IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Andrija MANDIĆ i IGRE oko REZOLUCIJE o JASENOVCU: Zašto je Srbija, nije donijela, nego se Crna Gora, gura u prvi plan i koji su skriveni motivi? (foto)

Predsjednik Skupštine Crne Gore prije dva dana prisustvujući skupu koji obilježava sjećanje na žrtve logora u Jasenovcu morao je pred očima srpskog sveta da se opravda da će Crna Gora kako stvari stoje glasati za Rezoluciju o Srebrenici, te kao dokaz svoje posvećenosti srpstvu, a ne foteljama obećao da če predložiti Rezoluciju o Jasenovcu kao neku kontratežu Srebrenici, i na ta način pokazao da se za potrebe politike trguje dušama pobijenih ljudi.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić zvanično je prisustvovao događaju Dan sjećanja na žrtve koncentracionog logora Jasenovac i u ime Crne Gore položio vijenac na spomenik žrtvama.

“Ovdje se desio genocid i taj genocid se po svojoj razmjeri jedino može mjeriti sa Aušvicem i Treblinkom. Bio je jedno od mjesta koje je između ostalog uticalo i na oblikovanje čitavog načina razmišljanja”, rekao je Mandić nakon čega je krenulo pravdanje prisutnima zašto će Crna Gora glasati za Rezoluciju o Srebrenici i najavio da će on i dalje praviti pritisak na premijera Milojka Spajića da odustane od ideje da glasa za Rezoluciju.

Mandić je najavio i da će Crna Gora donijeti Rezoluciju o Jasenovcu, vjerovatno kako bi opravdao djelovanje parlamentarne većine povodom Rezolucije o Srebrenici pred zvaničnicima iz Srbije, što otvara mnoga pitanja.

Kao prvo se nameće zašto Srbija ne donosi takvu Rezoluciju nego će to prema najavama Mandića da uradi Crna Gora.

Ako bi se onda pratio trend donošenja Rezolucija onda bi Crna Gora mogla iduće nedjelje da donese Rezoluciju o genocidu na Jermenina, genocidu u Ugandi i Ruandi, a sve u cilju da se Mandić opravda ispred srpskog sveta za Rezoluciju o Srebrenici, u kojoj se nijednim slovom ne pominje srpski narod, niti Srbija.

Čitaj još:   Ferhat DINOŠA: Stara– nova većina od početka radi za vojvodu Mandića...

Ovom trgovinom žrtvama Mandić otvara ”front” ka Hrvatskoj, iz čijih medija nije trebalo dugo čekati da se oglase i ovu odluku nazovu ”najglupljom greškom još od napada na Dubrovnik 1991. godine.

Prema ocjenama političkih analitičara tenzije oko Rezolucije o Srebrenici prosrpske partije u parlamentarnoj većini će iskoritisti da donošenjem Rezolucije o Jasenovcu zategnu odnose sa Hrvatskom koja bi, iako možda nema razloga, mogla da blokira davanje IBAR-a Crnoj Gori u junu, koji se silno očekuje.

Ovo djeluje kao realan scenario naročito imajući u vidu izjave Mandićevog prijatelja Milorada Dodika koji za genocid u Jasenovcu kaže da krivicu snoci kompletan hrvatski narod. Nije teško zbrojiti dva plus dva pa dobiti da Dodik i Mandić isto misle, što bi nakon priče o ploči u Morinju dodatno zateglo odnose sa Hrvatskom i što bi u konačnom rezultiralo blokadom te zemlje da Crna Gora dobije IBAR.

Sve ovo navodi vodu na vodenicu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kome ne odgovara da Crna Gora opet bude ”frontrunner” u EU integracijama.

Ovim se opet vraćamo na pitanje zašto Rezoluciju o Jasenovcu ne donosi Srbija pa da recimo Crna Gora glasa za to. Ovako se Crna Gora gura u priv plan kao kreator te ideje i eksponira za svaku kritiku i eventuanu blokadu EU integracija iz Hrvatske.

Čitaj još:   Šeki Radončić: CRNA GORA JE BURE BARUTA, LAKO MOŽE EKSPLODIRATI (video)

Naum je jasan, ostaje samo da se vidi da li će i egzekucija ideje biti sprovedena. Nakon prvog sastanka parlamentarne većina na ovu temu, prema izjavama Andrije Mandića, stvari ipak neče teći glatko kako je planirao.

Valjda je premijer pročitao igru, a ukoliko nije cijena koju Crna Gora bi platila može biti velika, a sa dobijanjem IBAR-a bi se vjerovatno oprostili.

autor: I. Đoković

izvor: http://standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more