IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA DO NEBA: Na ahiret preselila HALIDA BOJADŽI, majka ubijenih sarajevskih mališana na Sedreniku, pripadnica Armije RBiH… (foto, video)

U Sarajevu je u ponedjeljak u 73. godini prestalo da kuca srce majke Halide Bojadži, pripadnice Armije Republike Bosne i Hercegovine, kojoj su 1992. godine dva sina ubijena granatom ispaljenom sa položaja agresorske tzv. vojske RS (VRS) na sarajevsko naselje Sedrenik.

Od Halide Bojadži oprostili su se brojni prijatelji, komšije i poznanici putem društvenih mreža.

Tog kobnog 9. juna 1992. godine u ulici Sedrenik, u dvorištu kuće porodice Bojadži, ubijena su tri člana porodice Bojadži, troje djece, Mirza Bojadži (12 godina) i Fehim Bojadži (17) te kćerka njihovog amidže Amina Bojadži koja je imala 14 godina. Osim njih, poginuo je i mladić Sakib Prašović koji je imao 24 godine.

Rahmetli Halida tada je dala izjavu za Anadolu, koju povodom njene smrti ponovo objavljujemo:

  • Bila je akcija na Špicastoj stijeni. Kada smo se vratili iz akcije, u dvorište je, u 12.45 sati, pala navodeća maljutka, četvoro je poginulo. Fehim i Mirza su bili u komadima. Neuzubillah, kao kad se kurban siječe. Bili smo u velikom šoku, kupili smo komade tijela u deke, svi smo bili od krvi – ispričala je Halida Bojadži, podsjećajući da je na tom području palo više od 3.000 granata, jer, kako je pojasnila, agresor je znao koordinate kuće jer je tu bila voda.

Legendarni general Armije RBiH Jovan Divjak na Sedreniku je obilazio položaje kada je saznao da je dan ranije granata ubila troje djece i vojnika. Otišao je da obiđe porodicu ubijene djece. Vrata mu je otvorila Halida.

Čitaj još:   Šta sve stoji iza, Dodikovog poziva za sporazum o specijalnim vezama sa Crnom Gorom: Kako čudno piše "srpski svet"... (foto, video)

Stajao je na vratima, plakao je. Generala Divjaka i nju kasnije je zbližila ova tragedija.

Nakon što je ostala bez oboje djece u ovom masakru, Bojadži je kazala kako ju je Bog počastio da 1995. godine rodi sina Muhammeda.

  • Sada imam sina Muhammeda. Dvadeset godina je školovan, govori sedam stranih jezika, završio je međunarodno pravo, muzičku školu, svira klavir. Bio je pripravnik i volonter, ali moje dijete danas nema posla – kazala je Bojadži.

Bojadži je tada istakla kako je bol i dalje velika, iako je prošla 31 godina od strašnog masakra te je poslala jasnu poruku:

  • Meni su 72 godine, ja samo Allaha molim da dočekam da se moje dijete zaposli. Moje dijete ne ide iz Bosne i Hercegovine, jer mi smo se borili za BiH, ja rezervne domovine nemam. Ja neću ni Amerike ni Njemačke, niti će ih moje dijete.

Opsada Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, koja će ostati u historiji zapamćena kao najduža opsada jednog glavnog grada, trajala je 1.425 dana. Za to vrijeme, oko 350.000 stanovnika bilo je izloženo svakodnevnoj vatri pripadnika nekadašnje JNA i paravojnih formacija, a kasnije pripadnika VRS, iz skoro svih vrsta naoružanja, s položaja smještenih na okolnim brdima. Tokom opsade poginuo je 11.541 građanin Sarajeva, među njima 1.601 dijete.

Čitaj još:   DRAMA U HRVATSKOJ: Avionu nestalo goriva, našli idealno mjesto da ga spuste na... (foto)

izvor: hayat.ba, anadolija

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

SAMO DA NAM BUDE VEDRO! Očekuje nas fenomenalan NEBESKI SPEKTAKL!!!

Kiša takozvanih Perseida, odnosno meteorskih rojeva, specifična je po meteorima Read more

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more