IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Kako je uspjela Gruzija i što može da nauči Crna Gora? (foto, video)

Država+ Savez+ Uefa: Istorijski odlazak Gruzina na Euro 2024. rezultat dugogodišnjeg ulaganja u talente i infrastrukturu…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 28, 03. 2024… 10: 29… Kako je uspjela Gruzija i što može da nauči Crna Gora? (foto, video)

Istorijski uspjeh fudbalera Gruzije slavio se do jutarnjih sati na ulicama Tbilisija i ostalih gradova ove nekadašnje sovjetske republike.

Hviča Kvarachelija i drugovi u finalu plej-ofa su nakon penala eliminisali Grčku (4:2 – 0:0 bilo nakon produžetaka) i prvi put izborili plasman na Evropsko prvenstvo.

Rezultat Gruzina za mnoge je senzacionalan, ali zapravo nije toliko iznenađujući. Ne samo zbog toga što su do Eura u Njemačkoj stigli preko Lige nacija, već zbog činjenice da godinama ulažu u talente i infrastrukturu.

UEFA je na svom sajtu podsjetila kako je gruzijski fudbal napredovao kroz dobru strategiju i iskorišćavanje podrške Evropske fudbalske unije.

Takmičarski gledano, Gruzini su maksimalno iskoristili prohodnost koju Liga nacija donosi ka Evropskom prvenstvu.

Tim nekadašnjeg francuskog reprezentativca Vilija Sanjola osvojio je grupu u C diviziji, ostavivši iza sebe Bugarsku, Sjevernu Makedoniju i Gibraltar, sve reprezentacije koje je – na primjer – Crna Gora pobjeđivala u bliskoj prošlosti.

Gruzija je dva puta izborila plasman u viši rang Lige nacija – u prvom izdanju, 2018. godine, iz D je prešla u C diviziju, a od naredne jeseni nastupiće u B, gdje je i naša selekcija.

,,Krstaši“ su jedna od reprezentacija s najvećim procentom pobjeda u najmlađem Uefinom takmičenju, prije čijeg pokretanja su ,,male“ reprezentacije imale mnogo manje šansi da se domognu velikog takmičenja.

Gruzija je svoju priliku, kao 2020. Sjeverna Makedonija koja se Eura domogla baš protiv nje – iskoristila.

Čitaj još:   TEŽAK Udes na putu Bar– Ulcinj: Sudar kamiona i automobila, poginuo Baranin A.B. (1981)... (foto)

Pokazatelj napretka Gruzije je baš dvomeč sa Makedoncima u prethodnom izdanju LN – trijumfovali su u oba meča, 2:0 i 3:0.

Ulaganja se isplatila

Uspjehu seniorske reprezentacije prethodili su zapaženi rezultati mlađih selekcija, pri čemu je Fudbalski savez Gruzije (GFF) koristio mogućnosti koje nudi domaćinstvo Uefinih takmičenja kako bi podstakao interes za fudbal i svojim reprezentacijama pružio dragocjeno iskustvo, podsjetili su iz Evropske fudbalske unije.

Gruzija je 2017. bila domaćin Evropskog prvenstva do 19 godina, uz čak 25.000 navijača koji su prisustvovali njenoj posljednjoj utakmici u grupi. Potom, 2023. godine zajedno sa Rumunijom organizovala je Evropsko prvenstvo za igrače do 21 godine, a koliko su Gruzini (postali) opsjednuti fudbalom pokazuje podatak o rekordnoj ukupnoj posjećenosti šampionata – 316.023 gledaoca, pri čemu su tri najveće posjete u istoriji zabilježene na mečevima gruzijske reprezentacije.

Gruzija je pomjerila granicu i time što je stigla do nokaut runde, a prethodno nikad nije igrala na završnom turniru. Bila je prva u grupi, ispred Belgije, Holandije i Portugala.

Gruzini su morali da zadovolje brojne uslove da bi dobili organizaciju takvih takmičenja – potrebni su im bili stadioni koji ispunjavaju kriterijume Uefe, trening tereni za svaku od reprezentacija učesnica, blizina aerodroma…

Svega toga, naravno, ne bi bilo bez ulaganja od strane države, a Savez je bio veza sa Uefom. Može li Crna Gora, koja decenijama čeka da se završi jedna tribina (!) na najvećem stadionu, da se nada nečem takvom? Odgovor je (za sada) svakako – ne.

Reprezentacije Gruzije do 17 i do 19 godina u sezoni 2019/20. prvi put su se kvalifikovale u elitnu rundu kvalifikacija za EP, čime slika o napretku tamošnjeg fudbala počinje da se oblikuje.

Fudbalski savez Gruzije radio je na popularnosti fudbala (kod nas makar o tome ne treba da brinemo, valjda?) i postigao značajan uspjeh – između 2015. i 2021. broj registrovanih fudbalera u Gruziji porastao je sa 14.676 na 37.600, dok se broj fudbalerki povećao više od deset puta.

Čitaj još:   VIC DANA Policija i kontrola pijanih vozača...

Koristeći sredstva iz Uefinih programa, Gruzija je 2014. izgradila nacionalnu fudbalsku akademiju kao još jedan temelj za rezultat postignut prije dvije noći.

Što smo propustili?

To je jedna strana priče, a kakav kvalitet ima Gruzija i zašto je prije Crne Gore uspjela da ostvari san o odlasku na veliko takmičenje?

Glavni dio posla završila je u prethodnom izdanju Lige nacija kada je ubjedljivo osvojila prvo mjesto u konkurenciji Bugarske, Sjeverne Makedonije i Gibraltara – uzela je 16, od mogućih 18 bodova.

U kvalifikacijama za EP 2024. izabranici Vilija Sanjola bili su pretposljednji u konkurenciji Španije, Škotske, Norveške i Kipra. Imali su po dvije pobjede (obje nad Kipranima) i remija, te četiri poraza.

Sve karte bacili su na ,,bonus“ šansu, izborenu kroz Ligu nacija – minulog četvrtka su u polufinalu plej-ofa savladali Luksemburg (2:0), da bi prije dvije noći pobijedili Grčku, nakon penala za epske scene na stadionu ,,Boris Paičadze Dinamo“.

Kakav tim ima Gruzija? Apsolutna zvijezda je Napolijev majstor Hviča Kvarachelija, golman Giorgi Mamardašvili je u Valensiji, ofanzivac Giorgi Čakvetadze igra za Votford.

Sve u svemu, Gruzini nemaju zvučniji tim od Crne Gore, s kojom će igrati u junu u Podgorici.
Njihov primjer takođe pokazuje da je možda i bolje biti u C diviziji Lige nacija, nego u B gdje je sada naša selekcija.

Proširenjem broja učesnika narednog Svjetskog prvenstva 2026. (sa 32 na 48) i Evropa je dobila tri mjesta više na Mundijalu, pa će i Liga nacija imati značaj, ali će biti potrebno osvojiti prvo ili drugo mjesto u konkurenciji Turske, Islanda i Velsa.

Liga nacija 2026. nudiće veliku šansu da se ode na Euro 2028, izvjesno više iz C nego B divizije.
Crna Gora će, naravno, predstojeće jeseni i zime imati ambiciju da ostvari što bolji rezultat i eventualno se domogne A divizije i mečeva sa najjačim selekcijama Starog kontinenta, ali ne bi bila tragedija ni da ispadne u niži rang.

Imala bi dvije staze do EP 2028. i potencijalno šansu koju je do sada dva puta propustila. U prvom izdanju Lige nacija šansu za baraž propustila je u posljednjem kolu sa Rumunijom, dok je u prethodnom na kraju izgubila kod kuće od Finske, koja je minule sedmice baš zahvaljući tom trijumfu igrala polufinale plej-ofa sa Velsom. 

Učesnici EP 2024.

Grupa A: Njemačka, Škotska, Mađarska, Švajcarska.

Grupa B: Španija, Hrvatska, Italija, Albanija.

Grupa C: Slovenija, Danska, Srbija, Engleska.

Grupa D: Poljska, Holandija, Austrija, Francuska.

Grupa E: Belgija, Slovačka, Rumunija, Ukrajina.

Grupa F: Turska, Gruzija, Portugal, Češka….

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more