IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Danas je 32. GODIŠNJICA Dan Armije RBiH: Respektabilna vojna sila nastala je kao odgovor na agresiju na BOSNU i HERCEGOVINU… (foto, video)

Danas je Dan Armije RBiH, koja je osnovana je 15. aprila 1992. kao odgovor na agresiju na našu zemlju koja je uslijedila nedugo nakon provedbe referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 15, 04. 2024…08: 42… Danas je 32. GODIŠNJICA Dan Armije RBiH: Respektabilna vojna sila nastala je kao odgovor na agresiju na BOSNU i HERCEGOVINU… (foto, video)

Centralna svečanost obilježavanja 32. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine kojoj će, među ostalim, prisustvovati predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, bit će održana danas u kasarni “Adil Bešić” u Bihaću.

Osmog aprila 1992. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine proglasilo je neposrednu ratnu opasnost i osnovalo Glavni štab Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine.

Armija Republike Bosne i Hercegovine nastala je ujedinjenjem jedinica TO-a, Patriotske lige, Zelenih beretki, MUP-a Bosne i Hercegovine i raznih dobrovoljačkih formacija u jedinstvenu vojsku, Armiju Republike Bosne i Hercegovine 15. aprila.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 18. februar 2019. godine

Formirana od sedam korpusa koji su obuhvatali regije: sarajevsku, tuzlansku, zeničku, travničku, mostarsku, regiju sadašnjeg Unsko-sanskog kantona i područje Konjica i okolice.

Tokom četverogodišnjeg odbrambenog rata, Armija RBiH stasala je u respektabilnu vojnu silu koja je brojala više od 200.000 pripadnika. Uprkos mnogo brojnijem i daleko bolje naoružanom agresoru, uspjela je odbraniti zemlju i njen teritorijalni suverenitet i integritet.

DANAS je Centralna svečanost obilježavanja 32. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine kojoj će, između ostalih, prisustvovati predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, bit će održana danas u kasarni “Adil Bešić” u Bihaću. (A. J.)

BONUS VIDEO: Obilježavanje 32. godine od formiranja Armije RBiH i 30. godina od formiranja 7. Korpusa…

izvor iBalkan.net

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more