IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TAMARA Klikovac: Cilj DARIA Vraneša, da stavi Pljevlja pod suverenitet Srbije… (foto)

Povezivanje Republike Srbije s Jadranom, potezom Pljevlja- Nikšić- Boka i njegovim izuzimanjem, što jasno implicira predsjednik opštine Pljevlja, ili kao srpske teritorije ili kao kao autonomne oblasti unutar Crne Gore, više puta je dokazana namjera aktuelnih opštinskih vlasti Pljevalja, Nikšića i bokeških gradova – navedeno je u pritužbi…

PLJEVLA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 13, 05. 2024… 12: 12… TAMARA Klikovac: Cilj DARIA Vraneša, da stavi Pljevlja pod suverenitet Srbije… (foto)

Advokat Bojan Vujović zatražio da Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju preispita odluku ODT- a o odbacivanju krivične prijave protiv predsjednika opštine

Dario Vraneš

Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju podnijeta je pritužba kojom se traži preispitivanje odluke Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima o odbacivanju krivične prijave podnijete protiv predsjednika opštine Darija Vraneša zbog obilježavanja Dana državnosti Srbije.

Pritužbu je podnio advokat Bojan Vujović koji je 22. februara, sa potpredsjednikom Socijaldemokratske partije (SDP) Petrom Odžićem, generalnim sekretarom Socijaldemokrata (SD) Milošem Čelanovićem i potpredsjednicom Liberalne partije (LP) Jelenom Marković, podnio krivičnu prijavu protiv Vraneša, tvrdeći da je organizovanjem svečanosti u Centru za kulturu izvršio krivično djelo ugrožavanje nezavisnosti i teritorijalne cjeline, odnosno pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore.

Međutim, postupajuća državna tužiteljka Sanja Golubović utvrdila je da ne postoji sumnja da je čelnik Pljevalja počinio bilo koje od krivičnih djela za koje se goni po službenoj dužnosti.

DISKREDITACIJA I KRŠENJE USTAVA

Za podnosioce krivične prijave nesporno je da je Vraneš prekršio i zakone i Ustav Crne Gore, te da je njegov cilj da grad stavi „pod djelimični ili potpuni suverenitet Republike Srbije“.

U obrazloženju podnijete pritužbe na rješenje Tužilaštva, advokat Vujović podsjeća da je Vraneš organizovao svečanu akademiju 14. februara – dan uoči zvaničnih datuma proslave državnog praznika Srbije (15. i 16. februar).

– Proslava 220 godina od srpske Bune na dahije, koju je podstrekao sultan Selim III, zvana Prvi srpski ustanak i 189 godina od proglašenja Sretenjskog ustava Srbije, koju je organizovala Opština Pljevlja 14. februara 2024. godine, oličena u predsjedniku opštine Dariju Vranešu, direktni je udar na ustavni poredak. Osumnjičenom je stvarni cilj da opštinu Pljevlja stavi pod djelimični ili potpuni suverenitet Republike Srbije

Čitaj još:   ARAPI TRAŽE STJUARDESE: Neobičan zahtjev saudijske kompanije kadidatkinjama...

. U konačnom, povezivanje Republike Srbije s Jadranom, potezom Pljevlja- Niksić- Boka i njegovim izuzimanjem, što jasno implicira predsjednik opštine Pljevlja (izjava predsjednika opštine Vraneša ovim povodom), ili kao srpske teritorije ili kao kao autonomne oblasti unutar Crne Gore, više puta je dokazana namjera aktuelnih opštinskih vlasti Pljevalja, Nikšića i bokeških gradova – navedeno je u pritužbi.

Vujović napominje i da Vraneš izjavom da su Pljevlja „centar Raške oblasti“ jasno manifestuje povredu teritorijalne cjeline i ugrožavanje nezavisnosti čime je, tvrdi on, počinjeno krivično djelo iz člana 357 – ugrožavanje nezavisnosti i 359 – ugrožavanje teritorijalne cjeline, odnosno člana 373 – pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore.

Advokat naglašava da Opština Pljevija i Vraneš nemaju ustavnih i zakonskih nadležnosti da proslavljaju dane drugih država, pa ni Republike Srbije, a svojim postupanjem lokalna vlast podriva autoritet i dostojanstvo države Crne Gore u čijem sastavu je taj grad. Istovremeno se, objašnjava Vujović, diskredituje suverena država i krši Ustav Crne Gore, kao i Zakon o državnim i drugim praznicima.

– Slavljenjem državnog praznika Republike Srbije od strane zvaničnih vlasti opštine Pljevlja, kao i izjave date tim povodom, nedvosmisleno se implicira da Pljevlja nijesu sastavni dio države Crne Gore, već Republike Srbije, čime se narušava nezavisnost i teritorijalna cjelina Crne Gore koje su vrijednosti eksplicitno zaštićene normama Krivičnog zakonika.

Jasno je da se ovakvim radnjama koje predstavljaju kontinuitet djelovanja Vraneša i kroz kršenje Zakona o državnim simbolima u ranijem periodu radi o djelima usmjerenim na planiranje odnosno stvaranje uslova za, kako se navodi u stavu 3 člana 373 KZ „neposredno izvršenje krivičnog djela“.

Član 10 Ustava Crne Gore normira da je svako obavezan da se pridržava Ustava i zakona i svako postupanje suprotno ovome vodi devastaciji ustavnog poretka, obesmišljavanje pozitivnog zakonodavstva i selektivnu primjenu prava koja vodi institucionalnoj anarhiji i pravnoj nesigurnosti – naglašeno je u pritužbi Vujovića.

PRIJEDLOG TUŽILAŠTVU

Stoga, kako se navodi, javna devastacija državnih simbola ili odobravanje neustavnog i nezakonitog ponašanja u ovom ili bilo kojem drugom slučaju direktan je put da se uruši kompletan pravni sistem, autoritet države i osnovni ustavni princip o pravnoj državi zasnovanoj na vladavini prava.

Čitaj još:   SPREMITE SE, DOLAZE KIŠA VJETAR I GRMLJAVINE: Ovo vrijeme se očekuje do petka ...

– Imajući u vidu sve naprijed navedeno, predlažemo da Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju, kao neposredno više državno tužilaštvo, nakon preispitivanja rješenja o odbačaju, vrati predmet Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevijima na ponovno postupanje – zaključuje se u pritužbi advokata Vujovića.

Ovo je druga krivična prijava protiv Vraneša koju je ODT Pljevlja odbacilo za pola godine. Prethodno je Tužilaštvo konstatovalo da prvi čovjek Pljevalja nije počinio krivično djelo kada je izložio poruzi državu upoređujući proslavu Dana nezavisnosti sa „cirkuskom predstavom“.

Kada je u pitanju obilježavanje Dana državnosti Srbije, Vraneš ne vidi ništa problematično u tome da jedna crnogorska opština obilježava državni praznik druge zemlje i smatra da Pljevlja taj datum treba da slave vječno. Tvrdio je da ovim događajem ne podriva Ustav Crne Gore, već da se njime slavi, kako je rekao, „njegoševska Crna Gora“.

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more