IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PLJEVLJA: Novi okazi da je MILAN Lekić od Petrošenka za RUP kupovao i drobilicu za ugalj? (foto)

Bivši izvršni direktor Rudnika uglja Pljevlja, a sadašnji predsjednik Odbora direktora te kompanije Milan Lekić, potpisao je 9. februara prošle godine ugovor o nabavci pokretnog postrojenja za drobljenje i mljevenje vangabaritnih komada uglja sa kompanijom Energy Industrial Holding Oleksandra Petrošenka.

Ugovor

Taj ugovor, koji ekskluzivno objavljuje Pobjeda, potpisan je na osnovu odluke o izboru najpovoljnije ponude od 9. februara 2023. godine koju je nakon sprovedenog tenderskog postupka takođe potpisao Lekić. Tom odlukom je Petrošenkova ponuda proglašena za najpovoljniju.

Procijenjena vrijednost te javne nabavke je bila 45.000 eura i, prema saznanjima Pobjede, nema dokaza da je drobilica isporučena jer je u međuvremenu Petrošenko pobjegao iz zemlje.

Lekić je u momentu potpisivanja ugovora o nabavci drobilice za ugalj imao već višestruki poslovni odnos sa Petrošenkom: desetine miliona eura vrijedan ugovor o prodaji uglja, 62 miliona eura vrijedan ugovor o prodaji uglja sa Tatius Balkanom u kojem je jedno vrijeme bila kao suosnivač i Tatjana Petrošenko, kao i ugovor koji je potpisao Petrošenko sa Gordanom Lekić, kojim ga Lekićeva supruga savjetuje o ekonomsko-pravnim poslovima o kojima je već pisala Pobjeda.

“Jako je čudna okolnost da RUP kupuje opremu za drobljenje uglja od Petrošenka koji je u tom momentu plaćao sve kešom”, tvrde izvori Pobjede.

Lekić i Petrošenko su 13. decembra 2021. godine pompezno potpisali ugovor kojim se RUP obavezao da prodaje čak do 150 hiljada tona uglja godišnje fabrici briketa i peleta koju je tada navodno Ukrajinac planirao da gradi. S obzirom na to da je taj ugovor potpisan na pet godina, računica Pobjede govori da je vrijednost ugovora preko 30 miliona eura.

Pobjeda je i pisala da je u momentu potpisivanja ugovora Gordane Lekić sa Oleksandrom Petrošenkom, firma kontroverznog ukrajinskog biznismena već imala aktivni ugovor o kupovini uglja sa Rudnikom uglja koji je potpisao Milan Lekić, što je očigledni konflikt interesa, a ukazuje i na dublje poslovne relacije sa porodicom Lekić.

Sumnjivi poslovi

Tu nije kraj svim sumnjama koje su pratile ovaj kontroverzni poslovni trougao.

Čitaj još:   PLJEVLJA: Oskrnavljena državna zastava CRNE GORE na zgradi Rudnika uglja... (foto)

Po dokumentaciji u koju je Pobjeda imala uvid, Oleksander Petrošenko je 1. decembra 2021. godine osnovao firmu Energy Industrial Holding u Pljevljima za proizvodnju briketa i peleta, a za ovlašćenog zastupnika postavio je suprugu Tatjanu, što je skandalozno imajući u vidu da je samo dvije sedmice kasnije potpisao ugovor o kupovini uglja sa Lekićem.

Firma nema zvaničnu internet stranicu, ali su podaci o njoj dostupni na sajtu Međunarodne bonitetne kuće Company Wall Business.

Lekić je tada osnivanje nove kompanije u Pljevljima predstavio kao milionsku investiciju, a Petrošenka kao čovjeka koji duži niz godina živi i radi u Crnoj Gori i rudarskog inženjera sa uspješnim biznisom u Češkoj i Engleskoj, a ranije u Ukrajini.

Za potrebe nove firme ustupljena je hala u vlasništvu pljevaljske kompanije Castello Montenegro, čiji Odbor direktora u tom trenutku predvodi – Lekićeva supruga Gordana.

Nakon pompezno najavljenog uspješnog biznisa, uslijedila je tišina iz Rudnika jer su se stvari počele kretati u kontra smjeru.

Prema informacijama Pobjede, kompanija je u blokadi na iznos od 35.000 eura, Rudniku uglja duguje 15.000 eura, dok se Petrošenku gubi svaki trag.

To su prošle godine u izjavi za Pljevaljske novine potvrdili bivši radnici Petrošenkove firme koji su bezuspješno pokušavali da stupe u kontakt sa njim kako bi se izborili za zarađene plate.

Svjedočili su da je od starta sve ličilo na prevaru, ali da su se nadali da će se situacija popraviti početkom proizvodnje. Sve što su proizvodili, kako je rekao jedan od radnika, skladišteno je u firmi, odnosno nigdje nije izvezeno.

Petrošenko je, prema informacijama iz prošle godine, ostao dužan i blizu 30.000 eura firmi Castello Montenegro, u čijem prostoru se nalazila fabrika.

Bračni par Petrošenko je u martu 2023. godine naprasno nestao i više se nije pojavljivao u opštini Pljevlja, iako je uložio značajna sredstva u fabriku za briketiranje ugljene prašine. Petrošenkovoj kompaniji već duže vrijeme je blokiran račun za iznos od 35.000 eura. On je ostao dužan svim dobavljačima, naročito RUP-u i Castello Montenegru kao dvijema državnim kompanijama koje su ušle u poslovne odnose sa njim. Zbog posla sa bračnim parom Petrošenko, DPS je protiv Lekića podnio krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu.

Čitaj još:   EKOLIOŠKI GENOCID: Oglasio se, Predsjednik opštine Pljevlja, "Ovo je katastrofa, slijede krivične prijave..."

Zbog niza sumnjivih poslova ministar energetike Saša Mujović uputio je u februaru zahtjev Državnoj revizorskoj instituciji da, u skladu sa svojim nadležnostima, uradi finansijsku reviziju poslovanja Rudnika uglja Pljevlja, što ta institucija trenutno i radi.

SDT uporno prećutkuje krivične prijave DPS- a

Demokratska partija socijalista je u posljednjih godinu dana podnijela dvije krivične prijave protiv Lekića, obje zbog prodaje uglja: Elektroprivredi Srbije, ali i sumnjivih poslova sa ukrajinskim bračnim parom.

SDT je u prvom slučaju formirao predmet i izuzeo dokumentaciju, ali još uvijek nije saopštio da li je prijava procesuirana ili odbačena.

Upravo zbog ovakvog postupanja DPS-a u slučaju RUP-a opozicija ukazuje na selektivno ponašanje SDT-a.

izvor: Pobjeda.me

LION: Rudar sezonu počine s crno- bijelim u dvomeču s Partizanom…

ŽREB U LIONU: Partizanova sezona opet počinje u Crnoj Gori... Rudar Read more

PLJEVLJA: Partizan opravdao ulogu favorita protiv Rudara, grad rudara zakinut…

Grad rudara PLJEVLJA su zakinuta samom cinjenicom da nisu mogli Read more