDEO: Klanjana dženaza Abdulahu Sidranu, ukopan u haremu Ferhadija džamije

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more