IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BOBAN Batrićević: PES sprovodi najretrogradniju agendu Beograda i ANDRIJE Mandića… (foto)

Odlazak Andrije Mandića i Milana Kneževića na vježbu Vojske Srbijeza profesora i istoričara Bobana Batrićevića, nije iznenađenje. Nije, kako je rekao u intervjuu Televiziji E, prvi put da se u nekim važnim, simboličkim momentima, kada se demonstrira moć srpskog režima i Alesandra Vučića, pojavljuju ljudi, epigoni iz regije, koji treba da pokažu kako je Srbija aktuelni upravitelj procesa na Zapadnom Balkanu.

Navodi i da je Pokret Evropa sad (PES), koji je u Vladi vrlo opasan, ali i da su opozicija i nezavisni mediji, kako je rekao, kumovali tome da PES dobije proevropski brend. “A zapravo vidimo, zahvaljujući potezima ministra vanjskih poslova, samoga premijera i poslanika PES- a da oni sprovode najretrogradniju agendu Beograda i Andrije Mandića” rekao je Batrićević.

Govoreći o slučaju poznatom kao državni udar, kazao je da se radi se o jednom od najbitnijih slučajeva u istoriji crnogorskog pravosuđa, te da su posljednja hapšenja bivših članova bezbjednosnog sektora, posmatrajući iz ugla građanina, igra političke moći i raznih uticaja.

“Mi nedvosmisleno imamo podatke o tome koje su dale bezbjednostne službe prijateljske Crnoj Gori u tom trenutku da je ruska GRU, obaveštajna služba za spoljno djelovanje, planirala izvršavanje državnog udara u Crnoj Gori, naglu promjenu sistema i sprjčavanja ulaska Crne Gore u NATO.

I druga stvar koja prati čitavu priču oko državnog udara. Ne zaboravite da je u samom startu Aleksandar Vučić bio taj koji je ponudio podatke, koje ima srpska obaveštajna služba. I onoga trena kad je djelovalo da taj čovjek zaista misli dobro Crnoj Gori, šef obaveštajne službe Rusije, Patrušev slijeće u Beograd, ima razgovor s Vučićem i nakon 24 časa Vučić apsolutno mijenja svoju poziciju i pretvara čitav taj slučaj u nešto potpuno teško i nedefinisano”, podsjetio je on.

Batrićević je, gostujući na Televiziji E najavio i treći Cetinjski forum, koji se održava od 22. do 24. Aprila, a čija je tema “Meka i oštra moć na Zapadnom Balkanu”. Na Forumu će učestvovati preko 60 regionalnih i evropskih stručnjaka.

TV E: Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević prisustvovali su vojnoj vježbi Vojske Srbije. Osim njih, tu su bili predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik, kao i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović. Još nema objašnjenja zašto i u kom svojstvu su tamo bili Mandić i Knežević. Čini li vam se da takozvani “srpski svet”, ako se tako može reći, postaje sve radikalniji u Crnoj Gori?

Čitaj još:   BOBAN Batrićević: PEStidno relativizovanje genocida... (foto)

Batrićević: Da, apsolutno sam saglasan sa tom ocjenom i smatram da ovo nije iznenađenje, zato što ovo nije prvi put da se u nekim važnim, simboličkim momentima, kada se demonstrira moć srpskog režima i Aleksandra Vučića, pojavljuju ljudi, epigoni iz regije, koji treba da pokažu kako je Srbija aktuelni upravitelj procesa na Zapadnom Balkanu.

Pazite, u takvim odnosima, naročito kad su vojne vježbe u pitanju, kad su u pitanju bezbjednosni forumi ili događaji međunarodnog karaktera, svaki detalj je važan. Onaj koji organizuje, tačno zna, zašto je ko tu. Imate dugu tradiciju vojnih vježbi u Sovjetskom Savezu.

Odlično se znalo ko će da stoji u prvom redu, ko će da stoji u drugom redu, upravo zbog toga da bi se slala poruka neprijateljima i saveznicima. Ovdje se radi o tome da Aleksandar Vučić već 12 godina izigrava glavnog upravitelja Balkana. Mandić, Knežević, Dodik, Cvjanović, su samo njegove marionete. I srž problema se nalazi u Beogradu. Onoga trena, kad se bude ugrozio režim Aleksandra Vučića, taj negativan uticaj koji on ostvaruje na regiju će biti izuzetno manji.

TV E: Ovo je samo jedan od primjera kako se u Crnoj Gori širi srpski, a kroz njega i ruski uticaj. Koliko je to opasno, naročito ako govorimo o tome da su svi crnogorski političari deklarativno za što brže priključenje Crne Gore Evropskoj uniji?

Batrićević: Pitanje je ovdje same retorike i pitanje je svrhe. Zašto neko nešto priča? Posljednje četiri godine svjedočimo da je u Crnoj Gori evidentan pritisak dvije strane. S jedne strane NATO-a i EU, s druge Rusije i Srbije. I sad se mjeri čiji je uticaj snažniji.

Pragmatično Milojko Spajić, mnogo je bliži istoku, intimno, i on dolazi iz takvog pedigrea, odlučuje da pravi jedan specifičan amalgam, da prozapadnom retorikom zapravo izvršava agendu koja je u skladu sa onim što su interesi zvaničnog Beograda. Možemo nabrojati nekoliko segmenta, naročito u posljednjih mjesec dana, koji to pokazuju.

Ako govorimo o unutrašnjoj politici, da je strateško partnerstvo Milojku Spajiću važnije sa Andrijom Mandićem nego sa bilo kojom drugom partijom, čak i sa onima sa kojima dijeli vlast. To nas dovodi do situacije da, taj potentni ruski uticaj u Crnoj Gori, koji se najviše ostvaruje preko srpskih organizacija, prije svega Crkve Srbije, zatim prosrpskih političkih partija, koje još nijesu priznale nezavisnu Crnu Goru, iako upravljuju njenim institucijama, svjedoči nam o tome da se Crna Gora nalazi u dubokom problemu, a naročito ako isti i taj premijer u sred Evropskog Parlamenta kaže kako u Crnoj Gori ne postoji ruski uticaj. I to je zabrinjavajuće, jer na taj način sve ono što su činjenice, a to je prije svega da mi zaista imamo partije koje su proruske, da imamo partije koje slave Vladimira Putina, to je u pitanju bivši DF, odnosno Koalicija za budućnost Crnoj Gore, da on kaže u Evropskom parlamentu kako nema megafona proruskih, a zna da sa takvima dijeli vlast.

Čitaj još:   Poslanik DPS-a Predrag Bošković: DRITAN pokušava da zastraši medije, prije svih portal... (foto)

Ne znam do kada će ovo moći ovako da funkcioniše i čudi me da opozicione stranke, konstantno čekaju “iskrcavanje saveznika” da se slobodno izrazim, da krenu u ozbiljnu političku akciju, da ugroze ovakvu vlast Milojka Spajića, jer vjerujte mi, ona će biti sve gora i gora. I sve će više ići na ruku bivšem Demokratskom frontu, odnosno Aleksandru Vučiću.

kompletan tekst na http://cdm.me

izvor: cdm.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more