IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Da li će najnovija hapšenja dovesti do rasformiranja OTG?… (foto)

I pored hapšenja najistaknutijih čalnova OTG, ova organizacija nije u potpunosti rasformirana, a o tome govori i činjenica da je jedan od njenih najistaknutijih članova– Lepa Medenica i dalje rukovoditeljka i portparolka Višeg državnog tužilaštva (VDT) u Podgorici. Medenica je imala ključnu ulogu kada je u pitanju sabotiranje istrage u slučaju Belivuk-Miljković, gdje je imala zadatak da vrši pritisak na kolege.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 18, 04. 2024…12: 42… Da li će najnovija hapšenja dovesti do rasformiranja OTG?… (foto)

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić koji je sebe svojevremeno proglasio za Lovćenskog tajnovidca i kandidata za papu i njegov kum, kontroverzni bivši visoki policijski funkcioner i službenik ANB-a Zoran Lazović uhapšeni su u neđelju ujutro po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.

SDT sumnjiči Lazovića da je formirao kriminalnu grupu čiji su članovi postali Katnić i ranije uhapšeni specijalni tužilac Saša Čađenović. Lazović se, između ostalog, tereti da je odobrio skidanje zabrane ulaska u Crnu Goru iz Beograda Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, a Katnića da mu je u tome pomogao.

Ako govorimo o slučaju Belivuka i Miljkovića, ne možemo a da ne pomenemo takozvanu Organizovanu tužilačku grupu (OTG) koja se sastoji od tužilaca, ali i sudija, advokata, vještaka i mnogih drugih upošljenika u pravosuđu lojalnih takozvanom klanu BEMAX.

Osim Katnića i Lazovića, u OTG su bili tužioci koji su sa bivšim GST-om tjesno sarađivali, a tu se prije svega misli na uhapšenog bivšeg specijalnog tužioca Sašu Čađenovića i na suspendovanu specijalnu tužiteljku Lidiju Mitrović koja je početkom novembra prošle godine osuđena na sedam mjeseci zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

Lidija Mitrović i Saša Čađenović: Katnićevi tužioci

Ipak, i pored hapšenja najistaknutijih članova OTG, ova organizacija nije u potpunosti rasformirana, a o tome govori i činjenica da je jedan od njenih najistaknutijih članova – Lepa Medenica i dalje rukovoditeljka i portparolka Višeg državnog tužilaštva (VDT) u Podgorici. Medenica je imala ključnu ulogu kada je u pitanju sabotiranje istrage u slučaju Belivuk-Miljković, gdje je imala zadatak da vrši pritisak na kolege.

Nezabilježen pritisak na kolege

Podsjetimo, specijalni tužilac Vukas Radonjić i bivši rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici tužilac Nikola Boričić optužili su na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, u aprilu prošle godine rukovoditeljku Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepu Medenicu i bivšeg v.d. VDT-a Dražena Burića da su vršili pritisak na njih.

Pritisak na tužioce od strane Medenice vršen je upravo u slučaju zbog kojeg su uhapšeni Katnić i Lazović, a tiče se ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru kriminalcima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

Koliki je nivo frustracije izazvao ovaj slučaj na sjednici Odbora u martu najslikovitije je objasnio nekadašnji rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva Nikola Boričić koji je u revoltu kazao da mu je “pukla pogibija od ovog predmeta”.

Tužilac Boričić je tako samo potvrdio ono što je još krajem 2021. godine kazao u intervjuu za portal Aktuelno. 

Kada su u pitanju direktni nalogodavci koji su omogućili ulazak ozloglašenim kriminalcima u Crnu Goru, odlazeći premijer Dritan Abazović je na toj sjednici ponovio optužbe na račun Zorana Lazovića, ističući da je ”upravo on putem telefona naredio ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru Belivuku i Miljkoviću”.


Nikola Boričić i Vukas Radonjić: Žrtve OTG

Tužilaštvo pod sjenkom OTG

Portal Aktuelno već više godina piše o korupciji i samovolji u tužilaštvu i bivšem SDT-u, ističući postojanje Organizovane tužilačke grupe (OTG) koja radi u službi uske i veoma moćne grupe ljudi koji su označeni kao glavni nosioci organizovanog kriminala i korupcije u Crnoj Gori. Nakon odluke Tužilačkog savjeta u junu, kojom je Medenica prošla nekažnjeno za očigledne teške prestupe i nezapamćeni pritisak na kolege, jasno je da koliki je uticaj OTG na značajne dijelove Tužilaštva, čija su personifikacija nedavno uhapšeni Milivoje Katnić i njegov kum i nalogodavac Zoran Lazović.

Tužiteljka Lepa Medenica, je kuma kontroverznog Zorana Lazovića, i samo dio te organizacije koja je puštila pipke duboko u tužilačkoj instituciji i čije je rasformiranje preduslov istinskog institucionalnog oslobađanja Crne Gore.

Čitaj još:   NENAD ČANAK: VULIN PONOVO PALI VATRE NA BALKANU

Hapšenje Čađenovića udarac za OTG

Nakon hapšenja dugogodišnjeg tužioca Saše Čađenovića 9. decembra prošle godine, zbog sumnje da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i u korist ”Kavačkog klana” zloupotrebljavao službeni položaj, OTG je doživo jak udarac koji je rezultirao skorašnjim hapšenjima.

Prema naredbi SDT- a o sprovođenju istrage protiv Čađenovića, ovaj tužilac se tereti da je u drugoj polovini 2020. godine postao član kriminalne organizacije ”kavački klan” koju je na teritoriji Crne Gore, Južne Amerike, Afrike, Evrope, Azije i Australije, stvorio Radoje Zvicer.

Javnosti su sigurno poznata imena istaknutih članova koji se vežu za ovu kriminalnu organizaciju među kojima su i uhapšeni službenik ANB-a Petar Lazović, sin Zorana Lazovića, kao i njihov prijatelj i policijski službenik Ljubo Milović, zatim Duško Roganović i mnogi drugi. Ta kriminalna grupa, kako navodi SDT, formirana je zbog izvršenja neodređenog broja teških ubistava, međunarodnog šverca droge, pranja novca…

Hapšenje Saše Čađenovića

Čađenovića terete i da 24. septembra 2020. godine svjesno nije pokrenuo postupak protiv Roganovića, da je sakrio izvještaj Europola vezan za članove ovog klana, kao i da je štitio navodnog vođu klana Zvicera i članove među kojima su Lazović i Milović.

Tada je samo potvrđeno pisanje Portala Aktuelno o Organizovanoj tužilačkoj grupi (OTG) čiji je Čađenović bio samo vojnik, a čiji je uticaj bio toliki da su se njeni članovi osjećali gotovo nedodirljivim pred zakonom.

Zataškavanje Europolovih dokaza– školski primjer djelovanja OTG

Kako smo već naveli, portal Aktuelno duže vremena piše o takozvanoj OTG koja je godinama u potpunosti držala zarobljenim Tužilaštvo, i čije su udarne pesnice bili bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i, iz sjenke, njegov kum Zoran Lazović kao nalogodavac. Iako je ovaj dvojac nakon smjene Katnića izgubio direktan uticaj na Tužilaštvo, ipak je u ovoj instituciji do kraja aprila 2022. godine bio njihov čovjek, bivši čelnik Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Dragan Radonjić. 


Bivši rukovodilac Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić, u podzemlju poznat pod nadimkom ”vepar”: Sakrio se u mišiju rupu, nada se da će zaboraviti na njega iako se priča da je radio za oba klana

Da bi dobili uvid u sumnjive aktivnosti takozvane OTG, treba podsjetiti da je nakon objavljivanja transkripata Europola na portalu Libertass, u maju iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) saopšteno da je ponovo formiran predmet povodom podataka koje im je Europol dostavio prošle godine, o vezi crnogorskih policajaca sa kavačkim klanom.

Čađenovića nakon hapšenja upravo sumnjiče da je kavački klan spasio i 20. januara 2022. godine, kada je odlučio da ne goni Zvicera, Lazovića, Milovića i ostale članove ove kriminalne organizacije.

Čađenović, Katnićev čovjek od povjerenja, donio je odluku 20. januara 2022. godine ”da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, iako su transkripti Europola u SDT stigli još u julu 2021. godine”.

Katnić je nedugo pošto su objavljeni transkripti Europola priznao da je ”Specijalno državno tužilaštvo (SDT) odnosno lično on, a ne Saša Čađenović, odbacio krivičnu prijavu protiv Petra Lazovića”, sina njegovog kuma Zorana. Nakon toga bivši GST je Petra Lazovića pokušao da opravda tako što ga je predstavio kao tajnog agenta, koji je ”sve radio po zakonu”, iako ga je Europol nedvosmisleno označio kao člana organizovane kriminalne grupe “Kavači”.

Samo iz ovog segmenta, postaje jasno da je Katnić imao u posjedu konkretna dokumenta i dokaze, a jedini zadatak mu je po svemu sudeći bio samo da zataška očigledne kriminalne radnje, kad već nije mogao da uhapsi organizaciju koja mu je dokaze proslijedila – Europol! Čađenović je tu, po svemu sudeći, bio samo slijepo oružje i nižerangirani član OTG.


Milivoje Katnić, samoproklamovani Lovćenski Tajnovidac, prorok i epidemiolog sa dubokom fiokom, za koga se sumnja da je visokopozicionirani pripadnik kavačkog klana: ”Molim ih ponizno kao sto su molili Ćirilo i Metodije, ja se osjecam ka intencija bar jednog od njih”, ”Ja nijesam vudu vrač pa da mogu vudu magijom da ometam nekoga pa ni tuzioca Savovica”, ”Ja sam prilično usmeniji nego pismeniji bez obzira na školu koju sam završio”

Treba podsjetiti da su pitanja koja mu je  Uredništvo portala Aktuelno početkom maja 2022. godine postavilo, ostavljaju utisak da je Katnić ovom svojom izjavom maltene priznao da je duboko umiješan u prikrivanje kriminalnih radnji i da postaje sve očiglednije da je SDT na čijem je čelu bio, pretvorio u Organizovanu kriminalnu grupu (OKG), ili Organizovnu tužilačku grupu (OTG).

Čitaj još:   Vučić stiže u Priboj zbog uznemiravanja BOŠNJAKA

Ovu akciju Katnića i Čeđenovića treba posmatrati kao tipičan primjer kako OTG funkcioniše na sakrivanju dokaza i zataškavanju predmeta koji se tiču njihovih članova.

Medenica udarna pesnica OTG

Udarna pesnica i izvršitelj prljavih poslova za OTG je kuma Zorana Lazovića – rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica.

Portal Aktuelno je odavno pisao da je Medenica imala i te kako zapaženu ulogu u zastrašivanju i vršenju pritiska nakon akcije hapšenja policijskih rukovodilaca, Aleksandra Boškovića i Saše Đurovića, povodom slučaja puštanja kriminalaca Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Crnu Goru.


Lepa Medenica

Tadašnji državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Rade Milošević je na vanrednoj pres konferenciji povodom slučaja “Belivuk” još 2021. godine, izjavio da je rukovoditeljka Višeg tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica vršila pritisak na postupajućeg tužioca Vukasa Radonjića u slučaju hapšenja policijskih rukovodilaca Boškovića i Đurovića. Radonjić je te tvrdnje u aprilu prošle godine pred skupštinskim Odborom i potvrdio.

Ispostavilo se da su upravo bivši pomoćnici direktora Uprave policije Zoran Lazović i Enes Baković ukinuli zabranu i omogućili ulazak u Crnu Goru Belivuku i Miljkoviću koji su na teritoriji naše države radili najteža krivična djela. Stoga je jasno koga je Medenica štitila u ovom slučaju.

Slučaj Boričić

Takođe treba podsjetiti na slučaj tužioca Nikole Boričića koji je jedna od žrtava Organizovane tužilačke grupe (OTG) jer je krajem 2021. godine smijenjen sa mjesta zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici na insistiranje Lepe Medenice.

Boričić je još krajem 2021. godine u intervjuu za portal Aktuelno – kazao da je nezakonito smijenjen jer nije želio da postupa po nezakonitim nalozima bivšeg v.d. VDT-a Dražena Burića i rukovodioca Višeg državnog tužilaštva Lepe Medenice.


Zoran Lazović– kum (Milivoja i Lepe)

Na osnovu ovih slučajeva jasno je da OTG i nakon smjene Katnića, dovođenja novih kadrova na čelne pozicije VDT-a i SDT-a i dalje imao uticaj u Tužilaštvu preko svojih ljudi, a  Saša Čađenović je bio samo njihov najistureniji član.

Politički uticaj

Stoga je jasno da prije svega treba rasformirati OTG i detaljno ispitati rad tužilaca i eventualno sudija koji se vezuju za tu organizaciju, o čemu će Portal Aktuelno i dalje pisati. U protivnom Crna Gora će i dalje tapkati u mjestu, a tužilačka institucija nikad neće biti očišćena. Nedavna hapšenja dala su veliki doprinos tom cilju.

Za kraj treba istaći da je OTG samo jedan segment šire hobotnice, a Portal Aktuelno već je pisao da ova organizacija seže duboko u sferu politike, biznisa, NVO i medija, a prije svega se vezuje za kompaniju BEMAX, o čemu možete čitati na OVOM LINKU.


Milan Roćen: Doskorašnji suvlasnik BEMAX-a, politički kišobran koji je štitio OTG, poznat kao švercer cigareta koga jedni od šefova BEMAX klana Ranko Ubović i Zoran Lazović persiraju u telefonskim razgovorima i izražavaju duboko strahopoštovanje

Kada je u pitanju politička sfera, sa ovom grupacijom najčešće se dovodi u vezu ime bivšeg ministra vanjskih poslova Milana Roćena koji je donedavno imao vlasnički udio u kompaniji BEMAX. (U.P.A.)

izvor aktuelno.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more