IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZLATKO Lagumdžija: Usaglašen konačni tekst rezolucije, nećemo stati… (foto)

Ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama kazao da se došlo do kvalitetnijeg “upeglanog” teksta

Ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama (UN) Zlatko Lagumdžija objavio je u petak da je usaglašen konačni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici, objavio je RSE.

– Ćutali smo negatorima genocida dok su slavili i “zakazivali” pa “otkazivali” nepostojeća zasijedanja Generalne Skupštine UN-a, kao i dok su se “obračunavali” sa “Rezolucijom o genocidu u Srebrenici 1995.” prije nego su je pročitali i dok tekst nije bio ni završen – naveo je na početku objave na mreži X.

Njima je, nastavlja, smetala “samo” jedna riječ – genocid.

– Srebrenica je posljednjih mjeseci ponovo vraćena na globalnu scenu – simbol borbe za pravdu, istinu, pomirenje, učenje, prevenciju genocida i u konačnici simbol borbe protiv negiranja genocida. Od toga niko više ne može “pobjeći” – poručio je Lagumdžija.

Kako je naveo, usaglašena konačna verzija rezolucije, koja će se naći pred svim članicama UN-a u idući četvrtak (23. maja), “nas je dovela do još kvalitetnijeg “upeglanog” teksta sa dva amandmana koja su postali sastavni dio dokumenta o kojem će se glasati.

Čitaj još:   DRAMA U CENTRU BARA: Naoružan eksplozivom, pištoljem i molotovljevim koktelom prijeti da će ih aktivirati... (foto, video)

– Prvi amandman izbija argumente lažnim patriotima koji promovišu nepostojeću krivicu “genocidnih naroda”. Tekst glasi: “Ponavljamo da se krivična odgovornost po međunarodnom pravu za zločin genocida ne može odnositi na bilo koju etničku, vjersku ili neku drugu zajednicu u cjelini” – naveo je ambasador BiH pri UN-u.

Kada je riječ o drugom amandmanu, Lagumdžija kaže da ukazuje na jačanje jedinstva u različitostima koje nije samo moto Evropske unije nego i priroda zemlje kao evropske države zasnovane na ovakvim tradicijama.

– Tekst glasi: “Ponavljamo čvrstu posvećenost da održavamo i jačamo jedinstvo u različitostima u Bosni i Hercegovini” – navodi Lagumdžija u objavi na X-u.

Zatim je podijelio konačni tekst rezolucije, uz poruku: “Učinili smo sve što smo znali i mogli. Nećemo stati. Hvala svima koji su bili sa nama”.

Rezolucijom se ukazuje na činjenice utvrđene presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog suda pravde, kao i domaćih sudova.

Čitaj još:   JELENA Marković: Četnički vojvoda PODRIVA Ustav potpisivanjem tajnih sporazuma, Vlada i VDT da reaguju... (foto)

Za genocid nad najmanje 8.372 Bošnjaka i druge ratne zločine u srebreničkoj regiji, više od 50 osoba je osuđeno na oko 700 godina zatvora.

Presudama su, pored ostalih, na doživotne zatvorske kazne osuđeni ratni predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i glavni komandant Vojske Republike Srpske, Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

izvor: pobjeda.me

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more