IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Kolika je minimalna kirija za stan: Kako se trenutno kreću cijene nekretnina u Sarajevu… (foto, video)

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini rapidno raste, što dovodi do značajnog porasta cijena najma, ali i cijena kvadrata stanova i kuća.

SARAJEVO: BiH, Ekonomija, vijesti, nedelja, 21, 04. 2024… 12: 42… Kolika je minimalna kirija za stan: Kako se trenutno kreću cijene nekretnina u Sarajevu… (foto, video)

U glavnom bh. gradu, nemoguće je pronaći jednosoban stan jeftiniji od 350 KM, dok su dvosobni stanovi prosječno u rasponu od 450 do 2000 KM. Slične su cijene i u drugim gradovima poput Banje Luke, Mostara, Bijeljine i Brčkog, gdje su cijene također znatno porasle.

Ilustracija

Ovaj trend poskupljenja nekretnina rezultat je kontinuiranog rasta cijena posljednjih godina. Cijene iznajmljivanja stanova variraju ovisno o lokaciji i površini nekretnine. Tako se za jednosoban stan izdvaja i do 500 KM, dok su cijene luksuznijih stanova premašile i 1500 KM.

Rast cijena najma stanova osjetan je i u Istočnom Sarajevu, što je djelomično uzrokovano i blizinom glavnog grada. Stanovi su teško dostupni po cijenama nižim od 400 KM, piše Crna Hronika.

Čitaj još:   VRIJEME DANAS: Pretežno oblačno, povremeno će padati kiša i narednih dana... (foto)

Uprkos rastu cijena, potražnja za nekretninama ostaje visoka, što pokazuju statistički podaci. Broj prodanih novih stanova u četvrtom tromjesečju 2023. godine u odnosu na prethodne godine porastao je za 23,6 posto, dok je u odnosu na prosječan broj prodanih novih stanova u 2022. godini porastao za 75,1 posto.

Cijene stanova u novogradnji i starogradnji variraju ovisno o lokaciji, ali se u svim većim gradovima kreću u visokom rasponu. Agenti za nekretnine zaključuju da do pada cijena nekretnina u skorije vrijeme sigurno neće doći, te se očekuje daljnji rast cijena na tržištu nekretnina u Bosni i Hercegovini.

BONUS VIDEO: Cijene stanova u Bosni i Hercegovini

izvor iBalkan.net/ Hayat.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more