IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DPS: Da li je skandalozna izjava DRAGOSLAVA Šćekića, zvanični stav Vlade Crne Gore? (foto)

Javnost je danas još jednom imala priliku da se uvjeri u kom pravcu ide zvanična državna politika Vlade Crne Gore i to kroz izjavu potpredsjednika Dragoslava Šćekića koji je saopštio da će glasati protiv toga da Crna Gora u UN podrži rezoluciju o Srebrenici, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista.

PODGORICA: Crna Gora, Kolumne, vijesti, nedelja, 05, 05. 2024… 0: 12…. DPS: Da li je skandalozna izjava DRAGOSLAVA Šćekića, zvanični stav Vlade Crne Gore? (foto)

Ističu da budući da premijer Milojko Spajić još uvijek nije iznio precizan stav o ovom pitanju, jasno je, ocjenjuju u DPS-u, da se ova izjava može tumačiti kao zvaničan stav aktuelne Vlade Crne Gore.

“Pozivamo premijera Spajića da se konačno odredi naspram skandalozne izjave potppredsjednika Vlade Šćekića i da nam kaže da li i on smatra da ne treba „otvarati teme koje su iza nas“ i da li i on smatra „da Crna Gora treba da ima dobre odnose sa svima u regionu“, te da li je i on, kao njegov potpredsjednik, ,,iznenađen da se u Ujednjenim nacijama ili bilo gdje otvara tema Srebrenice“”, pozvali su iz DPS-a.

Čitaj još:   REDŽEP TAYIP Erdogan javno primio vakcinu protiv koronavirusa... (foto i video)

Smatraju da je krajnje je vrijeme da im (Spajić) kaže da li je “ćutanje o Srebrenici nedostatak političke hrabrosti da saopštite svoj stav ili iza toga stoji strah da se to ne protumači kao otkazivanje poslušnosti vašim finansijerima i političkim starješinama”.

“Predsjedniče Vlade Spajiću, potpredsjedniče Šćekiću, pomoći ćemo vam: u Srebrenici se jeste dogodio genocid. To je rekao sud u Hagu i Međunarodni suda pravde koji je presudio da su vojska i policija RS izvršioci genocida. No, uprkos svim činjenicama i dokazima svakodnevno u javnom prostoru, godinama unazad, slušamo skandalozne izjave. One su do nedavno dolazile od zvaničnika drugih država, danas one dolaze od zvaničnika naše države”, ističu u saopštenju.

Podsjećaju da podaci haškog Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove navode da je u Srebrenici bilo oko 8.000 žrtava, dok je 30.000 žena i djece prisilno premješteno.

“U sudskim procesima za Srebrenicu, utvrđeno je da su žrtve bili civili ili ratni zarobljenici. Dokazni materijal pokazuje da većina žrtava nije ubijena u borbi već tokom masovnih pogubljenja, te da su u masovnim grobnicama pronađeni povezi za oči, te materijal za vezanje ruku. Presude Haškog i domaćih sudova su za genocid proglašavale krivim pojedince, a ne kolektive, države ili entitete”, zaključuju u saopštenju.

Čitaj još:   Obilježen 2. Maj dan kada je spriječeno da padne Sarajevo ... (foto)

IZVOR Standard portal.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more