IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ISTANBUL: Obilježeno 145 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Turske… (foto, video)

Na mjestu crnogorskog Poslanstva iz vremena Kraljevine i Knjaževine CRNE GORE postavljena memorijalna ploča…

ISTANBUL: SVIJET, Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, subota, 25, 05. 2024… 00: 42… ISTANBUL: Obilježeno 145 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Turske… (foto, video)

Iz Ministarstva vanjskih poslova je saopšteno da je danas u Istanbulu, povodom 145 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i Republike Turske, na mjestu na kojem se nekada nalazilo Poslanstvo Knjaževine, a potom Kraljevine Crne Gore, postavljena memorijalna ploča, kao „simbol istorijskih veza i potvrda nastojanja da se sačuva od zaborava mjesto koje predstavlja značajan dio istorije crnogorsko- turskih odnosa“.

Ambasador Periša Kastratović je naglasio značaj obilježavanja mjesta na kojima su se nalazila prva diplomatska predstavništva Crne Gore u Istanbulu i Turske na Cetinju i podsjetio na prve diplomatske veze uspostavljene 1879. godine.

U-Istanbulu-obilje-eno-145-godina-od-uspostavljanja-diplomatskih-odnosa-Crne-Gore-i-Republike-Turske

“Sjećajući se značajnih imena crnogorske diplomatije i prijateljstva sultana Abdulhamida i kralja Nikole, danas obilježavamo 145 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i Turske.

S posebnim pijatetom na ovom mjestu izgovaram imena: Stanka Radonjića, Gavra Vukovića, Mitra Bakića, Mitra Plamenca, Jovana Matanovića, Dušana Drecuna, Dušana Gregovića, Jova Popovića i Petra Plamenca koji su bili diplomatski predstavnici Knjaževine, odnosno Kraljevine Crne Gore u Carigradu u periodu od 1879. do 1912. godine”, kazao je Kastratović, podsjetivši da je u istom vremenskom periodu Osmansko carstvo imalo devet akreditovanih poslanika na Cetinju.

Čitaj još:   IZA REŠETAKA: Priveden Srećko Trifković sa Pala, poznati auto- mafijaš...
U-Istanbulu-obilje-eno-145-godina-od-uspostavljanja-diplomatskih-odnosa-Crne-Gore-i-Republike-Turske

Zahvalio je upravi Sakib Sabandži muzeja što sa pažnjom čuvaju sjećanje na dio istorije Crne Gore i što su, bez oklijevanja prihvatili i sproveli u djelo inicijativu diplomatsko-konzularnih predstavništava Crne Gore u Turskoj da se postavi memorijalna ploča i označi mjesto gdje se nekada nalazilo Poslanstvo Crne Gore.

U-Istanbulu-obilje-eno-145-godina-od-uspostavljanja-diplomatskih-odnosa-Crne-Gore-i-Republike-Turske

Kastratović je istakao i da moderna Crna Gora i Republika Turska danas imaju odlične odnose, koji se temelje na međusobnom razumijevanju, povjerenju i poštovanju, a da važan doprinos bilateralnim vezama pružaju NATO savezništvo, zajednička težnja za pridruživanjem evropskoj porodici naroda, kao i iseljenici sa prostora Crne Gore.

BONUS VIDEO: 19 Mayıs, Türkiye'de her yıl kutlanan bir milli bayramdır.#keşfetbeniöneçıkar #kesfet #subscribe

izvor Portal aktuelno.me

ISTANBUL: Putnički voz izletio iz šina, 24 stradalih i 124 povrijedjenih…

Kontinuirano raste broj osoba smrtno stradalih osobe i povrijeđenih u Read more

ISTANBUL: Priveden kontraverzni vođa kriminalne grupe Adnan Oktar…

Tursko državno tužilaštvo u Istanbulu vosi opsežnu istragu protiv kriminalne Read more