IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PRIŠTINA: Kosovska policija upala u srpske banke i zatvorila ih! Srbi očajni; Javila se i Amerika… (foto, video)

Na sjeveru Kosova žive deseci hiljada Srba, a tenzije s Albancima već su povišene proteklih mjeseci nakon što je Kosovo ukinulo plaćanje srpskim dinarima.

PRIŠTINA: Kosovo, Ekonomija, vijesti, utorak, 21, 05. 2024… 19: 12… PRIŠTINA: Kosovska policija upala u srpske banke i zatvorila ih! Srbi očajni; Javila se i Amerika… (foto, video)

Kosovske vlasti na sjeveru zemlje zatvorile su šest filijala srpske banke, u potezu koji bi mogao dodatno pogoršati odnose između dva balkanska susjeda, prenosi agencija DPA.

(Foto: Profimedia)

Kosovske vlasti na sjeveru zemlje zatvorile su šest filijala srpske banke, u potezu koji bi mogao dodatno pogoršati odnose između dviju balkanskih susjeda, prenosi agencija dpa. Kosovska policija je tokom operacije u ponedjeljak zaplijenila oko 1.6 miliona eura, 74.7 miliona srpskih dinara (oko 636 tisuća eura) te manje količine novca u drugim valutama, pišu prištinske novine Koha Ditore, prenosi Hina.

Na sjeveru Kosova žive deseci hiljada Srba, a tenzije s Albancima već su povišene proteklih mjeseci nakon što je Kosovo ukinulo plaćanje srpskim dinarima. Kosovska središnja banka u veljači je odredila euro kao jedini način plaćanja, proglasivši dinar ilegalnim, piše agencija dpa. Prelazni period za etničke Srbe istekao je prošle sedmice. 

Čitaj još:   SARAJEVO: Centralna bajramska svečanost održana u Gazi Husrev- begovoj džamiji... (foto i video)

Srbijanski premijer Miloš Vučević osudio je zatvaranje filijala Poštanske štedionice, prozvavši to „činom divljaštva” koji ugrožava opstanak Srba na Kosovu. Američki State Department kritizirao je potez Prištine jer nije bio koordiniran s unutarnjim partnerima unutar Kosova te jer može povisiti tenzije. 

Operaciju je kritizirao i glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano koji je kazao kako je ona „protivna duhu normalizacije” te ugrožava pregovore u tijeku. Priština pak tvrdi da su policijsku intervenciju nadgledali dužnosnici misije EULEX- a, misije Evropske unije na Kosovu, kao i KFOR-a, mirotvornih snaga NATO- a u zemlji. 

BONUS VIDEO: Na severu Kosova policija zatvorila finansijske objekte Srbije

izvor Index.hr

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more