IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Pravoslavna bratstva, uz podršku Crkve Srbije u najavi: Sprem'te se, sprem'te, ide Miholjski zbor, Stupovi… (foto)

Pravoslavna bratstva, uz podršku Crkve Srbije, spremni na borbu i protiv nove crnogorske vlasti

Nakon izvjesnog zatišja i posljednjeg javnog okupljanja u Podgorici, sredinom prošle godine kada su pratili Crkvu Srbije na čelu sa ovdašnjim mitropolitom Joanikijem u podršci vojnoj akciji Rusije Vladimira Putina u Ukrajini, posljednja dva dana čelnici i pripadnici pravoslavnih bratstava ,,Miholjski zbor“ i ,,Stupovi“ ponovo su se politički aktivirali.

Uz njih, tokom dva protestna okupljanja ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici bilo je vidno učešće i ,,Noćnih vukova“, motociklističke nevladine organizacije koja je formirana po uzoru na Putinove ,,Noćne vukove“.

“Njihov cilj je da nas predstave genocidnim narodom. Mi Srbi to nećemo dozvoliti. Ako se rezolucija izglasa, doći ćemo u većem broju”, obećao je 22. maja Zoran Nišavić, jedan od najpoznatijih članova radikalnog pravoslavnog bratstva ,,Miholjski zbor“.

Tako je predsjednik NVO Miholjski zbor, koju je svojevremeno osnovao sveštenik Crkve Srbije Mijajlo Backović, nakon nepunih godinu ponovo dospio u javnost.

Pobjeda je pisala da je Nišavić, koji je 25. septembra 2023. godine iz Kragujevca pozivao da se ,,ide i brani Kosmet“ izabran za – člana popisne komisije Opštine Tivat, odlukom predsjednika Opštine Željka Komnenovića.

Prema informacijama našeg lista, Nišavić, koji osim srpskog ima i crnogorsko državljanstvo – koje mu je 2016. godine uručio tadašnji ministar unutrašnjih poslova u Vladi izbornog povjerenja Goran Danilović – u video obraćanju objavljenom na društvenim mrežama, u grupi 357- Srbija, sa pozdravom „Pomaže Bog, braćo i sestre“, uslikao se ispred kragujevačke opštine gdje se nalazi vojni odsjek Vojske Srbije i pozvao svoje prijatelje da se prijave za odlazak na Kosovo.

“Prijaviti se da odbranimo Kosmet je naša sveta dužnost i nešto što svaki Srbin treba da uradi. Pozivam sve, napravite snimak, dijelite svojim prijateljima, okupimo se, pokažimo da među Srbima još uvijek žive Obilići”, rekao je tada Nišavić.

Čitaj još:   Vic dana Svještenik ili Pop na utakmici...

Nije otišao u Prizren te godine, nije ni ove – za sada, ali ga je, izgleda, upravo ovaj srpski patriotski istup preporučio predsjedniku tivatske opštine Komnenoviću, pa se na spisku prijavljenih kandidata za popisivače Nišavić našao pod rednim brojem 70.

Nije, koliko je poznato, imao nekog uticaja na popisivanje, ali je nepobitno utvrđeno da jeste Nišavić imao upliva u nekim radikalnim političkim akcijama.

Crnogorskoj javnosti je NVO „Miholjski zbor“ postala poznata nakon što su organizovali protestna okupljanja u Podgorici prije izbora manjinske vlade Dritana Abazovića.

Pobjeda je januara 2022. godine, nakon smjene vlade Zdravka Krivokapića, objavila da su članovi ,,Miholjskog zbora“ snažno podržali ulična okupljanja i da su bili u prvim redovima demonstranata noseći istovremeno zvaničnu zastavu SPC sa četiri ocila, kao i zastavu „Miholjskog zbora“ sa slovima O.

Nevladinu organizaciju „Miholjski zbor“, prema podacima Pobjede, osnovao je tadašnji paroh grbaljski Mijajlo Backović 2018. godine i to sa pozicije predsjednika Pravoslavne omladine Crne Gore, organizacije koja je bliska Crkvi Srbije i koja je krovna organizacija svih pravoslavnih bratstava.

Poznato je da je ,,padobranac“ Backović bio blizak i sa bivšim direktorom Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejanom Vukšićem, koji je na tu poziciju imenovan nakon što su vlast u Crnoj Gori u avgustu 2020. godine osvojile proruske i prosrpske političke snage.

Backović je, kako je ranije Pobjeda pisala, presudno i uticao na političku karijeru Vukšića predloživši ga za nosioca liste koalicije ,,Za budućnost Kotora“, pozicije koja mu je bila odskočna daska za imenovanje na funkciju direktora ANB- a.

Vukšić je danas savjetnik za bezbjednost predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića.

Čitaj još:   VRIJEME U BIH Negdje sa snijegom, tokom dana razvedravanje, do 4 stepena C

„Miholjski zbor“, o čemu smo, takođe, pisali, zajedno sa članovima pravoslavnih bratstava „Stupovi“ i „Tvrdoš“ aktivirao se i u protestima u Crnoj Gori nakon smjene vlade Zdravka Krivokapića.

Prema informacijama Pobjede, ove tri organizacije bile su angažovane i na Cetinju 4. i 5. septembra 2021. „braneći“ Cetinjski manastir od Crnogoraca. Sigurnosnim mjerama rukovodio je i koordinirao – upravo pop Backović. Taj bivši pripadnik 63. padobranske jedinice iz Niša je prisustvovao 2016. u Kotoru stvaranju tzv. Balkanske kozačke vojske, kada su Kotorom defilovali uniformisani ruski oficiri i motociklisti „Noćni vukovi“ koji su takođe bili angažovani na Cetinju

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more