IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZAGREB: Hrvatska i službeno sponzor Rezolucije o genocidu u Srebrenici… (foto, video)

Hrvatska se pridružila kosponzorima Rezolucije o Srebrenici koju su predložile Njemačka i Ruanda, a o kojoj bi Generalna skupština UN- a trebala glasati u maju.

ZAGREB: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, petak, 03, 05. 2024… 00: 12… ZAGREB: Hrvatska i službeno sponzor Rezolucije o genocidu u Srebrenici… (foto, video)

Među državama regije jugoistoka Evrope sponzori su joj Slovenija, Albanija i Sjeverna Makedonija.

Predstavnik Hrvatske u UN- u Ivan Šimonović

Usaglašeni prijedlog rezolucije upućen je predsjedniku Generalne skupštine UN-a Dennisu Francisu, piše HRT.

Rezolucijom se poziva da se 11. jul proglasi Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, još jednom se osuđuju svi postupci kojima se veličaju počinioci ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida utvrđenih presudama međunarodnih sudova, naglašava se važnost okončanja potrage za posmrtnim ostacima preostalih žrtava koji do sada nisu pronađeni i poziva na nastavak procesuiranja počinilaca genocida koji su još na slobodi.

Rezolucijom se pozivaju sve države da u potpunosti ispoštuju svoje obaveze prema Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, poštuju međunarodno običajno pravo o sprječavanju i kažnjavanju genocida i poštuju relevantne odluke Međunarodnog suda Pravda (ICJ).

Čitaj još:   BRAVO ,,Ajkule" pokazale moć: Crna Gora ubjedljiva protiv Srbije, majstorska partija i šest golova Marka Mršića... (foto, video)

Od generalnog sekretara UN-a se traži da uspostavi informativni program pod nazivom “Genocid u Srebrenici i Ujedinjene nacije”, koji bi trebalo da bude implementiran već prije sljedeće godine, kada se obilježava 30. godišnjica tog zločina.

Sve zemlje članice UN-a, kao i nevladine organizacije i civilno društvo, predlagači rezolucije istovremeno pozivaju na odgovarajuće aktivnosti na komemoraciji i odavanju počasti žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine.

Srbija se, s druge strane, oštro protivi usvajanju rezolucije i čini sve da ubijedi što veći broj članica UN da se barem uzdrže od glasanja na Generalnoj skupštini.

BOINUS VIDEO: Šta stoji u finalnom prijedlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici?

(Fena)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more