IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANAS nakon 31 godine od paljenja, miniranja i rušenja, svečano se otvara Kizlar- agina džamija u… (foto, video)

Otvaranje džamije bit će upriličeno prije podne-namaza, a na svečanosti se očekuju gosti iz cijele Bosne i Hercegovine i Turske… (foto)

MRKONJIĆ GRAD: BiH, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 21, 04. 2024… 08: 42… DANAS nakon 31 godine od paljenja, miniranja i rušenja, svečano se otvara Kizlar- agina džamija u… (foto, video)

Sve je spremno za otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu, koja je zapaljena i minirana 1993. godine, a potom srušena.

Otvaranje džamije bit će upriličeno prije podne-namaza, a na svečanosti se očekuju gosti iz cijele Bosne i Hercegovine i Turske.

Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH kazao je da ponovno otvaranje Kizlar-agine džamije u okviru 12. manifestacije “Dani vakufa 2024”, predstavlja veliki događaj za Mrkonjić Grad, ali i Islamsku zajednicu u BiH.

– Nama u Vakufskoj direkciji i Islamskoj zajednici u BiH veliko je zadovoljstvo da nakon toliko godina u Mrkonjić Gradu otvorimo džamiju koja će zasigurno, osim svoje namjene, plijeniti srca svih prolaznika i posjetioca ovog grada i kraja.

Ponovno otvaranje džamije na ovim prostorima dokaz je da muslimani u BiH zajedno sa svojim komšijama žele graditi mirnu i prosperitetnu državu – naveo je Zajimović.

Istakao je i kako je iluzorno govoriti o društvu i gradovima bez džamija ili bogomolja zato što bogomolje izgrađuju osjećaj i svijest za vrijeme i prostor, za opću orijentaciju u ljudskim životima.

Podsjetio je da je izgradnja džamije u Mrkonjić Gradu samo jedan od brojnih projekata koje Direkcija realizira na području Bosne i Hercegovine i koja će biti otvorena u sklopu ovogodišnje manifestacije o vakufima.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Sutra izbor, organa upravljanja BNV...

Kizlar- agina džamija u Mrkonjić Gradu proglašeno je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine na sjednici 2005. godine. Stoga je, njena ponovna obnova od velikog značaja i za cijelo društvo.

Kada je riječ o historijatu džamije, tačan datum građenja džamije nije poznat, ali se prema podacima navedenim u dva dokumenta može približno odrediti period nastanka džamije.

Naime, prema Kizlar-aginoj vakufnami datiranoj iz džumadel-ahira 1003. h.g. (11-20. februar 1595. godine) jasno je da je džamija već bila sagrađena do tog datuma, a prema zapisima na šamadanima iz 1001. h.g. (1592/1593), džamija je mogla biti sagrađena i prije 1592. godine.

Sve upućuje na zaključak da je džamija nastala u periodu 1591-1595. godine. U posljednjoj agresiji Kizlar-agina džamija zapaljena je i minirana 1993. godine, potom je srušena, a materijal je odvezen na deponiju smeća koja se nalazi na lokalitetu Grabež.

Rehabilitacija objekta je započeta 2013. godine u šestom mjesecu sanacijom postojećih temelja i trajala je do kraja 2014. godine kada je prekinuta zbog nedostatka finansijskih sredstava. U tom periodu je izgrađen objekat džamije, velika kupola, stubovi i lukovi trijema.

Na zahtjev Muftijstva banjalučkog i MIZ Mrkonjić Grad Vakufska direkcija IZ u BiH je putem svojih partnera u Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske obezbijedila sredstva za nastavak radova na ponovnoj izgradnji Kizlar-agine džamije.

Čitaj još:   UŽAS, U NAPADU NOŽEM UBIJENO SEDAM OSOBA: Očevidac tvrdi da su sve žrtve bile žene...(foto i video)

Protokol o nastavku gradnje je potpisan u augustu 2018. godine između Vakufske direkcije IZ u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske. Ponovna izgradnja Kizlar-agine džamije je završena krajem 2023. godine, piše Preporod.info.

BONUS VIDEO: POČELA OBNOVA MUSTAFA-AGINE DŽAMIJE U VARCAR VAKUFU – MRKONJIĆ-GRADU

izvor iBalkan.net/ (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more