IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

LICITACIJA ZA JOSIPA BROZA: Edin HOZAN predlaže da Tito i Jovanka premjeste se u Jajce, ali i imovina… (foto, video)

“Smatram, kao načelnik Jajca, srednjovjekovnog bosanskog grada, posljednje prijestolnice Bosne, koji čuva kraljevske kosti, ali i nultog mjesta antifašizma na ovim prostorima, što vrlo jasno svjedoči i Muzej II zasjedanja AVNOJ- a, kojeg općina Jajce brižno čuva i održava, da je zemnim ostacima Josipa Broza Tita mjesto upravo uz pomenuti Muzej”, naveo je Hozan

JAJCE: Regija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 08, 04. 2024…00: 42… LICITACIJA ZA JOSIPA BROZA: Edin HOZAN predlaže da Tito i Jovanka premjeste se u Jajce, ali i imovina… (foto, video)

Hozan ističe važnost uključivanja i ostataka Titove supruge Jovanke Broz, naglašavajući potrebu da se ženski dio uzme u obzir, kako bi se očuvala ravnoteža i dostojanstvo.

Josip Broz Tito

Načelnik općine Jajce Edin Hozan

Nakon što je privremeni gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić iznio svoju namjeru o premještanju posmrtnih ostataka Josipa Broza Tita iz Kuće cvijeća, lideri Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva su se oglasili. Uslijedila je brza reakcija premijera Kantona Sarajevo Nikada Uka, koji je naglasio da Tito neće biti bez dostojnog spomenika.

Ubrzo nakon njega, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić također je izrazila želju da posmrtni ostaci budu preneseni u glavni grad BiH.

alt

Nakon spekulacija u medijima i društvenim mržama, oglasio se i općinski načelnik Edin Hozan izražavajući želju da posmrtni ostaci Josipa Broza Tita, bivšeg predsjednika SFRJ, zajedno s njegovom suprugom, koja je preminula 2013. godine, budu preneseni u Jajce, javlja Jajceonline.

Načelnik Jajca iznio je hrabru i intrigantnu alternativu u raspravi oko premještanja kostiju Josipa Broza Tita. U otvorenom pismu upućenom Gradu Sarajevu i premijeru Kantona Sarajevo, Hozan je predložio da se Titovi zemni ostaci presele u Jajce, srednjovjekovni bosanski grad koji čuva kraljevske kosti i koji se smatra nultim mjestom antifašizma na ovim prostorima.

“Koristim ovaj datum da Gradu Sarajevu, njegovoj gradonačelnici gospođi Benjamini Karić, zatim premijeru Kantona Sarajevo gospodinu Nihadu Uku i svim Sarajlijama čestitam 6. april– Dan grada Sarajeva i Dan oslobođenja Sarajeva od fašizma.

Čitaj još:   MILE PANIČNO PRED TV KAMERAMA: "SAD su iznijele niz monstruoznih laži o meni, OSTALO JE JOŠ DA ME UBIJU, Radončić je na čelu..." (foto, video)

Ovu svečanu priliku želim da iskoristim i kao povod da se uključim u svojevrsnu licitaciju, jer malo je reći polemiku, nakon što je gradonačelnik Beograda ponudio da iseli kosti Josipa Broza Tita u Kumrovec, a premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk velikodušno uzvratio, iako nije Kumrovčanin i koliko znamo, ne govori kajkavskim jezičnim idiomom, da kosti bivšeg predsjednika Jugoslavije budu prebačene u Sarajevo.

Smatram, kao načelnik Jajca, srednjovjekovnog bosanskog grada, posljednje prijestolnice Bosne, koji čuva kraljevske kosti, ali i nultog mjesta antifašizma na ovim prostorima, što vrlo jasno svjedoči i Muzej II zasjedanja AVNOJ-a, kojeg općina Jajce brižno čuva i održava, da je zemnim ostacima Josipa Broza Tita mjesto upravo uz pomenuti Muzej”, naveo je Hozan na svojoj Facebook stranici.

alt

Josip Broz Tito u Jajcu 1973. godine na obilježavanju 30 godina od AVNOJ-a

Međutim, Hozan ide korak dalje u svojoj ponudi, ističući da bi premještanje Titovih ostataka u Jajce trebalo pratiti i premještanje sve imovine materijalnog i nematerijalnog karaktera vezane za period socijalizma 1945. – 1980. godine i vladavinu Josipa Broza Tita.

“No, uz nekoliko dodataka koje gospodin Uk potpuno zanemaruje. Dakle, pošto Republika Srbija očito odustaje od svojeg antifašističkog naslijeđa u cjelini, nije dovoljno da se iz Beograda i R. Srbije prenese samo grob (kosti) nego mi iz Jajca nudimo, a prostora imamo, da se u našu općinu prenese sva imovina materijalnog i nematerijalnog karaktera vezanu za period socijalizma 1945.– 1980. i vladavinu Josipa Broza Tita.

Ova imovina, uz razne ljetnikovce i ostalu infrastrukturu, zašto ne i industrijsku, obuhvata i Titovu imovinu koja se nalazi u srbijanskim trezorima. Također, iz Beograda u nadležni sud u Jajcu treba prenijeti sudski predmet ostavinske rasprave za Titove nasljednike. Nadalje, iz Srbije u Jajce treba prenijeti sve muzeje koji se odnose na Tita i Jugoslaviju iz perioda NOR i socijalizma”, kazao je Hozan.

Hozan također ističe važnost uključivanja i ostataka Titove supruge Jovanke Broz, naglašavajući potrebu da se ženski dio uzme u obzir, kako bi se očuvala ravnoteža i dostojanstvo.

Čitaj još:   PRODALI Versaće: EVO KO JE Novi vlasnik, platio je dvije milijarde dolara...

“Dakle, gospodin Uk je ideološki zaslijepljen te je potpuno zanemario ekonomski aspekt moguće seobe Titinih ostataka. Začuđen sam i time da jedan funkcioner Naše stranke toliko zanemaruje i pitanje ženske kvote te da je u potpunosti zaboravio da uz Tita, zatraži da se prenesu i zemni ostaci njegove supruge Jovanke Broz. Kako i priliči gospodine Uk, da muško leži uz žensko.

Mi znamo da ste Vi iz Naše stranke pobrkali hormone, rodove i spolove, ali ja moram voditi računa o tome, jer sutra bi vama moglo pasti na pamet da uz Tita, tražite i kosti nekog Jovana. Uz sve navedeno moja ponuda se može slobodno razmatrati”, poručio je Edin Hozan, načelnik Općine Jajce.

BONUS VIDEO: Sanije Hyseni iz Prištine i Josip Broz TITO prima svoju poslednju štafetu za Dan Mladosti 1979

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more