IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Denijal GELJIĆ “Husein paša- Pljevlja”: Zabrinjava mural koji oslikava i podstiče, na stvaranje Velike Srbije… (foto, video)

Predsjednik nevladine organizacije “Husein paša- Pljevlja” ocijenio da uprava grada i dalje nastavlja sa pravljenjem prividne slike jednonacionalnog srpskog grada…

PLJEVLJA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 28, 04. 2024… 12: 22… Denijal GELJIĆ “Husein paša- Pljevlja”: Zabrinjava mural koji oslikava i podstiče, na stvaranje Velike Srbije… (foto, video)

Uprava Opštine Pljevlja i dalje nastavlja sa pravljenjem prividne slike jednonacionalnog srpskog grada. Nismo razočarani, jer nikada nismo ni bili očarani ljudima poput današnjeg rukovodstva naše opštine – kazao je predsjednik nevladine organizacije “Husein paša- Pljevlja” Denijal Geljić.

Podsjećamo, u centru Pljevalja, grada koji slovi za multietničku i multivjersku sredinu, osvanuo je mural sa stihovima pjesme koji slave “srpsku slobodu” i jedinstvo “dvije kraljevine srpske”.

Riječ je o pjesmi Dimitrija Jevtovića Polimca- “Pljevlja moja, vesel'te se” koja je nastala 1912. povodom oslobođenja Pljevalja od viševjekovnog turskog ropstva.

Geljić kaže da znajuda ih ne mogu naučiti ni ponašanju, ni kulturi.

– Jer šta god mi njima govorili je kao da sipamo vodu u šupalj bidon. Kad je bidon šupalj, treba ga zamjeniti – ocijenio je Denijal Geljić.

Oglašavaju se, kako je rekao, iz jednog jedinog razloga.

Čitaj još:   NASTAVAK OBRAČUNA ŠKALJARACA I KAVČANA: Pretučen član jednog klana, nisu htjeli da ga ubiju ZBOG VAŽNE PORUKE...

– A to je da se zna da ne pristajemo na satiranje činjenica da je ovaj grad višenacionalni i da je u njemu dobrodošlo samo ono što je svačije.

Pjesma kao pjesma nama ne bi smetala ni u kakvoj zbirci pjesama ili časopisu, jer je to odraz umjetnosti i kulture jednog pjesnika iz jednog naroda. Međutim jako nas zabrinjava momenat kada se kao mural oslikava baš pjesma koja podstiče na stvaranje Velike Srbije- ističe Geljić.

Dodaju da su, nimalo naivni, svjesni da je ovo samo jedna u nizu satisfakcija za podizanje svijesti nekih ideologija koje nemaju baš čojstvenu povijest. 

– Nama kao organizaciji je zadatak da afirmišemo kulturnu baštinu Bošnjaka u ovom gradu, ali da bi mogli ostvarivati taj osnivni cilj, ovaj grad se mora i predstaviti onakav kakav jeste : grad u kojem živi i dobar procenat Bošnjaka.

Nadamo se da će ovaj mural biti prepoznat kao zla namjera nekih zlih ljudi koje je zapalo neko zlo vrijeme, i da će brzo proći zlo, pa da se vratimo svi svojoj lijepoj kulturi, Crnogorci crnogorskoj, Srbi srpskoj, Bošnjaci bošnjačkoj, i da uživamo u šarenolikosti našeg grada ljepšoj od bilo kojeg murala – zaključio je Denijal Geljić.

Čitaj još:   OPASNA VOŽNJA SA 200 NA SAT KROZ CRVENO! Zaletio se sa skoro 200 na sat, drugi vozio u suprotnoj traci... (foto, video)

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more