IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NATAŠA KANDIĆ RAZOTKRILA AUTOKRATU: “Vučić se blamira ‘borbom’ protiv rezolucije o Srebrenici”… (foto)

Za genocid su osuđeni i Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić, Zdravko Tolimir, kao i tadašnji predsednik RS Radovan Karadžić i ratni komandant bivše Vojske RS Ratko Mladić, koji su osuđeni na doživotni zatvor

Osnivač Foda za humanitarno pravo Nataša Kandić prozvala je “intelektualne elite” u Srbiji zbog “uobraženosti i nezainteresovanosti za rezoluciju o genocidu u Srebrenici” u UN- u.

“Intelektualna elita u Srbiji je uobražena i nezainteresovana za budućnost Srbije. Da nije tako, zar ne bi pozvala predsjednika Srbije da se ne blamira “borbom” protiv Rezolucije UN o proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici”, napisala je Kandić.

Ranije su organizacije za ljudska prava iz Srbije snažno podržale donošenje rezolucije Ujedinjenih nacija o proglašenju 11. jula „Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici“.
 “Činjenice o genocidu u Srebrenici, kao i njegova pravna kvalifikacija, potvrđene su van razumne sumnje presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. 

Prva presuda za genocid u Srebrenici izrečena je komandantu Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske Radislavu Krstiću u aprilu 2004. godine. Za genocid su osuđeni i Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić, Zdravko Tolimir, kao i tadašnji predsednik RS Radovan Karadžić i ratni komandant bivše Vojske RS Ratko Mladić, koji su osuđeni na doživotni zatvor, navode.

Pozvali su Vladu i predsjednika Republike Srbije da podrže proglašenje 11. jula za Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici i prekinu s praksom slavljenja osuđenih ratnih zločinaca, a poricanja zločina, žrtava i presuda međunarodnih sudova.

– Time bi Srbija napravila odlučan korak prema pomirenju u regionu, navode.

izvor: SB

Čitaj još:   Vic dana Plavuša hvali novog dečka za vrijeme virusa korone...
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more