IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZIMA NA ODLASKU PROMIJENILA PLANOVE: Temperature će pasti 20 stepeni C, kiša će postepeno prelaziti u susnježicu, vrijeme do kraja aprila… (foto)

Odbrojavamo zadnje sate ovako vrelog aprilskog vremena. Danas stiže nagla promjena vremena donosi kišu, pljuskove lokalno praćene grmljavinom te osjetni pad temperatura sa kojim ulazimo u jedan duži period svježijeg i nestabilnog vremena.

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 16, 04. 2024…09: 42… ZIMA NA ODLASKU PROMIJENILA PLANOVE: Temperature će pasti 20 stepeni C, kiša će postepeno prelaziti u susnježicu, vrijeme do kraja aprila… (foto)

Nakon dužeg razdoblja sa natprosječnim temperaturama zraka i nadmašenih apsolutnih maksimuma za april, stiže nam osjetnija promjena vremenskih prilika u Bosni i Hercegovini.


Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas u prvom dijelu dana u BiH bit će sunčano uz malu do umjerenu naoblaku i jugo koje će usloviti više temperature zraka.

-Od sredine dana postepeno pogoršanje vremena sa sjeverozapada koje će usloviti zahlađenje i do kraja dana će se proširiti na cijelu zemlju. U Bosni u nizinama prvo će padati kiša koja u večernjim satima i tokom noći na srijedu može prelaziti u susnježicu ili snijeg, a u višim područjima će padati samo snijeg.

U Hercegovini će većinom padati kiša, a snijeg može padati na planinama. Vjetar umjeren i jak južnog smjera. U drugom dijelu dana vjetar postepeno mijenja smjer na sjever. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 28°C, sa dolaskom padavina u opadanju”, navode iz FHMZ-a.

Čitaj još:   ZAGREB: STIPE MESIĆ, PODRŽAVA IZBOR KOMŠIĆA...

U Sarajevu veći dio dana umjerena naoblaka. Jače naoblačenje i kiša se očekuju u večernjim satima. U noći na srijedu može padati i susnježica. Najviša dnevna temperatura zraka oko 25°C.

Kako je navedeno na stranici BHMeteo.ba, u srijedu nas očekuje dodatno pogoršanje vremena.

“Prohladno i svježe, više jesenje vrijeme uz kišu te snijeg u brdsko-planinskim krajevima. Na višim planinama zapadne i centralne Bosne može pasti i preko 10 cm snijega. A okvirna količina padavina u mnogim krajevima od 10 do 30 l/m2, lokalno do 50 l/m2”, navodi se u prognozi BHMeteo.ba.

Nestabilno i svježe ostaje i danima iza srijede. FHMZ je za danas izdao narančasto upozorenje zbog jakog vjetra koji će dostizati i 80 km/h.

U ponedjeljak (22.04.) u centralnim područjima zemlje zadržaće se nestabilno vrijeme sa kišom. Od utoraka (23.04.) prema raspoloživim sinoptičkim materijalima prognozira se stabilizacija vremenskih prilika. U jutarnjim satima u višim područjima moguć je i dalje slab mraz a maksimalne dnevne temperature biće u porastu.
Jutarnja temperatura uglavnom između 1°C i 7°C u Bosni, na jugu zemlje do 10°C. Najviša dnevna temperatura u Bosni od 8°C do 14°C, u Hercegovini do 18°C.

Čitaj još:   NAJAVA HAOSA- Crnoj Gori i Kosovu prijeti dejtonizacija: Šlauf spasa ili tempirana bomba... (foto)

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more