IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Naučnici otkrili vulkan koji izbacuje zlato: Zaprepaštit ćete se kada saznate gdje se nalazi… (foto, video)

Vulkan je aktivan i danas, zlatne naslage mogu pojaviti u vulkanskoj stijeni pa kad lava s planine emitira vruće plinove, to nosi neke od čestica zlata u zrak…

PHILIP KYLE, Novi Meksiko: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 18, 04. 2024…09: 42… Naučnici otkrili vulkan koji izbacuje zlato: Zaprepaštit ćete se kada saznate gdje se nalazi… (foto, video)

U ledenim prostranstvima Antarktike krije se vulkan koji izbacuje doslovno komadiće zlata. Otkriće su 1991. godine obznanili američki geolozi.

Tada su geolozi pronašli čestice zlata u vulkanskim plinovima i u snijegu blizu vulkana, pri čemu IFL Science navodi da su čestice dragocjenog metala otkrivene i 1.000 km dalje.

Vulkan je aktivan i danas, a Philip Kyle, s Instituta za rudarstvo i tehnologiju Novi Meksiko u Socorru, objasnio je da se zlatne naslage mogu pojaviti u vulkanskoj stijeni pa kad lava s planine emitira vruće plinove, to nosi neke od čestica zlata u zrak.

Ali koliko zlata izbacuje i kako se zove ovaj planinski rezervoar zlata? Zove se Mount Erebus, a zlato koje su američki geolozi otkrili kako izlazi iz njega mjeri se između “0,1 i 20 mikrometara” u vulkanskim plinovima i ’60 mikrometara’ u blizini snijega.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Sa pištoljem krenuo u kafanu, policija pronašla pištolj i 15 metaka...

Ipak, iako se ova količina može činiti sitnom, tokom jednog dana naučnici procjenjuju da vulkan izbacuje oko 80 grama zlata. Prema Gold.co.uk trenutna cijena grama zlata iznosi 75,76 dolara (138.87 KM).

To znači da vulkan dnevno izbacuje oko 6.000 dolara vrijednosti zlatA– iako to vjerojatno ovisi o kvaliteti i određenim drugim faktorima…

Ipak, postoji mnogo ozbiljniji i važniji razlog zbog kojeg ljudi putuju dolje kako bi posjetili planinu. Mount Erebus također je poznat po tragediji.

Naime, 28. oktobra 1979. godine, avion Air New Zealand Flight 901 udario je u stranu planine. Letio je iznad Ross Islanda gdje se nalazi Mount Erebus kao dio svojih redovnih antarktičkih panoramskih letova koji su se održavali od 1977. godine.

Svih 237 putnika i 20 članova posade na brodu poginuli su u nesreći, a od tog dana Air New Zealand zaustavio je sve letove iznad Antarktike. Katastrofa je postala poznata kao Erebuska katastrofa, javlja Klik.

BONUS VIDEO: Exploring Antarctica's Active Volcano Mt. Erebus | Antarctic Extremes

Čitaj još:   ZILHA, EDOVA ŽENA U PONEDELJAK ULAZI U ''ZADRUGU''

izvor HAYAT.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more