IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VIKI Miljković- IMA VRELU KRV, ZATO JE MNOGI VOLE: “Otac joj je iz okoline SJENICE i gaji posebne emocije prema SANDŽAKU…” (foto, video)

Dok se mnogi odlučuju na emigraciju, interesantan je podatak o emocionalnoj povezanosti sandžaklija, između iseljenika i njihovog rodne grude Sandžaka. Viki Miljković, popularna pjevačica i članica žirija u emisiji Zvezde Granda, nedavno je u emisiji, gledajući finaliste iz Sandžaka, izrazila svoju emotivnu vezu i svoje sandžačko porijeklo.

I u aktulenoj sezoni “Zvezda Granda”, kod mentorice Viki Miljković su većinom takmičari iz Bosne i Hercegovine.

-Pa, zaista ne znam, ali nekako je uvijek tako. Takmičari iz BiH uvijek po nekom nepisanom pravilu biraju ili Mariju ili mene. Kod Marije više idu pop i zabavnjaci, a kod mene Bosanci narodnjaci. Kod mene idu oni koji pjevaju Šerifa, Enesa, Hakalu, Ljubu.., taj neki hard narodnjak, a vjerovatno je to i zbog Tašketa koji je i producent pa žele kod nas. A, vjerovatno ima dosta udjela u tome kada su vidjeli šta smo sve uradili sa Nerminom kao pobjednikom, dosta je napredovao nakon takmičenja. Zdušno i otvorenog srca dolaze kod nas, a mi ih isto tako zdušno i otvorenog srca i prihvatamo.

Čitaj još:   VIC DANA: Đetić "VASO" u autobusu... (foto)

“Ja sam rođena u Nišu, ali moj otac je iz Sandžaka, selo Vapa kod Sjenice. Imam posebne emocije prema Sandžaku i zato vas ne mogu da bušim. Nikada se toga nisam libila da sam porijeklom iz Sandžaka,” rekla je Viki, čime je ilustrovala kako se osećanja prema Sandžaku prenose generacijski.

Pored Viki, mnogi drugi iseljenici nastavljaju da njeguju snažne veze sa svojim sandžačkim porijeklom. Ovo osjećanje pripadnosti i ljubavi prema rodnom kraju često se prenosi i na mlađe generacije koje možda nikada nisu ni posjetile Sandžak.

Takve emocionalne veze su ključne za očuvanje kulture i identiteta, jer Srbi i Bošnjaci iz Sandžaka definitivno se razlikuju od ostalih balkanskih naroda. Video pogledajte ispod teksta.

izvor: sandzakdanas.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more