IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

O značaju i tradiciji: ONI KOJI OBILJEŽAVAJU BAJRAM U KAFANI, NE SLAVE BOGA, VEĆ SVOJE STRASTI… (foto, video)

Muslimani širom svijeta dočekali su Ramazanski bajram, najradosniji dan u muslimanskoj tradiciji...

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 09, 04. 2024. 19: 42… O značaju i tradiciji: ONI KOJI OBILJEŽAVAJU BAJRAM U KAFANI, NE SLAVE BOGA, VEĆ SVOJE STRASTI… (foto, video)

Dolazi vrijeme kada se vraćamo u svakodnevnicu koja je teška i nosi mnogo izazova. Vjernici su sretni sa ovim duhovnim bogatstvom koje smo uzeli u ramazanu i da ćemo i dalje tu snagu imati kroz ostale mjesece

Njegovi mubarek dani dolaze nakon mjeseca ramazana. O značaju Bajrama, tradiciji, govorili su prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević, muftija zenički i dr. Salem ef. Dedović, muftija mostarski, u emisiji ‘7PLUS’ Hayat TV.

  • Muslimani oba Bajrama dočekuju sa radošću, a ja bih rekao Ramazanski bajram sa posebnom radošću jer dolazi nakon mjesec dana jednog iscrpljujućeg posta, odricanja i zgusnute pobožnosti… Zbog toga se muslimani posebno raduju Ramazanskom bajramu. Kada su u pitanju prakse, prevashodno je obaviti namaz, poslušati hutbe sa mimbera koje se odašilju muslimanima, nakon toga čestitanje. Drugi dan se sjećamo šehida, obilazak mezarja. To je jedan vid susreta sa našim precima. Na taj način vrjednujemo Bajram – rekao je Dizdarević.

Mnogi muslimani su tužni jer se mjesec ramazan završio. Dedović je poslao poruku za muslimane. Kaže da trebamo biti zahvalni Bogu na blagodatima mjeseca ramazana.

Sretni smo što smo ramazanom okrijepljeni, što smo imali ovo iskustvo kroz raznolike ibadete. Osjećali smo drugačije, gledali smo srčanije, spoznavali jasnije, razlikovali bitne sadržaje od nebitnih. Razumijem osjećaj sjete, no dragi Bog kao poznavatelj čovjeka, propisao je čovjeku mjeru – mjesec dana posta– govori Dedović.

Čitaj još:   BAJDEN OTVORIO KARTE, RUSIJA ĆE PLATITI VISOKU CIJENU: "Ovo je početak invazije, šaljemo američke vojnike na..." (foto, video)

O tome je li danas obilježavanje Bajrama drugačije u odnosu na neka prošla vremena, Dizdarević govori da se naše vjerske prakse mijenjanju tokom vremena.

Svaka kultura ima svoje obrede, rituale. Blagdani su jedna vrsta tih rituala. U tom pogledu, nisu prazni. Više su način bogoštovanja, ali na drugi način. U ramazanu smo to činili na jedan način– post, a za Bajram na drugi način– veseljem, jelom, posjetama, vraćanjem prioritetnim sadržajima našeg života. Bitno je da se iskaže poštovanje. Bajram obilježavamo u nekom smislu na drugačiji način. Suština traje.

Norme, prakse, to se mijenja. Muslimani sve manje imaju onih načina koji su daleko od tradicije. Vrijednost Bajrama je poštivanje Boga, porodice, islamskih vrijednosti… To je u koliziji sa mnogim načinima obilježavanja Bajrama uz kafane, cajke, pjevaljke, s one strane Drine i s ove strane pameti… To je nešto što je strano Bajramu. Ko tako obilježava Bajram, on ne obilježava Bajram, ne slavi dragog Boga, on slavi svoje strasti – ističe Dizdarević.

Tokom ramazana mogli smo vidjeti veliki broj omladine u džamijama tokom teravih-namaza.

  • Hvala Bogu da nove generacije imaju jasne putokaze. S obzirom na to da omladina ima jasne ciljeve i opredjeljenja, sretni smo zbog velikog broja mladih ljudi, ali i novih naraštaja mektebske djece koja su ovog ramazana popunjavala safove. To su stvari koje nama daju motivaciju. Optimistični smo zbog toga. Bio sam sretan da sam tokom mjeseca ramazana imao susrete gdje je bio značajan dio mlade populacije. Valja sa omladinom raditi, usmjeravati. Ovo su nova vremena sa drugačijim izazovima. Valja to razumjeti i čestitati mladima na njihovom odricanju– kazao je Dedović.
Čitaj još:   LIJEPO JE BITI Crnogorac u Bosni ovih dana: Burek koji je promijenio sve... (foto, video)

Video pogledajte OVDJE.

izvor Hayat.ba
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more