IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KO SA GP URA ”TIKVE SADI”: NAJNEPOUZDANIJI partner– kad su funkcije u pitanju za njih sporazumi ne važe… (foto)

Jesu li te fotelje toliko vrijedne? Zapalile se”,čuvene riječi Miloša Konatara kojim je japelovao na političke subjekte da prevaziđu razlike i da rade u interesu građana. No, kao i dobro vino koje sazri vremenom tako su i ove riječi savršeno sazrele i sada prikladno stoje uz situaciju koja je nastala u Ulcinju kada upravo GP URA svim silama želi da zadrži vodeće funkcije u tom gradu ne poštujući sporazum, jer su im očigledno fotelje važnije od interesa građana.

Koalicioni sporazum između GP URA i FORCA u Ulcinju je podrazumjevao da nakon dvije godine vlasti dođe do promjene na čelnim pozicijama grada, tj. da dođe do rokade funkcija predsjednka opštine i Skupštine grada.

Po tom sporazumu prve dvije godine predsjednik Opštine je bio Omer Barjaktari iz redova GP URA, da bi sada nakon isteka tog roka tu funkciju trebao da preuzme neko iz FORCE, što se nije desilo.Ovakvo ponašanje GP URA je samo kontinuitet njihovog djelovanja na političkoj sceni Crne Gore.

Najpoznatiji primjer nepouzdanosti URE po pitanju poštovanja sporazuma i koalicija je onaj kada je njihov predsjednik dobio priliku da postane premijer. Tada je Abazović dobio podršku najvećeg političkog subjekta DPS-a i zajedno sa SDP-om i partijama manjinskih naroda formirao manjinsku vladu.

I tada je Abazović i URA optuživan da je izdao ”narodnu volju” i da je zabio nož u leđa tadašnjem premijeru Zdravku Krivokapiću kada je srušio njegovu vladu kako bi on postao premijer.

No, kontinuitet ”izdaja” sporazuma i dogovora kod GP URA i Abazovića je praktično linearan, pa svega par mjeseci nakon što je postao premijer uz pomoć DPS-a i oni su saznali koliko poštovanja URA ima prema sporazumima.

Čitaj još:   DANAS Na popisu bi se 48,8 % građana izjasnilo CRNOGORCIMA, 31,8 odsto rješenje krize vidi u vanrednim izborima...

Uprkos najavama o velikim reformama i nastavku EU integracija, Abazović je vrlo brzo okrenuo leđa partijama zbog kojih je zapravo i postao premijer kada je on odlučio da mimo sporazuma potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Iako je ubrzo nakon tog potpisa manjinskoj vladi uskraćena podrška Abazović je nastavio po svome, kao da je premijer u punom mandatu.

Da su fotelje, a ne građani na prvom mjestu govore i afere za koje ih je diretno optužio premijer Milojko Spajić da su mu pakovane od strane Abazovića i njegovih saradnika pred parlamentarne izbore 2023. godine, a sve u cilju što boljeg rezultata na izborima i bolje pregovaračke pozicije.

No, Abazoviću nije to pošlo za rukom pa se preselio ponovo u opozicione klupe u kojima je sjedio kao poslanik nekadašnje Pozitivne Crne Gore.

Ipak, ono što ne mogu da rade na državnom nivou ponovo, URA demonstrira na lokalnom nivou u Ulcinju.

U ovom gradu je imala potpisan sporazum sa FORCOM da nakon dvije godine se funkcije predsjednika opštine Ulcinj i predsjednika Skupštine rotiraju između tih partija, ali modus operandi sa državnog URA je preselila na lokalni nivo i jednostavno odbila da postupi po sporazumu.

Umjesto toga aktuleni predsjednik opštine Omer Barjaktari je postupio po naređenju centrale URE, smjenio je sekretare koalicionog partnera FORCA i jednostavno im okrenuo leđa i izbacio iz igre, a sve u cilju zadržavanja najvažnije fotelje u gradu.

Prema nezvaničnim saznanjima portala Standard URA je pregovoarala i dogovorila da podršku za upravljanje Ulcinjom od DUA i PS, ali kako stvari prema raspodjeli lokalnih mandata stoje to im ipak neče biti dovoljno, te će izbori biti vjerovatnije rješenje krize koju je URA zakuvala.

Čitaj još:   NJEMAČKA PROŽIVLJAVA NAJTEŽE TRENUTKE: 4.700 novooboljelih, ali ni to nije najgore od svega…

No, ovakvo ponašanje govori koliko je GP URA zapravo nepouzdan partner, onaj koji ne poštuje ni sopstveni potpis na koalicionim sporazumima i koji očigledno ne preza od bilo kakve političke borbe kako bi ostali u foteljema, istim onim za koje se Konatar pitao zar su toliko važne.

Za GP URU očigledno jesu jer će ih radije ”zapaliti” nego ispoštovati sporazum.

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more