IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Švajcarska pobjednik EUROSONGA: Holandija diskvalifikovana, Hrvatska osvojila drugo mjesto- Baby Lasagna dobio najviše glasova publike… (foto, video)

Večeras je u Malmeu, Švedskoj, održano finale 68. izdanja Evrovizije, a pobjedu na ovom takmičenju odnijela je Švajcarska.

MALME: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 12, 05. 2024… 01: 12… Švajcarska pobjednik EUROSONGA: Holandija diskvalifikovana, Hrvatska osvojila drugo mjesto- Baby Lasagna dobio najviše glasova publike… (foto, video)

“Nemo je predstavljao Švajcarsku s numerom, “The Code” i osvojio evropsku publiku emotivnim i energičnim izvođenjem.

FOTO VIDEO; Nemo- The Code (LIVE) | Switzerland🇨🇭| Grand Final | Eurovision 2024

Njegov specifični scenski nastup, kao i snažna poruka teksta pjesme koji govori o ličnim borbama i borbama sa svojom sredinom uspio je da zadivi publiku širom Evrope.

Foto: RTS Printscreen

Prošlogodišnja pobjednica Lorin uručila je trofej pobjedniku Evrovizije 2024.

Baby Lasagna nažalost nije uspio da izbori pobjedu na ovogodišnjem Eurosongu.

Baby Lasagna bio je favorit do posljednjeg trenutka, a finalno se plasirao na 2. mjesto. odradio je izvrsne nastupe u polufinalnoj i finalnoj večeri za vrijeme kojih je publika neprestano pjevala i plesala te mu dala do sada neviđenu podršku. Nemo je dobio najveći broj bodova žirija dok je Baby Lasagna dobio najviše bodova publike, 337. Izrael je osvojio 323, Ukrajina 307. Pobjednik Švajcarska upisala je 226 bodova, jedan manje od Francuske.

Srbija je zauzela 17. mjesto.

Veliko finale prestižnog muzičkog takmičenja “Evrovizija 2024” u Malmeu počelo je predhodne večeri u 21h.

FOTO VIDEO: Eurovision Song Contest 2024: Grand Final (Live Stream)

Nakon uzbudljivih nastupa u polufinalima, borba za prestižnu nagradu trofej Evrovizije se nastavlja u finalu u kojem se takmiči 25 izvođača.

Holandija diskvalifikovana

Evropska radiotelevizijska unija (EBU) donijela je odluku da se Holandija diskvalifikuje sa takmičenja Evrovizija 2024. Naime, nakon što je švedska policija izvršila detaljnu istragu incidenta koji se dogodio tokom polufinalne večeri, donijeta je odluka da predstavnik Holandije Jost Klajn bude diskvalifikovan.

Švedska otvara finalnu emisiju Evrovizije, a Ukrajina će nastupiti nakon njih. Izrael, koji se popeo na drugo mjesto kladionica, nastupa šesti. Irska, koja je izazvala dosta reakcija poslije nastupa u prvom polufinalu, pjeva deseta.

Mnogo je reakcija na ovakav redosljed izvođenja. Mnogi od njih pišu da Izrael ne zaslužuje da bude u finalu, niti u takmičenju, a mnogi se žale i na poziciju Ukrajine.

Predstavnici Grčke, Švajcarske i Irske nisu se pojavili na defileu

Nakon odluke EBU-a da se predstavnik Holandije Just Klajn diskvalifikuje sa Eurosonga, došlo je do još jednog incidenta.

Predstavnica Grčke Marina Sati, predstavnica Irske Bambie Tug i predstavnik Švajcarske Nemo nisu su se pojavili tokom defilea zastava zemalja.

Tačan razlog još uvijek nije poznat.

Veliki protesti u Malmeu zbog učešća Izraela na Evroviziji

@abba

It’s Frida who’s calling! Happy 50th anniversary to ‘Ring Ring’. #RingRing50th #ABBA

♬ Ring Ring – English Version – ABBA

Ovogodišnju Evroviziju prate brojni incidenti, od protesta zbog nastupa Izraela, do diskvalifikacije Holandije.

Čitaj još:   PROSVETNI fašizam crkvene Vlade Crne Gore: Profesorima crnogorskog upola manje plate nego drugima...

Pojačane mjere bezbjednosti

Švedski grad Malme, domaćin ovogodišnjeg takmičenja za Pjesmu Evrovizije, pripremio se za večerašnje veliko finale u kojem će učestvovati 25 takmičara uz pojačane mjere bezbjednosti zbog protesta zbog učešća Izraela na toj manifestaciji.

Ovogodišnje 68. takmičenje prate protesti na ulicama Malmea na kojima se poziva da Izrael bude isključen sa Evrovizije zbog invazije na Pojas Gaze.

Procjenjuje se da je takmičenje u Malmeu privuklo oko 100.000 posjetilaca. Organizatori Evrovizije nisu ispunili pozive da se Izrael isključi zbog vojne operacije u Pojasu Gaze, navodeći da je takmičenje nepolitičko.

Demonstranti su se žalili na dvostruke standarde, jer je Rusiji bilo zabranjeno učešće na Evroviziji 2022. godine zbog napada na Ukrajinu.

Promjenjena pravila glasanja

Ove godine gledaoci više neće morati da čekaju da posljednja numera bude izvedena, već će moći da glasaju za favorite od početka prve takmičarske kompozicije.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FEurovisionSongContest%2Fposts%2Fpfbid02Mz4f447YzAHhDAAJrihQDqcBLHmg87c636wj4vNkfuLyt6YTruo27o7eTs1Bd67nl&show_text=true&width=500&is_preview=true

Glasa se od samog početka takmičarskog dijela sve dok voditeljke ne daju znak da je glasanje završeno.

Večeras će, osim finalista, moći da glasaju i gledaoci iz država koje nisu prošle u finale. Mogu da glasaju i gledaoci iz “ostatka svijeta”, odnosno iz zemalja koje se uopšte ne takmiče. Iz “ostatka svijeta” moguće je glasati putem sajta esc.vote.

Uprkos isključenju sa takmičenja, večeras će se računati glasovi holandskog žirija, a svoje glasove će moći da pošalju i gledaoci iz te zemlje.

Ovo je redosled nastupa u finalu Evrovizije

Nakon diskvalifikacije predstavnika Holandije Josta Klajna, u konkurenciji je ostalo 25 učesnika.

To su predstavnici Švedske, Ukrajine, Njemačke, Luksemburga, Izraela, Litvanije, Španije, Estonije, Irske, Letonije, Grčke, Velike Britanije, Norveške, Italije, Srbije, Finske, Portugalije, Jermenije, Kipra, Švajcarske, Slovenije, Hrvatske, Gruzije, Francuske i Austrije.

Hrvati već slave pobjedu

Iako, kladionice i nisu baš najmjerodavnije kada je stanje i potencijalni pobjednik u pitanju, ipak stavraju određenu dozu pritiska i na publiku, ali i na izvođače.

Ako je sudeći po brojkama i kvotama, pobjednik je, bez svake moguće konkurencije – Baby Lasagna, predstavnik Hrvatske. On već gotovo mjesec dana ne silazi sa prvog mjesta, a kladionice mu daju 42 odsto šansi da odnese pobjedu.

Da li se Abba vraća na evrovizijsku scenu poslije 50 godina?

Grupa ABBA, jedni od najpoznatijih pobjednika Evrovizije, svojom posljednjom objavom zbunili su fanove.

Obožavatelji Evrovizije u velikom su iščekivanju nakon što je grupa ABBA u isječku na društvenim mrežama najavljivala njihov povratak.

Otkako je Evrovizija 2024. počela, počele su se širiti glasine da će se bend ponovno okupiti za nastup na ovom prestižnom pjevačkom takmičenju, a bilo bi prigodno obilježiti i 50 godina od pobjede s hitom ”Waterloo”.

Čitaj još:   DPS: Podržaćemo kandidata za sudiju Ustavnog suda kojeg manjinske partije zajednički dogovore... (foto, video)

”U redu, ljudi, vratili smo se, jesmo li vam nedostajali? Vi ste nama nedostajali”, čuo se govor usred videa.

Kultna pop grupa sedamdesetih i dalje je najpoznatiji i najuspješniji evrovizijski bend nakon što su u aprilu 1974. pobijedili na Eurosongu sa svojom pjesmom “Waterloo”. Osvrćući se na tu godišnjicu, grupa je objavila zajedničku izjavu u kojoj su izrazili svoju zahvalnost obožavateljima na podršci tokom godina.

”Malo je ludo i ponizno pomisliti da su milioni vas koji ste nas prvi put vidjeli u finalu Eurosonga 1974. prenijeli našu muziku nekoliko generacija. Vidimo dokaze toga svaki put kada neko od nas posjeti ABBA Voyage u Londonu, i upravo zbog toga možemo proslaviti 50. godišnjicu tog događaja znajući da naše pjesme još uvijek odzvanjaju širom svijeta. Teško je shvatiti da je prošlo 50 godina otkako smo nas četvoro čekali iza pozornice na odluke svih žirija širom Evrope u Domeu u Brightonu”, stoji u objavi ABBA-e.

Rijetko koji muzički sastav asocira na Evroviziju kao Abba. Oni su dokaz da je ovaj šou odlična odskočna daska i savršena prilika da se svijetu pokaže nešto novo i drugačije. Mnogo godina kasnije, grupa Maneskin je iskoristila Evroviziju i vinula se u zvijezde, ali niko nije postigao uspjeh kao Abba.

Zato i ne čudi što su fanovi Evrovizije poludjeli kada je bend nagovijestio svoj povratak na evrovizijsku scenu.

Da li nas očekuje istorijski momenat nakon 50 godina, ostaje da vidimo nešto kasnije.

Baby Lasagna- Rim Tim Tagi Dim (LIVE) | Croatia 🇭🇷 | Grand Final | Eurovision 2024

FOTO VIDEO: Baby Lasagna – Rim Tim Tagi Dim (LIVE) | Croatia 🇭🇷 | Grand Final | Eurovision 2024

izvor iBalkan.net/ CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more