IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EDIRNE- “KAKO SE U TURSKOJ PROSLAVLJA NAJVEĆI ROMSKI PRAZNIK”: Đurđevdan ili Ederlezi, tradicija stara šest vijekova kod Roma… (foto, video)

Kakva je veza između Đurđevdana, Erdelezija i Roma? Romi i Romkinje dijele životni prostor sa nama vjekovima. Međutim, izgleda da nam je po običaju lakše pribeći važećim stereotipima nego iste razbiti, pa tako i u slučaju Đurđevdana i 6. maja.

EDIRNE: Regija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 06, 05. 2024… 09: 12… EDIRNE- “KAKO SE U TURSKOJ PROSLAVLJA NAJVEĆI ROMSKI PRAZNIK”: Đurđevdan ili Ederlezi, tradicija stara šest vijekova kod Roma… (foto, video)

Hiljade domaćih i stranih turista posjetilo je turski grad Edirne povodom proslave Đurđevdana, najvećeg praznika Roma.

Anadolija

Ove godine proslava Đurđevdana u Edirneu organizovana je u nedjelju i ponedjeljak.

Đurđevdan, ili Ederlezi, tradicionalno zaista pripada (i) Romima. Tačno je i da je u pitanju praznik kojim se dočekuje proljeće. Gdje se najčešće stvara zabluda? Najveća greška ili stereotip je da se radi o ekskluzivno romskom tradicionalnom prazniku Đurđevdanu, ali nije tako.

Ured guvernera Edirnea objavio je da je više od 90 hiljada ljudi posjetilo grad kako bi učestvovali u proslavi praznika.

Čitaj još:   ZA KOGA RADI ZGODNA PLAVUŠA: Policija, provjerava da li drogu i oružje prevozi za neki NARKO- KLAN... (foto)
Anadolija

U nedjelju je zapaljena velika vatra koja simbolizira čistoću i novi život, a danas su posjetioci u okviru proslave praznika u rijeku Tundža bacali papiriće sa željama.

Festival će biti završen danas nakon nastupa muzičkih grupa u podne.

Anadolija

Romi danas slave Đurđevdan, svoj najveći praznik koji iz duge tradicije ovog naroda simbolizira dolazak proljeća.

Đurđevdan za njih predstavlja praznik radosti i veselja, a ispunjen je i brojnim običajima.

Anadolija

Ovo je veliki praznik za Rome na prostorima bivše Jugoslavije i Balkana, bez obzira na religijsku grupu kojoj pripadaju, kojeg oni zovu na romskom Ederlezi (Herdeljez, Hidirellez).

Anadolija

Na ovaj dan ukrašavaju kuće cvijećem i rascvjetalim grančicama. Čitav dan se pleše i pjeva uz janjetinu s ražnja. U prošlosti je Đurđevdan označavao kraj hladnih dana, vrijeme za Rome da sa svojim čergama ponovno krenu na daleki put.

Bonus video: Hıdırellez Nedir? Kimler kutlar? Gelenekleri ve ritüelleri nelerdir? | Mrs. Seda

izvor (Anadolija)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more