IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BIVŠI PREMIJER CRNE GORE U PROBLEMIMA: Milojko Spajić šalje Specijalnom državnom tužilaštvu ugovore o lobiranju DRITANA Abazovića… (foto)

Iz ovoga proizilazi da je DRITAN Abazović potpisao ugovor bez prethodne odluke Vlade…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, petak, 19, 04. 2024…08: 42… BIVŠI PREMIJER CRNE GORE U PROBLEMIMA: Milojko Spajić šalje Specijalnom državnom tužilaštvu ugovore o lobiranju DRITANA Abazovića… (foto)

Vlada premijera Milojka Spajića dostaviće Specijalnom državnom tužilaštvu SDT ugovore koje je sklopila prethodna Vlada na čijem čelu je bio Dritan Abazović, saznaje CdM. Prema saznanjima CdM-a aktuelna Vlada smatra da su ti ugovori nezakoniti i štetni po državu u iznosu od najmanje 350 hiljada eura.

Na današnjoj sjednici Vlada Crne Gore je usvojila Informaciju o korištenju usluga lobiranja za potrebe Vlade Crne Gore od strane kompanije Bipartizan Solution Inc. iz Vašingtona. Na sjednici Vlade nije bilo izuzetih mišljenja da se ugovor proslijedi SDT- u…

“Za potrebe lobiranja koje se odnose na zastupanje interesa Crne Gore i njene pozicije u odnosima sa SAD, EU i NATO, te borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, zaključen je Sporazum o korišćenju usluga lobiranja između Vlade Crne Gore i kompanije Bipartizan Solution Inc. iz Vašingtona…

Sporazum (čiju kopiju dostavljamo u prilogu) od 1. decembra 2022. godine, potpisan od strane Mitchell Barak ispred Bipartizan Solutions inc i Dritana Abazovića ispred Vlade Crne Gore potpisan je 13.12.2022. godine.

Kopiju Sporazuma dostavljamo iz razloga što u arhivi Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore ne egzistira original potpisan i pečatiran dokument”, navodi se u Informaciji u koju je CdM imao uvid.

Čitaj još:   HOROR: Dogovor za primirje pao u vodu, raketirali civile u drugom po velčini gradu u Azeberdžanu... (foto i video)

Iz ovoga proizilazi da je Abazović potpisao ugovor bez prethodne odluke Vlade.

Dalje, u dokumentu u koji je CdM imao uvid, dodaje se da je Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore dostavio 24. januara 2023. godine Vladi Crne Gore Informaciju o Sporazumu o korišćenju usluga lobiranja između Vlade Crne Gore i kompanije Bipartizan Solution Inc. iz Vašingtona radi razmatranja i usvajanja.

“U skladu sa dostavljenom informacijom, Vlada Crne Gore usvojila je Zaključak 26. januara 2023. godine kojim je dala saglasnost za korišćenje sredstava iz Tekuće budžetske rezerve u iznosu od 350.000 eura i zadužila Ministarstvo finansija da iz sredstava tekuće budžetske rezerve isplaćuje sredstva u iznosu po fakturama koje će kompanije Bipartizan Solution Inc dostavljati počev od januara 2023. godine”, piše u Informaciji.

Nakon uvida u dokumentaciju i postupak sprovođenja i korišćenja usluga lobiranja za potrebe Vlade Crne Gore od strane kompanije Bipartizan Solution Inc iz Vašingtona, kao i mišljenja Zaštitnika imovinsko pravnih interesa Crne Gore, u Vladi smatraju da su prekršene odredbe brojnih propisa.

U Vladi smatraju da je prekršen i Zakon o javnim nabavkama jer za ovu uslugu nije raspisivam tender.

“Zakon o javnim nabavkama pravi izuzeća za nabavku usluga i takođe izdvaja jednostavne nabavke ali se iznos od 350.000 eura nije mogao sprovesti kroz jednostavne nabavke već je postupak nabavke usluga trebalo ići shodno Zakonu o javnim nabavkama”, stoji u Informaciji.

Čitaj još:   DA SRCE PREPUKNE: Danas je SAHRANA nastradalih u kanjonu Tara, ANĐELE i FIĆE- Tragedija cijeli region zavila u crno... (video)

Naglašavaju činjenicu da u arhivi Generalnog sekretarijata Vlade ne egzistira predmetni Sporazum, već da su Sporazum i dokazi o uplatama pribavljeni od Ministarstva finansija.

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more