IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MINISTRICA OBRAZOVANJA U KANTONU SARAJEVO PONIŽAVA UMJETNIKA, MAESTRA MEHMEDA BAJRAKTAREVIĆA… (foto)

Iako maestro MB ima 67 godina života i 42 godine staža Ministarstvo obrazovanja neće da pošalje u zasluženu penziju MB i pored pravosnažne sudske Presude…

Borba Mehmeda Bajraktarevića traje godinama: Škola mi duguje više od pola miliona maraka, krećem u štrajk… AUTOR: A.G- Z.

Vlada KS u decembru prošle godine izdaje zaklučak kojim se nalaže Osnovnoj muzičkoj školi Ilidža da odmah uspostavi radni odnos za Bajraktarevića kako je naznačeno u pravosnažnoj presudi Kantonalnog suda u Sarajevu

Nekadašnji direktor JU Osnovna muzička škola Ilidža Mehmed Bajraktarević kaže da svoja prava ne može ostvariti još od 2015. godine kada ga sa pozicije direktora, kako tvrdi, odjavljuju u Poreskoj upravi, bez otkazivanja ugovora o radu.

Bajraktarević kaže da je odjavljen dvije godine retroaktivno, odnosno od juna 2013.

– Direktor sam škole od 1996. godine. Prije rata sam u istoj školi  radio kao nastavnik. Došlo je do političkih mimoilaženja sa lokalnim političarima jer nisam želio zapošljavati ljude koje su tražili- priča nam Bajraktarević.   

Nakon toga počinje njegova pravna borba.  Kreće u sudski postupak, dobija presudu i 2017. mu je isplaćeno nešto manje od 200.000 maraka.

– Moj advokat ide dalje i pokreće spor da mi se isplati sve nadalje do potpune isplate.

Istovremeno traži da se odjava proglasi ništavnom i da ne proizvodi pravno dejstvo. To znači da ako sud tako presudi, tog momenta postajem radnik škole kao da ništa nije bilo. Ova presuda postaje izvršna u martu 2024. Tog dana je direktor škole bio dužan otići do Poreske uprave i popuniti obrazac.

Čitaj još:   Srbija na prekretnici: Kako su postali sluge zločinca... (foto, video)

Međutim,  ne mogu se vratiti na ovo radno mjesto jer imam 67 godina života i 42 godine staža. Ja sam u ovom trenutku najstariji radnik u BiH koji radi puni radni odnos. Oni to nisu ispoštovali  i dalje me drže u radnom odnosu jer neće da izvrše presudu- izjavio je Bajraktarević za Faktor.

Vlada KS u decembru prošle godine izdaje zaklučak kojim se nalaže Osnovnoj muzičkoj školi Ilidža da odmah uspostavi radni odnos za Bajraktarevića i izvrši potrebne radnje prijave imenovanog u sistem Porezne uprave FBiH, kako je naznačeno u pravosnažnoj presudi Kantonalnog suda u Sarajevu.

–  Vlada u Budžetu u decembru prošle godine stavlja stavku od 600.000 maraka. Odobrava se isplata, ali direktor osnovne muzičke škole Amsal Ganović to odbja učiniti u martu.

Vlada je poslala nalog budžetskoj inspekciji da procjeni koliko je direktor škole oštetio Budžet KS od dana izvršnosti presude do danas.  

Ja čekam. Nemam ni penzije, ni plaće, imam 67 godina,  a zapravo imam i penziju i plaću na papirima – kaže Bajraktarević koji će od narednog ponedjeljka stupiti u štrajk pred zgradom Vlade KS.

Kako kaže, štrajkovat će protiv ministrice obrazovanja Naide Hota- Muminović jer “ne želi smijeniti direktora koji neće da izvrši pravosnažnu sudsku presudu”.

Čitaj još:   PROŠLA SKUPŠTINSKA PROCEDURA: Opozicija predala Inicijativu za smjenu Vlade, potpisalo je svih 40 poslanika... (foto, video)

Kako kaže, štrajkovat će protiv ministrice obrazovanja Naide Hota- Muminović jer “ne želi smijeniti direktora koji neće da izvrši pravosnažnu sudsku presudu”.

439195257_3557602457790460_8915008466153523353_n

Bajraktarević nam je u prilog poslao pravosnažne sudske presude.

FOTO: PRIVATNI ALBUM
FOTO: PRIVATNI ALBUM
FOTO: PRIVATNI ALBUM
FOTO: PRIVATNI ALBUM

FOTO: Faktor

izvor Faktor/ iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more