IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BOJAN Đuranović: Ko nam ukrade istoriju? (foto)

Valjda je to usud ovog prostora da se iznova i iznova rađa i samouništava. I dok je svima istorija učiteljica života nama je ona šablon ponašanja. Nismo naučili ništa iz prošlosti i zbog toga nećemo ni shvatiti da nam se budućnost dešava. Ili, kako je to sjajno kazao divni Rajko Cerović – Samo je kod nas istorija neizvjesnija od budućnosti

Kako nam se ova naša stvarnost ubrzano odigrava pred očima bez ikakvog reda i smisla, prkoseći svim normama, običajima i humanim navikama, sve više sumnjam da je George Orwell bio putnik kroz vrijeme i da je inspiraciju za svoju „Životinjsku farmu“ i „1984.“ našao baš u današnjoj Crnoj Gori.

Jer, kao da je za nas napisao da- Najefikasniji način uništavanja ljudi je negirati i uništiti njihovo vlastito razumijevanje njihove istorije.

Cijela Evropa proslavila je 9. maja dan pobjede nad fašizmom, danom koji slovi upravo kao Dan Evrope. Ovaj naziv nije nimalo slučajan jer označava sve ono što jeste pozitivno nasljeđe moderne Evrope, a to je njen antifašizam. 

I, prosto je nevjerovatno da se samo u aktuelnoj Crnoj Gori i Srbiji taj datum namjerno minimizira, odnosno pokušava se stvoriti istorijski kontekst koji će izmjeniti i stvoriti neki novi pogled na našu prošlost. Umjesto da budemo ponosni na doprinos koji smo dali tokom Drugog svjetskog rata u borbi protiv najveće pošasti moderne istorije naši visoki politički predstavnici trude se svim silama da nas svrstaju na stranu zla.

Čak je i veliki Winston Churchill više puta kazao da su jugoslovenski partizani jedini pravi primjer borbe protiv okupatora u Evropi i da njihova borba treba da bude na ponos svim Jugoslovenima. Ali ne, naša današnja vlast pokušava da poništi sve tekovine 13. julskog ustanka, inače prvog pravog ustanka naroda u porobljenoj Evropi, i da plasiranjem laži i poluistina rehabilituju petokolonaški korpus iz kojeg su nastali.

Čitaj još:   NOVA VLAST PO MJERI AMFILOHIJA, VLADIKA IM ISPOSTAVIO RAČUN...

Proces ispiranja mozga

Ovaj projekat revizije, odnosno plagiranja, istorije nije novijeg datuma. To je proces koji traje i u koji su uprte sve snage i ogromni resursi. Mediji, produkcijske kuće, muzička i filmska industrija, prosvjeta, navijačke grupe, litije… 

Sve televizijske kuće koje su pod kontrolom zvaničnog Beograda, kako u Srbiji tako i u Crnoj Gori i Republici Srpskoj kroz ogroman broj programa, gostovanja i emisija promovišu ovu lažnu priču dovodeći plaćene kvazi istoričare i analitičare koji iz dana u dan ponavljaju već pripremljene fraze i diskurse.

Masovna produkcija serijskog i filmskog programa koji direktno finansira Vučićev Telekom sve učestalije produkuje filmske uradke koji za cilj imaju promovisanje ovih ideja kroz romansiranje i veličanje zločinačkih i izdajničkih djela i umanjivanjem ili prećutkivanje stvarnih događaja i likova. Budžeti za samo ovaj segment mjere se stotinama miliona eura.

Muzičke grupe i pojedinci koji su poput Beogradskog sindikata i Karleuše odlučili da se za dobre novce prodaju preko noći, i promijene svoje narative i muzičke svjetonadzore promovišući ono šta im se baci pred njih.

Slična je situacija i sa subkulturnim grupama poput navijačkih i neonacističkih udruženja koji se po pravilu da bi se zamaskirali pojavjuju pod „spektakularnim“ nazivima iz nacionalnih istorija. Upravo ove grupe zadužene su za onaj nasilni, prljavio dio posla. Oni su u posljednjih nekoliko godina skrnavili spomenike iz doba NOB-a, urinirali po spomenicima i iscrtavali parole koje pozivaju na nasilje i zločine.

Čitaj još:   Akcija SDT- a: Uhapšeni VESELIN Veljović i MUJO Nikočević, potraga za ALEKSANDROM i Nikolom Mrkić.... (foto, video)

Najflagrantnij primjer političkog i finansijskog uticaja je navijačka grupa koja sebe bez ikakvog prava naziva Varvari. Kažem bez ikakvog prava jer je upravo ta navijačka grupa od osnivanja do „osvježenja“ 2020. bila prepoznata kao multientička, multikulturna i totalno apolitična skupina.

Jedina svetinja je bila „Budućnost“ i sa njihovih kopova se nikada nisu mogle čuti ili pročitati političke, nacionalističke ili bilo kakve druge parole toga tipa. 

izvor: analitika.me

DA LI Crna Gora, postaje azil za bogate…

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici donijela odluku o sticanju crnogorskog Read more