IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Milivoje KATNIĆ PONOVO PISAO OMBUDSMANU: Tužilac MILOŠ Šoškić nastavlja teror nada mnom– isključuje me iz postupka i ponižava do neslućenih razmjera zatvarajući me u kavez… (foto)

Bivši Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić koji već više od mjesec dana štrajkuje glađu u Istražnom zatvoru ponovo se pismom obratio Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Siniši Bjekoviću ukazujući mu na maltretiranje kom je, kako tvrdi, izložen od strane tužioca Miloša Šoškića.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 23, 05. 2024… 15: 42… Milivoje KATNIĆ PONOVO PISAO OMBUDSMANU: Tužilac MILOŠ Šoškić nastavlja teror nada mnom– isključuje me iz postupka i ponižava do neslućenih razmjera zatvarajući me u kavez… (foto)

Pismo Milivoja Katnića Ombudsmanu Siniši Bjekoviću prenosimo integralno:

Zaštitniku ljudskih prava i osnovnih sloboda Siniši Bjekoviću

Gospodine Bjekoviću nastavlja se teror nada mnom kao okrivljenim u krivičnom postupku od tužioca Miloša Šoškića. Vijeće Višeg suda u Podgorici mi je produžilo pritvor zbog mogućeg uticaja na svjedoke za još dva mjeseca. Ti svjedoci su poimenično odredjeni i to su Sanja Jovićević, Aleksandar BoškovićMilovan Pavićević i Branko Martinović.

Dakle tužilac je morao da ove svjedoka sasluša kao prioritetne kada bi odbrana mogla tražiti ukidanje pritvora. Tužilac je mogao ako je smatrao da ima još svjedoka na koje bih mogao uticati da te svjedoke navede.

Ovo posebno što su manje više svi kao gradjani saslušani. Što se dešava, u četvrtak sam priveden u prostorije Specijalnog tužilaštva. Inače uvijek se ovako dešava i kada nijesam niti usmeno niti pismeno obaviješten od tužilaštva zašto se pozivam, dakle kao okrivljeni ili da prisustvujem saslušanju svjedoka.

Nikada jasno mi nije saopšteno ime lica koje se saslušava sve dok ne otpočne zvanično saslušanje. Dakle ovog dana (četvrtak) kada su me doveli u tužilaštvo nijesu mi dozvolili da udjem u prostoriju za saslušanje već su me odvojili u posebnu prostoriju gdje su me čuvali policajci iz Istražnog zatvora.

Pokušao sam da preko uredjaja pitam tužioca o čemu se radi nije želio da mi objasni. Od nekog iz osoblja sam saznao a kasnije i od mog advokata da je tužilac procijenio da zbog mog ranijeg ponašanja u postupku sam opasan po miran tok postupka i učesnike istog.

Dakle potpuno je jasno zašto je tužilac Šoškić i ekipa oko njega željela da me proglasi homicidnom osobom. Danas mu je trebao ovaj nalaz da ga pročita i kaže da sam spreman da koljem zubima učesnike postupka pa me treba izolovati kao divlju zvijer.

A koga je tužilac Šoškić danas doveo na saslušanje nije svjedoke koje je predložio za saslušanje njih je ostavio da mi na osnovu njih produži pred vrhovnim sudom   privor za još tri mjeseca.

Doveo je dva policajca iz Specijalnog policijskog odeljenja koji su prije mjesec dana izvršili pretres moje kuće na Novom selu i o čemu su sastavili zapisnik, i potvrde o oduzetim stvarima. Dakle sve sto se tamo dešavalo dokumentovano je uzgred rečeno taj pretres je bio nezakonit jer nije postojala osnovana sumnja da sam te objekte izgradio od sredstava stečenih kriminalnom djelatnošću.

Ovo iz razloga sto mi tužilac na teret stavlja da sam psotao član kriminalne organizacije u decembru 2020. godine a na geo portal i google mapi se jasno vidi da je sve što je tamo gradjeno, gradjeno od 2010. god zaključno sa 2017. godinom. Dakle završena je svaka gradnja najmanje tri godine prije nego sam po tužiocu mogao doći do željenog novca.

No da se vratim zašto me tužilac, zatvori u kavez i odvoji od ostalih učesnika postupka, a kad već nije imao nalaz vještaka da imam homicidalne osobine. Koliko sam vrlo šturo obaviješten što sam remetio rad u izvodjenju odredjenih dokaza vršio pritisak na svjedoke vikao, vrijedjao, posebno svog branioca iznosio odbranu skoro deset sati i slično.

No, da vidimo kakvi su dokazi za to, te kakve postupke tužilac dužan da u takvim situacijama preduzme da održi red. Prilikom mog prvog pojavljivanja pred tužiocem iznio sam odbranu i učestvovao u postupku skoro četiri sata iznosio odbranu.

Niti jedna interevencija tužioca nije bila u smislu da sam remetio tok postupka. Nakon toga, a kod sudiji za istragu,  prilikom izjašnjavanja o razlozima za pritvor iznio sam svoje razloge tačno vrlo detaljno ali to je isključivo moje pravo kao okrivljenog. Niko od učesnika nije imao primjedbi, a što se vidi iz zapisnika sa tog saslušanja.

Čitaj još:   Serija o ubistvu pjevačice: A, ko glumi Vučića? (foto)

Posto je tužilac zaključio da mu se ne ostvaruje zločinački naum u postupak ubacuje svog advokata kojeg mi je postavio po službenoj dužnosti od prvog saslušanja sam tužiocu, a potom i sudiji za istragu jasno saopštio da ću odbranu iznositi sam i da ne želim branioca. To sam pred sudijom za istragu jasno saopštio i da ne želim da ovaj branilac  (kao u ostalom ni jedan drugi) prisustvuju niti jednoj istražnoj radnji koja se odnosi na moju krivicu. Tu su bili prisustni ovaj advokat i tužilac. Sve je ovo ušlo u zapisnik istražnog sudije.

Tada sam tražio da me tužilac obavijesti o vremenu preduzimanja istražnih radnji da bih im prisustvovao posebno saslušanju svjedoka. Medjutim tajno bez moga znanja tužilac u doslugu sa ovim advokatom, koje je postavio po službenoj dužnosti saslušava odredjeni broj svjedoka o čemu me ne obavještava ni tužilac ni ovaj advokat. 

Zamislite moj branilac, a on tajno sa tužiocem sprovodi ove radnje odlazi kući i nikad me ne posjeti u Istražnom zatvoru niti me obavještava da mimo moje izričite volje učestvuje u postupku. Kada je zbog mojih stalnih zahtjeva, a prije svega reakcije vaš tužilac morao da pristane da prisustvujem saslušanju svjedoka on poziva ovo privatno lice da prisustvuje saslušanju svjedoka.

Prisustvo branioca nije potrebno izuzev kada se saslušava okrivljeni no nije samo to branilac je došao najmanje pola sata prjie nego su mene doveli i ušao u prostoriju za saslušanje da se ne bismo sreli u prostoru za čekanje gdje bih mu mogao po stoti put saopštiti da nije moj branilac.

Dakle ja jos uvijek nisam vidio do onog susreta kod Istražnog sudije. Jasno ovo je režija da bih ja koju ružnu riječ kazao ovoj osobi, a tužilac revnosno upisao u zapisnik. Medjutim i ovog puta sam se suzdržao i najcivilizovanijije zamolio ovu osobu da napusti mjesto za moju odbranu i da predje kod tužioca.

Jasno nije htio, ponavljam prisustvo branioca, nije obavezno kada on nije htio da ode odlučio sam da napustim saslušanje. Kada je to tužilac primjetio da nije uspio da dokumentuje moje nasilje kazao mu je da ode i on je otišao bez riječi. Dakle ovo privatno lice isključivo poštuje volju tužioca.

Kada sam mu kazao da treba da poštuje moju volju odgovorio mi je da je njegov poslodavac država. Nakon ovoga tužilac je naredio moje privodjenje, a kako sam naveo ne znam zašto kao i uvijek , potom uveo u prostoriju za saslušanje gdje sam opet ugledao ovo privatno lice na mjestu za moju odbranu.

Sve je bilo kao i ranije samo što sam ovog puta u hodniku za čekanje proveo 40 minuta pa je jasno najmanje toliko ranije ušao na mjesto za odbranu. Tada sam izgubio malo kontrolu i izvrijedjao ovu osobu što je sve tačno, a što je i bio cilj tužioca, da ovo uvede u zapisnik. Nakon toga je opet ova osoba napustila prostoriju, pa je nastavljeno saslušanje svjedoka.

Za svo vrijeme saslušanja svjedoka tužilac me je dva puta opomenuo za remećenje procedure, navodeći precizno ako nastavim da će me udaljiti. Jednom mi je priprijetio udaljenjem zato što sam intervenisao da u zapisnik udje nešto što je svjedok izjavio. Tada tužilac upisuje u zapisnik da imam pravo na primjedbe na kraju saslušanja svjedoka pa ako to ne budem poštovao da će me idući put udaljiti.

Ovo su jedina dva upozorenja koja mi je tužilac izrekao. Što zakon i sudska praksa u Crnoj Gori predvidjaju. Ako stranka remeti tok postupka da će biti opomenuta i da će joj se ukazati da će u slučaju da nastavi biti udaljena. Ja očigledno nijesam nikada bio udaljen. Nakon toga dakle nakon udaljenja bar iz jedne procesne radnje, a kada na narednoj procesnoj radnji ista osoba bude ponovo remetila postupak ponovo će biti opomenuta sa upozorenjem da će biti udaljena iz čitavog postupka.

Zašto tužilac Šoškić nije ovako postupio. Imao je primjer kada je sud na ovakav način postupio u krivičnom predmetu terorizam.

 Nije jer tužiocu to nije cilj da postupa po zakonu već da me isključi iz postupka i ponizi od neslućenih razmjera zatvarajući me u kavez prvo u Istražni zatvor Spuža, a potom i u tužilaštvu. Da je to tako evo još jedan primjer. Kada konačno pritisnut vašom intervencijom morao da me sasluša pozvao me je jedan dan, a bio je četvrtak 04.maj 2024. godine kao da će me dopunski salsušati kao okrivljenog drzaa jedno sat i po po onim hodnicima, a potom naredio da me vode u Istražni zatvor.

Čitaj još:   DIJASPORA CRNE GORE u Njemačkoj: Bojkotovati popis jer je u režiji izdajničke Vlade sve spremno za prevaru stoljeća... (foto)

Ovo da bi me što bolje iznervirao i pripremio za zločinački plan. Opet me pozvao sjutradan na Veliki petak držao u hodniku kao po običaju. Tu u hodniku se nalazila jedna mlada osoba koja nije imala ništa od krivične dokumentacije, pa sam mislio da je službenica tužilaštva. Kada sma konačno ušao na saslušanje prozvao je i ovu osobu i kazao da mi je odredio novog branioca po službenoj dužnosti te da taj nije došao ali da je poslao ovu advokaticu za zamjenu.

Pitao sam inače divnu osobu, ovu advokaticu kada je saznala da treba da prisustvuje mom saslušanju, pa je kazala ne sjećam se tačno sat dva prije ovog saslušanja. Mislim da je kazala da se i ne bavi krivicom. Zamislite čovjeka koji je u štrajku gladju više od dvadeset dana kada mu tužilac postavlja branioca koji ne obrće glavom, što tužilac pretpostavlja da će biti moja reakcija. Jasno napad na ovo divno stvorenje, vrijedjanje, a sve se snima. No, pošto se ništa od toga nije desilo prešlo se na ovaj plan.

Još samo da vidimo ko odugovlači postupak.

Tužilac navodi da sam namjerno iznosio odbranu skoro deset sati navodio sve i svašta, kako bi narod, kazao od Kulina bana. Da je tužilac u ovom predmetu postupao kako su postupali tužioci u zadnjih 50 godina on bi naveo obilježja krivičnog djela koje mi se stavlja na teret, ja iznio odbranu i sve trajalo sat do dva. Medjutim tužilac navodi krivična djela koja mi se stavljaju na teret, pored toga, kada me saslušava u to saslušanje uvodi finansijsku istragu koja se vodi van krivičnog postupka po posebnim zakonima.

Kakve veze sa krivičnim djelima koja mi se stavljaju na teret ima moja imovina u selo Grebe koja je sticana 15 godina prije nego sam izvršio navodno ova krivična djela.

Na teret mi se stavlja da sam 30 hiljada eura nelegalnih sredstava stečenih od kriminalne djelatnosti stavio u legalne tokove i to nakon decembra 2020 godine. Zašto to ne utvrdi finansijska istraga. Što sam stvorio nakon decembra 2020. godine.

Kakve ovih 30.000 eura ima veze sa kućom koju sam ogradio 2010. godine.  Jasno nikakve, ali radi zločinački plan.

Zato su zločinačke horde dovele me u situaciju da pred svom Crnom Gorom moram pominjati mrtvog brata i šuru koji je već 10 godina u grobu. Koliko je koji dao novca. Ove horde željne moje smrti su mi opoganile porodično ognjište stvarano više od 300 godina pod ovim prezimenom.

Tužilac Šoškic zna da će za ovo morati ići u Spuž, pa je jedina nada da odugovlači ovaj postupak do moje smrti. Molim vas da bez odlaganja obavijestite sve medjunarodne faktore.

izvor Portal Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more