IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VELIKA TUGA NAD BOSNOM- POZNAT DATUM DŽENAZE: Na bolji svijet je preselio maestro Dževad Šabanagić, koncertmajstor Sarajevske filharmonije… (foto, video)

Dževad Šabanagić, dugogodišnji violinista, koncertmajstor Sarajevske filharmonije, muzički pedagog preselio je na Ahiret u Sarajevu u 79. godini.

Šabanagić će ostati upamćen kao prva violina Sarajevske filharmonije, profesor kamerne muzike za gudače na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, dobitnik Šestoaprilske nagrade, ali i kao suprug Bebe Selimović. Vijest o njegovoj smrti podijelila je glumica Hasija Borić Stojić na svom Facebook profilu.

Dževad Šabanagić rođen je u Sarajevu 1945. godine gdje je završio Muzičku akademiju u klasi profesora Kurt Hauzera. Već od ranih studenstskih dana se zanimao za kamernu muziku. Kao student bio je angažovan u Simfonijskom orkestru RTV Sarajevo, a zatim kao nastavnik violine u Muzičkoj školi “Dr. Vojislav Vučković”, a potom postaje njen direktor u periodu od 1973.- 1983. godine.

Dobitnik je niza priznanja i nagrada od kojih su najznačajnije: Povelja “Škole za osnovno muzičko obrazovanje” za razvoj muzičkog školstva, Povelja Grada Sarajeva za rad Gudačkog kvarteta u ratu, Povelja “Internacionalne lige humanista” za 1996. godinu, Nagrada “Udruženja muzičkih pedagoga BiH” za rad Gudačkog kvarteta te Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva.

Čitaj još:   POLICIJA U AKCIJI: „Palo“ 7 dilera, zaplenjeno 20 kg droge, pronađen kratež u Beogradu (foto i video)

Dževad Šabanagić je u emisiji „Sevdah je ljubav“ emotivno govorio o svojoj supruzi velikoj ljubavi, Bebi Selimović.

Tom prilikom kazao nam je kako ga i srce još uvijek boli „Srce boli“…

  • Tu bol koju sam podnio, a nisam do kraja, neću moći nikada zaboraviti. Žao mi je što se to meni isto nije desilo. Mi smo čitali jedno drugom. Svemu sam se njenom divio, poštovao i pomagao, a sada toga nema. Ostaje jedna velika žal. Smrt koja je za mene bila strašna. Srce me boli. Može. Boli. Ona mi znači sve – rekao je tada Šabanagić za Hayat TV.

izvor: hayat.ba,

SAMO DA NAM BUDE VEDRO! Očekuje nas fenomenalan NEBESKI SPEKTAKL!!!

Kiša takozvanih Perseida, odnosno meteorskih rojeva, specifična je po meteorima Read more

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more