IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Uskoro je kraj goveđe zime, evo šta to znači… (foto, video)

Trenutno se nalazimo u drugoj polovini mjeseca aprila, po narodnom kalendaru razdoblje poznato i kao ‘Goveđa zima'…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti,, vijesti, srijeda, 24, 04. 2024… 09: 42… Uskoro je kraj goveđe zime, evo šta to znači… (foto, video)

Narodni običaji, predanja, tradicija, mjerenje i evidentiranje određenih prirodnih pojava prema raznim događajima, uvijek su u ljudima budili znatiželju i poseban faktor za predviđanje vremenskih prilika. Reakcija i ponašanje biljaka i stoke, odnosno, njihove aktivnosti precizno su opisivali određenu pojavu ili period koji dolazi.

Iako danas imamo moderne mjerne instrumente, običaj kod balkanskih naroda ipak nalaže okretanje tradicionalnom te upoređivanje stvarnih i precizno izmjerenih podataka s predviđanjima narodnog kalendara koji je, sudeći prema dugovječnosti, prilično precizno služio bosanske pretke.

Period između 20. i 25. aprila, po narodnom kalendaru period poznat i kao ‘Goveđa zima’, te se vjeruje da je to posljednjih šest dana odlazeće zime. Potom, 6. maja stiže Rozi-Hidr ili Jurjev, koji označava početak ljeta po bosanskom narodnom kalendaru.

Čitaj još:   REAKCIJA PROFESORA: Dekan FPN- a u Sarajevu uputio poruku svom bivšem studentu Dritanu Abazoviću... (foto)

Zašto se baš zove goveđa zima i šta donosi?

Svaku novu pojavu, o kojoj ljudi nisu ništa znali, bez nauke i stručnog pojašnjenja, opisivali su prema ponašanju životinja i biljaka. Tako je i promjena u ponašanju goveda svake godine poslije druge polovice aprila mjeseca opisana kao ‘Goveđa zima’.

Narodski rečeno to je izgledalo ovako: Rano proljeće, u noći i jutarnjim satima zima još pokazuje zube, budi se vegetacija, silaže i sjenaže je skoro nestalo. Nakon duge zime goveda konačno izlaze iz štala na pašnjak.

Na pašnjacima su mlade biljke naročito leguminoze lucerne i djeteline. Obično u jutarnjim satima se stoka ispuštala van na ispašu.

BO0NUS VIDEO: MISTERIOZNI KRUGOVI na nebu sjeverne Hrvatske ZBUNILI su ljude

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more