IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

IVAN Vujović: Najlogičnije bi bilo da ova Vlada sama sebi skrati mandat i da idemo na nove izbore… (foto, video)

Gostujući na TVE predsjednik SDP-a Ivan Vujović odluku Vlade da ipak podrži prijem Kosova u Savjet Evrope, nakon negativnog glasanja Maje Vukićević iz DNP-a, vidi kao raštimovani orkesrar i smatra da 44. Vlada vodi više politika….

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, subota, 30, 03. 2024… 11: 12… IVAN Vujović: Najlogičnije bi bilo da ova Vlada sama sebi skrati mandat i da idemo na nove izbore… (foto, video)

“Vanjska politika za svaku državu, a posebno za malu zemlju kao što je Crna Gora, posebno u ovakvom turbulentnom političkom, geopolitičkom trenutku danas u regionu, i u svijetu, jedna je od najvažnijih politika.,,

Kada šaljete različite glasove oko elementarnih pitanja, kao što je pitanje priznanja nekih država, koje je država Crna Gora priznala prije 15 godina, što je predstavljao temeljni dio njene vanjske politike, i kada vam konstituenti izvršne vlasti, odnosno vladajuće koalicije, donose odluke, glasaju na međunarodnim tijelima, u potpunoj suprotnosti toj temeljnoj politici vlade, dakle, vanjskoj politici, onda se zaista zapitate koliko politika ima ova vlada.

Ovdje se ne radi o Vladi, ovdje se radi o jednom raštimovanom političkom orkestru koji iz dana u dan emituje i proizvodi nove nelogičnosti, nove anomalije. Zato bi bilo najlogičnije da sama sebi skrati mandat i da idemo na nove izbore” kazao je Vujović u emisiji “Na kraju dana”.

Bez obzira što iz Vlade možemo čuti da je IBAR prioritet, Vujović smatra da jednom značajnom dijelu, onom proruskom dijelu parlamentarne većine nije.

“Oni će uraditi sve do juna mjeseca, naravno, navođeni i dirigovani iz Beograda od strane gospodina Aleksandra Vučića, koji će učiniti sve da Crna Gora ne napreduje na evropskom putu, prosto zato što to nije njihov programski i politički cilj.

Njihov politički cilj je nešto sasvim drugo, ne evropska integracija, ne snaženje partnerstva u NATO, već povezivanje, konektovanje sa autokratskim režimima tipa Aleksandra Vučića, Lukašenka i Vladimira Putina. Tako da, nemojmo da se čudimo, ovo je tek samo početak, sve će uraditi do juna da Crna Gora ne dobije ovaj famozni IBAR” naglasio je predsjednik SDP-a.

Čitaj još:   IVAN Vujović: MILOJKO Spajić krivi Crnu Goru i abolira ALEKSANDRA Vučića... (foto)

Prema njegovim mišljenju partije koje opstruiraju rad Vlade i koje vidi kao proruske vidi Demokratijsku narodnu partiju, Novu Srpsku demokratiju i dijelove nekih drugih partija.

“Vidimo i najavu rekonstrukcije Vlade kad će se i formalizovati njihovo učešće u samo izvještvoj vlasti, s obzirom da su oni danas sudionici parlamentarne većine.

Ono što je posebno opasno, slati takve poruke i povlačiti takve poteze na relevantnim međunarnim adresama.

Kada to radite u Briselu, na zajedničkom parlamentarnom odboru, kada glasate protiv rezolucije, odnosno uzdržano, gdje se pominju sankcije Rusiji i učešće u NATO misijama, kada u Strazburu glasate na komitetu parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope protiv temelja vanjske politike koje se tiče priznanja država od strane Crne Gore, odnosno prijema Kosova, onda su to posebno opasne i zabrinjavajuće poruke koje se šalju upravo tamo.

Jedna je stvar kada vi takve poruke i takvu nekonzistentnost demonstrirate u Crnoj Gori, a potpuno drugu dimenziju to dobija kada se to radi vani i to se ne radi slučajno. Ta kompromitacija međunarodne pozicije Crne Gore od strane ovih političkih struktura se radi ciljano, fokusirano kako bi se kompromitovala sama pozicija Crne Gore i kako bi se spriječilo da se uhvati brza traka na evropskom putu” jasan je Vujović.

Poruke koje šalju naši evropski partneri da podržavaju rad Vlade ali da ne vide kao partnere koaliciju ZBCG koja je dio nje, Vujović kaže da na prvi pogled to jeste moguća i nelogična konstrukcija, ali mi moramo razumijeti i naše partnere.

“ Njihova poruka u susret formiranju ove Vlade jeste bila da ne vide partnere kao što su ove proruske strukture, kao dio izvršne vlasti. Nažalost, to se na kraju i desilo, ali sada taj momenat podrške SAD-a i Evropske unije, treba da vidimo kao povoljan vjetar.

Čitaj još:   IVAN Vujović: Namjere su očigledne, jedan dio vlasti će činiti sve da nas posvađa sa susjedima i udalji od EU puta... (foto)

Da će oni i u ovakvim okolnostima uraditi sve i obezbijediti svu političku i svaku drugu podršku da Crna Gora uhvati ovaj evropski voz. Ne trebamo da se, makar sada u ovim okolnostima, ljutimo na njih, treba da se ljutimo na sami sebe, zbog onoga što smo sami dozvolili da ovakva vlada funkcioniše na ovaj način”.

O sukobu premijera Spajića i ministra unutrašnjih poslova Šaranovića povodom izbora v.d. direktora Uprave policije smatra da se radi o klasičnom bezzakonju i da najviše trpi pravni sistem Crne Gore.

“ To je jedna cirkuska predstava. Isto kao da gledamo neku Monti Pajtonovsku predstavu, a ne demonstraciju djelovanja izvršne vlasti koja bi trebala da bude ozbiljna struktura u jednoj ozbiljnoj državi. Čitav niz tih odluka koji su prethodili odluci o izboru v.d i direktora Uprave policije su bile nezakonite odluke.

BONUS VIDEO: intervju sa predsjednikom SDP-a Ivanom Vujovićem

izvor Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more