IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZADNJI SATI VRELOG APRILSKOG VREMENA: Stižu nam pljuskovi, grmljavina i nagli pad temparature… (foto)

Porast naoblake, kiša, pljuskovi i pad temperature zraka u popodnevnim satima u utorak prvo će zahvatiti sjeverna i sjeverozapadna, a do kraja dana proširiti se i na ostala područja zemlja u regionu JUGOISTOKA Evrope…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 15, 04. 2024…19: 42… ZADNJI SATI VRELOG APRILSKOG VREMENA: Stižu nam pljuskovi, grmljavina i nagli pad temparature… (foto)

Odbrojavamo zadnje sate ovako vrelog aprilskog vremena.

Sutra nagla promjena vremena donosi kišu, pljuskove lokalno praćene grmljavinom te osjetni pad temperatura sa kojim ulazimo u jedan duži period svježijeg i nestabilnog vremena.

Sa trenutnih ljetnih temperatura, sutra navečer izvještavat ćemo o snijegu najprije u višim krajevima Krajine, a do jutarnjih sati srijede i širom planinskih krajeva ostatka zemlje, prognozira BHMeteo. U nizinama generalno bez snijega, ali uz lokalno jače padavine kratkotrajno pahuljenje može iznenaditi ponekog u nizinama Krajine, centralne i istočne Bosne.

Promjene raspoloženja

U srijedu za oko 20 stepeni Celzijusa niže temperature u odnosu na današnje. To sve govori o jačini nadolazeće promjene vremena. Ukoliko ste neraspoloženi, mrzovoljni sve je to očekivano, jer i da smo od čelika ovakve oscilacije ostavljaju posljedice.

Utorak započinjemo uz stabilno, vrlo toplo i lokalno vjetrovito vrijeme, obzirom da bi idalje puhao pojačan južni i jugozapadni vjetar. U ranim poslijepodnevnim satima vrijeme se mijenja.

Čitaj još:   KRIVOKAPIĆ: Neko će biti obmanut, Episkopski savjet ili građani...

Moguće i vremenske nepogode

Jače naoblačenje uz lokalno kišu, pljuskove ali i rijeđe vremenske nepogode uz sitan led i olujni vjetar zahvatit će najprije sjever i sjeveroistok Bosne. Temperature će u samo nekoliko sati sa ljetnih 25-27 stepeni Celzijusa pasti na oko 10 stepeni C…

Fronta će zatim napredovati prema jugu zahvatajući postepeno i ostatak zemlje u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima. Donosi kišu, zahlađenje te prolazno jak sjeverac. Uz dalji pad temperatura kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg u brdsko-planinskim krajevima Krajine, već oko 20-21 sat.

U noći na srijedu i u srijedu ujutru osjetno zahlađenje i padavine zahvataju i preostali južni dio zemlje.

Svježe i iza srijede

Prohladno i svježe u srijedu, više jesenje vrijeme uz kišu te snijeg u brdsko-planinskim krajevima. Na višim planinama zapadne i centralne Bosne može pasti i preko 10 cm snijega. A okvirna količina padavina u mnogim krajevima od 10 do 30 l/m2, lokalno do 50 l/m2.

Nestabilno i svježe ostaje i danima iza srijede, a ukoliko dođe do “pucanja” naoblake u večernjim satima prijeti mraz, o kome će se više govoriti u narednim prognozama.

Čitaj još:   Glumac, Aleksandar Bogdanović, stradao na pješačkom prijelazu: Život mu je ugrožen...

(E.F./ BHMeteo)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more