IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

U petoj najbogatijoj zemalji svijeta nakon 84 godine osnovana Komunistička partija… (foto)

“Krajnje je vrijeme za povratak revolucionarnog komunizma”, rekao je politički sekretar Dersu Heri, navodi se u saopštenju RKP…

BURGDORF: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 13, 05. 2024… 17: 12… U petoj najbogatijoj zemalji svijeta nakon 84 godine osnovana Komunistička partija… (foto)

Preko 300 učesnika osnovalo je Revolucionarnu komunističku partiju (RKP) na njenom kongresu u Burgdorfu u kantonu Bern tokom vikenda. To znači da Švajcarska ponovo ima komunističku partiju nakon što je zabranjena 1940. godine.

Osnivački kongres održan je od petka do nedjelje.

“Krajnje je vrijeme za povratak revolucionarnog komunizma”, rekao je politički sekretar Dersu Heri, navodi se u saopštenju RKP.

Nova generacija izvukla je revolucionarne zaključke iz klimatske krize, pandemije koronavirusa i”imperijalističkih ratova i inflacije”.

Kako se navodi u saopštenju, na osnivačkom kongresu učestvovalo je ukupno 342 učenika, studenata i radnika. Među njima, deset se pridružilo stranci, a skoro 100 je bilo zainteresovanih. RKP počinje sa radom sa 320 članova osnivača i ima za cilj da udvostruči ovaj broj u roku od godinu dana.

Čitaj još:   DANILO Kalezić: Donbas na Kosovu... (foto)

RKP je izrazio solidarnost sa propalestinskim protestima na raznim univerzitetima u Švajcarskoj. Članovi partije su učestvovali u demonstracijama na šest univerziteta.

Stranka ističe slogan “bez centa, bez sporazuma i bez podrške izraelskoj ratnoj mašini”.

Kao sljedeći korak, RKP planira osnivanje takozvane “Revolucionarne komunističke internacionale” na konferenciji od 10. do 15. juna. Širenje propalestinskog pokreta širom svijeta najavljuje nadolazeću revolucionarnu eksploziju, objavila je nova partija.

Prvobitna Komunistička partija Švajcarske osnovana je 1921. godine. U to vrijeme imala je oko 6.000 članova. 1940. godine švajcarska vlada je zabranila stranku i naredila njeno raspuštanje.

Savezni sud je naknadno presudio da je ovaj korak učinjen zato što je stranka bila za nasilno rušenje vlasti, a ne zbog njene ideologije.

Communists’ party supporters gather with red flags during the national celebrations of the ‘Defender of the Fatherland Day’ near the Kremlin in the Revolution Square in Moscow, Russia, Thursday, Feb. 23, 2023. The Defenders of the Fatherland Day, celebrated in Russia on Feb. 23, honors the nation's military and is a nationwide holiday. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

ızvor CdM,me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more