IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Dr. ABAZ Dizdarević: Pozivamo MILOJKA Spajića, da javno saopšti sa čim se ne slaže u Rezolucije UN- a o genocidu u Srebrenici… (foto)

Duboko zabrinjava činjenica da Vlada Crne Gore danima izbjegava da se izjasni po pitanju kosponzorstva Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici i, na taj način, nas vraća gotovo 30 godina unazad pokušavajući zloupotrebiti masakar koji je nezabilježen u Evropi nakon Drugoga svjetskog rata u dnevnopolitičke svrhe i vraćanje dugova svojim finansijerima i koalicionim partnerima, saopštio je potpredsjednik DPS- a Abaz Dizdarević.

“Vladi koja se predstavlja kao proevropska, posvećena svim onim demokratskim vrijednostima koje baštini stari kontinent, ovo je bila idealna prilika da pokaže odgovornost prema prošlosti i onome što se, činjenica je, desilo na ovim prostorima, da javno osudi nezapamćeni zločin, nazove ga pravim imenom, kako se nikada i nigdje ne bi ponovilo zlo da se nevini ljudi ubijaju samo zato što pripadaju drugoj vjeri ili naciji”, rekao je Dizdarević

Pozivamo Vladu Crne Gore, na čelu sa premijerom Spaićem, da nam, kako je naveo u saopštenju Dizadarević, javno i precizno saopšti šta je to sa čim se ne mogu složiti u predloženom tekstu Rezolucije.

“Rezolucijom se osuđuje svako poricanje genocida i pozivaju sve članice UN da čuvaju utvrđene činjenice, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme, kako bi se spriječio revizionizam.  Takođe se bezrezervno osuđuju svi akti glorifikovanja osuđenih i odgovornih za genocid u Srebrenici. Šta je od ovoga, gospodo ministri, ono što se kosi sa vašim uvjerenjima?”, upitao je on.

Čitaj još:   MILOJKO Spajić: Nijesmo raspravljali o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, nije bilo potrebe za tim... (foto)

Pozivaju Vladu da, prema njegovim riječima, učine civilizacijski iskorak, da daju doprinos da sačuvamo žrtve Srebrenice od zaborava, ne samo na Balkanu, nego i šire.

Ne dozvolimo da zaborav postane njihova druga smrt. Ne postoji opravdanje da se ne pruži podrška Rezoluciji. Ona ne upućuje na krivicu bilo kog naroda, ali ne toleriše ni činjenicu da pripadnici pojedinih naroda, umjesto pijeteta prema nevinim žrtvama, pokazuje opijenu, patološku ljubav prema ubicama i krvnicima tih žrtava.

Ne dozvolimo da budemo država u kojoj će ovo pitanje da posluži kao uporište nacionalističkim strukturama za negiranje genocida i veličanje pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca, zastrašivanje i netolerantnost prema manjinskim narodima.

Suočavanje sa prošlošću je od suštinske važnosti. Kosponzorisanjem ove rezolucije Crna Gora kao punopravna članica NATO- a pokazuje posvećenost evropskim i evroatlantskim vrijednostima. To nam pripada, jer Crna Gora je prva zemlja regiona koja je 2009. godine usvojila deklaraciju kojom je prihvatila Rezoluciju Evropskog parlamenta o Srebrenici, i osudila sva druga zlodjela počinjena tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije.

Čitaj još:   Dr IVAN Vuković: Predstavnici bivšeg DF- a otvoreno prijete demokratskom sistemu... (foto)

Crnogorski narod iskreno žali za žrtvama genocida nad Bošnjacima u Srebrenici”, rekao je dr ABAZ Dizdarević.

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more