IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA VELIKA U BIH: Prestalo je da kuca srce jednog od najznačajnijih bh. lingvista akademika Dževada Jahića… (foto, video)

Dževad Jahić, bosanskohercegovački lingvist, pjesnik i akademik, umro je danas u 77. godini života.

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, nedelja, 21, 04. 2024… 09: 42… TUGA VELIKA U BIH: Prestalo je da kuca srce jednog od najznačajnijih bh. lingvista akademika Dževada Jahića… (foto, video)

Datum dženaze biće objavljen naknadno

Ovu vijest potvrdio je Sanjin Kordić. P. S. Informacije o komemoraciji, dženazi i ukopu bit će naknadno objavljene.

  • Plemenit i dobar čovjek, učitelj i prijatelj… Bog Dragi neka mu bude milostiv – napisao je.

Akademik Dževad Jahić rođen je 15 avgusta 1948. godine u Mostaru.

Osnovnu i srednju školu završio je u Rogatici. Završio je studij srpskohrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu 1973.

Magistarski rad pod nazivom “Lovačka terminologija i lovački žargon u govoru rogatičkog kraja” odbranio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1977.

Doktorsku disertaciju pod nazivom “Ijekavskošćakavski govori istočne i jugoistočne Bosne” odbranio je 1981. na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Radio je u Institutu za jezik i književnost u Sarajevu. Na Filozofskom fakultetu radi od 1975. Godine 1983. biran je za docenta, 1989. za vanrednog, a 2002. za redovnog profesora na predmetima Historijska gramatika i Historija bosanskoga književnog jezika.

Čitaj još:   VIC DANA Svaki puta kada bi muž i žena vodili ljubav...

Od 1989. do 1993. bio je lektor i predavač srpskohrvatskog jezika i jugoslavenskih književnosti na Katedri slavenskih jezika Filološkog fakulteta Moskovskog državnog univerziteta.

BONUS VIDEO: AKADEMIK JAHIĆ: AROGANCIJA NEKIH MEDIJA JE ZAPANJUJUĆA, HAYAT PREZENTIRA VRIJEDNOSTI

Područja Jahićevog naučnog zanimanja bila su dijalektologija, historija jezika, sociolingvistika, iz kojih je objavio veći broj radova u naučnim časopisima (Južnoslovenski filolog, Zbornik za filologiju i lingvistiku, Slavjanskoje slavjanovedenije, Pregled, Sveske Instituta za proučavanje nacionalnih odnosa). Bio je član Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

Osim naučnog, bavio se i književnim radom i objavio je više zbirki pjesama.

BONUS VIDEO: Prof.dr. Dževad Jahić, autor Bosanskog rječnika

izvor iBalkan.net/ Hayat.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more