IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KO SVE MOŽE GOVORITI: Ovo je scenarij današnje sjednice UN- a, na kojoj će se glasati o rezoluciji o Srebrenici… (foto, video)

Sjednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija bi trebala početi u 16 sati i trajati do 19 sati po našem vremenu, a Glas Amerike je saznao kako bi trebala da izgleda sama procedura.

NEW YORK: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 23, 05. 2024… 14: 42… KO SVE MOŽE GOVORITI: Ovo je scenarij današnje sjednice UN- a, na kojoj će se glasati o rezoluciji o Srebrenici… (foto, video)

Kako saznaje Glas Amerike u Ujedinjenim nacijama Njemačka, koja je jedan od inicijatora, predstaviće nacrt rezolucije. O prijedlogu dokumenta neće biti održana formalna debata, već će države moći da obrazlože svoj stav, usljed čega neće biti zvanične liste govornika tokom zasijedanja.

Također, kosponzorima nacrta rezolucije neće biti omogućeno da se obrate. U te zemlje, između ostalog spadaju Sjedinjene Američke Države, Francuska ili Italija, ali i balkanski kosponzori, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija. Do zaključenja teksta nacrt rezolucije o Srebrenici kosponzorisalo je 39 država.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 7. decembar 2022. godine

Očekuje se da će prije glasanja govoriti predstavnik Srbije, predsjednik Aleksandar Vučić. Također, trebalo bi da govori i predstavnik Crne Gore, koja je najavila da će podržati, ali nije kosponzorisala nacrt rezolucije.

Glasu Amerike je u svjetskoj organizaciji ranije precizirano da je za usvajanje nacrta rezolucije potrebna prosta većina članica Generalne skupštine, što uobičajeno iznosi 97 država od 193, koliko ih ukupno ima.

izvor iBalkan.net/ agencije AA

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more