IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DAVOR Đenero: Biće kako Beograd kaže, jer crnogorska vlast ne donosi odluke samostalno… (foto)

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ne može zagovarati temeljne zajedničke evropske javne politike, nego svoj opstanak na vlasti mora prilagođavati stavovima stvarnih gospodara političke arene u Crnoj Gori, a to su, nažalost, Andrija Mandić, kao šef onoga što se nekad zvalo DF, i njegov beogradski patron, gospodar Vučić. Crnogorska izvršna vlast je ”zarobljena”, a predsjednik parlamenta i šef najveće opcije unutar vladajuće koalicije Mandić, nadzornik je takve ”zarobljene” izvršne vlasti- kaže hrvatski analitičar Davor Đenero.

Ističe da je odavno očigledno da se Mandić uspostavio kao „veto snaga“, pa je otud njegov veto na odluku o pridruživanju Crne Gore sponzorima rezolucije o Srebrenici unutar Generalne skupštine UN-a apsolutni veto.

MUK SRAMOTE

Iz Vlade danima ne možemo dobiti informaciju da li će Crna Gora kosponzorisati rezoluciju o Srebrenici, i pored pisama podrške intelektualaca, poslanika, nevladinog sektora, Vlada ostaje nijema i posljednjim saopštenjem javnosti vladajuća partija nudi još jednu opasnu i neistinitu tezu o „imputiranju odgovornosti jednom narodu“.

Poslanički kluba Pokreta Evropa sad je saopštio da poštuju sve rezolucije koje su usvojene u crnogorskom parlamentu koje se odnose i na genocide počinjene na našim prostorima u prethodnom periodu, ali, kako kažu, ne podržavaju da se odgovornost imputira bilo kom narodu. Ova manipulacija je identična onoj koju danima ponavlja Vučić da ova rezolucija želi da proglasi srpski narod genocidnim, što jednostavno nije istina.

Tako je crnogorska vlada, jedina u regionu, a među rijetkima u Evropi, koja još nije iskazala svoj stav o rezoluciji o Srebrenici o kojoj će nakon 6.maja.

Do sada su već Bosna i Hercegovina, Slovenija i Sjeverna Makedonija objavile da će sponzorisati tu rezoluciju. U međuvremenu je i Hrvatska postala kosponzor. Kosovo, koje nije država članica UN, podržava rezoluciju.

Đenero kaže da ga ne čude ovakvi potezi crnogorske Vlade i vladajućeg PES-a,

” Raspadom populističkog pokreta PES na dvije frakcije, onu oko presjednika Jakova Milatovića i onu oko premijera Milojka Spajića, taj je pokret prestao biti ključna politička organizacija vladajuće većine, a Spajić je ostao tek formalno prvi čovjek kolektivnog tijela izvršne vlasti.

Zbog toga on više ne može zagovarati temeljne zajedničke evropske javne politike, nego svoj opstanak na vlasti mora prilagođavati stavovima stvarnih gospodara političke arene u Crnoj Gori, a to su, nažalost, Andrija Mandić kao šef onoga što se nekad zvalo DF, i njegov beogradski patron, gospodar Vučić. Crnogorska izvršna vlast je „zarobljena“, a predsjednik parlamenta i šef najveće opcije unutar vladajuće koalicije,

Mandić, nadzornik je takve „zarobljene“ izvršne vlasti. Odavno je očito da se on uspostavio kao „veto snaga“, pa je otud njegov veto na odluku o pridruživanju Crne Gore sponzorima Rezolucije o Srebrenici unutar Genertalnr skupštine UN-a apsolutni veto”, kaže Đenero.

SATELITSKA DRŽAVA

Objašnjava da takva „zarobljena“ izvršna vlast korak po korak pretvara Crnu Goru u satelitsku državu u odnosu na Vučićevu Srbiju, i samo je pitanje kako će odlučni biti Vučićevi zahtjevi prema Crnoj Gori, hoće li biti dovoljno da se crnogorske javne vlasti prave nevidljivima u ovoj raspravi i odlučivanju, ili će se od njih tražiti izjašnjavanje, a to znači da pri tom izjašnjavanju sasvim sigurno, kao što nije dopušten stav o sponzorisanju rezolucije, neće biti dopuštena ni podrška toj rezoluciji.

Čitaj još:   Davor ĐENERO: Prijetnje Beograda, sračunate da otvore vrata Vlade CG Vučićevim "čelnicima"- velikosrpske i ruske politike... (foto)

” Pritom je nevažno što je Crna Gora još prije smjene vlasti 2020. harmonizovala svoje politike sa zajedničkom evropskom vanjskom i sigurnosnom politikom, a što je izvjesno da će cijela Unija poduprijeti rezoluciju koju je predložila diplomatija važne zemlje članice Savezne Republike Njemačke. Harmonizacija javnih politika s evropskima nije stvarna tema za Spajićev kvazi-proevropski pokret, jer „evropski put“ toj vlasti služi istoj svrsi kao i režimu Aleksandra Vučića, praznoj priči”, poručuje Đenero.

On ponavlja da je vlast u Crnoj Gori u zavisnom položaju od politike u Srbiji i Aleksandra Vučića, i ne smiju drugačije ni da se postave.

” Davanjem veta moći Andriji Mandiću i dovođenjem izvršne vlasti u zavisnost od DF-ove volje, Crnoj Gori je nametnut vrijednosni sistem autoritarne protivevropske politike. Spajićeva izvršna vlast je „zarobljena“ DF-ovim uticajem, a Crna Gora sve više postaje država „ograničenog suvereniteta“. „Srpski svet“ je derivat „Ruskog sveta“, a Brežnjevljeva doktrina „ograničenog suvereniteta“ konstitutivni je dio te ideologije”, kaže Đenero.

On upozorava da crnogorska vlada može pasti zbog stava o Srebrenici.

” Kako dubok pad su Crnoj Gori donijeli Spajić, Milatović i PES, kao oni koji su uveli Andriju Mandića u vladajuću koaliciju i dali mu u ruke ključeve vlasti, govori činjenica da je zbog negiranja genocida u Srebrenici u junu 2021. tadašnji premijer, vođa vlada „triju kolona“, čovjek kojeg je u političku arenu uveo Risto Radović, Zdravko Krivokapić smijenio je svog ministra pravosuđa, nekog Leposavića.

Danas, međutim, stavovi tog Leposavića definišu, možda ne manifestni, ali svakako latentni diskurs crnogorskih javnih vlasti”, zaključuje on.

Majke Srebrenice zahvalile crnogorskim opštinama: Inicijativa udružila gradove

Majke Srebrenice zahvalile su se juče crnogorskim opštinama koje su podržale rezoluciju Ujedinjenih nacija o memorijalizaciji genocida u Srebrenici. Podsjetimo, dio crnogorskih opština podržao je inicijativu gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić i rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici.

Majke Srebrenice su na mreži Iks zahvalnost uputile Cetinju i gradonačelniku Nikoli Đuraškoviću.

” Zahvalne slobodarskom Cetinju! Prijestonica je uvijek bila na pravoj strani historije, hvala Vam”, navodi se u objavi na društvenoj mreži Iks. Zahvalile su se Bijelom Polju i Plavu i, kako su rekle, slobodarskim Baru, Gusinju, na podršci koju su pružili njima i gradonačelnici Sarajeva.

” Gradonačelnica je svojom inicijativom udružila gradove i opštine širom regiona. Hvala vam”, poručile su one.

Čitaj još:   Đenero: VLADA NEMA PODRŠKU- AKO NE PADNE DANAS PAŠĆE SJUTRA

Predsjednik Skupštine opštine Rožaje Almir Avdić pozvao je premijera Milojka Spajića da prihvati kosponzorstvo rezolucije UN o genocidu u Srebrenici, kako bi se, kako je rekao, jasno opredijelili prema istini i pravdi.

Vuković- Kuč: Quo vadis, Milojko Spajić?

” Neizjašnjavanja, relativizovanja ili negiranja genocida u Srebrenici. Quo vadis, Milojko Spajić”, upitala je poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandra Vuković-Kuč, komentarišući neodređenost Pokreta Evropa sad i Vlade povodom rezolucije UN o genocidu u Srebrenici.

” Spajić je rekao da ga zanimaju samo ekonomske teme, a niko od nas ne zna što je program „Evropa sad 2“, niti kakva je reforma penzijskog sistema pred nama. Rekao je da ga ne zanimaju identitetske teme, a ipak se njegov PES identifikovao sa nazadnim politikama”, konstatovala je Vuković-Kuč.

HRA: PES i Demokrate da saopšte podržavaju li kosponzorstvo Rezolucije o Srebrenici

Akcija za ljudska prava (HRA) pozvala je Pokret Evropa sad i Demokratsku Crnu Goru da jasno saopšte podržavaju li ili ne najmasovniju inicijativu građanskog društva u Crnoj Gori o konsponzorstvu rezolucije UN o genocidu u Srebrenici.

HRA je saopštila da su inicijativu o kosponzorisanju podžale 92 nevladine organizacije i 260 istaknutih građana, te da broj potpisnika stalno raste.

” Saopštenje poslaničkog klubaPokret Evropa sad (PES) je politikantsko izbjegavanje konkretnog odgovora na jednostavno pitanje: jesu li ili nisu za kosponzorstvo Rezolucije UN o Srebrenici”, naveli su u HRA.

Kako kažu, PES se protivi nečemu što se u Rezoluciji UN uopšte ne pominje – da se “zbog odgovornosti bilo kog pojedinca imputira odgovornost bilo kom narodu”.

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more