IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Glasanje o rezoluciji o Srebrenici u UN- u, bit će održano 23. maja… (foto, video)

Glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a bit će održano u četvrtak 23. maja, saznaje Klix.ba iz izvora u Generalnoj skupštini UN- a…

NEW YORK: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 15, 05. 2024… 12: 12… Glasanje o rezoluciji o Srebrenici u UN- u, bit će održano 23. maja… (foto, video)

Rezolucija će se razmatrati, kako je zakazano, u 10 sati po lokalnom vremenu, dakle u 16:00 sati po centralnoevropskom. Ranije je trebala biti razmatrana 2. maja, ali je pomjerena, zbog proceduralnih stvari.

Rezolucija o Srebrenici podrazumijeva odluku da se 11. juli svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995.

Rezolucijom se, također, bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici i potiču države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, kroz svoje obrazovne sisteme razvijanjem odgovarajućih programa, također u znak sjećanja, u cilju sprečavanja revizionizma i pojavljivanja genocida u budućnosti.

Čitaj još:   BIH: NIJE ŠPIRIĆ JEDINI Političar milioner u državi?

Njemačka i Ruanda su predložile ovu rezoluciju, a donosimo i kompletnu listu kosponzora: Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Njemačka, Turska, Kanada, Švedska, Danska, Albanija, Austrija, Bangladeš, Belgija, BiH, Bugarska, Čile, Hrvatska, Estonija, Finska, Irska, Italija, Jordan, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malezija, Nizozemska, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Poljska, Ruanda, Slovenija i Vanuatu.

Podršku rezoluciji dalo je i pedeset i sedam zemalja članica Organizacije islamske saradnje.

Niz zemalja izjasnio se da će glasati za rezoluciju iako neće biti kosponzori. Među njima je i Crna Gora.

BONUS VIDEO: ‘Velika diplomatska pobjeda’: Nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici predstavljen u UN-u

izvor N1

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more