IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANILO Kalezić- (politički analitičar): Sve što rade ANDRIJA Rajo Mandić i MILAN Pipun Knežević, priprema je za izbore na jesen… (foto, video)

Politički analitičar ocijenio da su zahtjevi lidera DNP- a i NSD- a, poput uvođenja srpskog jezika i trobojke, u funkciji mobilizacije prosrpskog glasačkog tijela…

PODGORICA: Regija, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 26, 05. 2024… 19: 42… DANILO Kalezić- (politički analitičar): Sve što rade ANDRIJA Rajo Mandić i MILAN Pipun Knežević, priprema je za izbore na jesen… (foto, video)

Danilo Kalezić vjeruje da Mandić i Knežević, iako traže i najavljuju vraćanje srpskog jezika i trobojke, nemaju precizne podatke o rezultatima popisa, ali, kako je rekao, na bazi pretpostavki oni kreiraju politički sadržaj.

DANILO Kalezić je istakao da, kakav god bude rezultat popisa, oni će sa pozicija vlasti da nađu uporište u njima, da ispostave zahtjeve, i tu rezultati popisa nijesu razlog, nego sredstvo i biće instrumentalizovani zarad ostvarivanja njihove političke agende

Danilo KalezićFoto: Gradski portal

Sve što sada rade i Andrija Mandić i Milan Knežević, u smislu ispostavljanja zahtjeva Spajiću u vezi sa uvođenjem srpskog jezika i trobojke, dvojnog državljanstva sa Srbijom i slično, priprema je terena za vanredne parlamentarne izbore koji će se desiti, pretpostavljam, na jesen – kazao je za Pobjedu Danilo Kalezić, politički analitičar.

Komentarišući odluku DNP-a da će suspendovati podršku Vladi dok ne ispuni nekoliko zahtjeva, među kojima uvođenje srpskog jezika, trobojke i dvojnog državljanstva sa Srbijom, što su i najave predsjednika Skupštine i lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića, Kalezić je rekao da je to „jedna vrsta političkog manevra i od Kneževića i od Mandića“.

– Oni se nalaze između želje da ostanu u strukturama izvršne vlasti, ali da se ne zamjere agresivnoj politici njihovog političkog pokrovitelja Aleksandra Vučića. Onda pokušavaju da na ovaj način, ucjenjujući Spajića, afirmišu one vrijednosne principe politike za koje smo, bar kod Mandića, mislili da su pali u drugi plan.

Sada oni vraćaju opet u prvi plan identitetske teme, na taj način grubo kršeći potpisani koalicioni sporazum, jer suština njihovog političkog djelovanja, otkad je Vlada formirana, pogotovo u prethodnih nekoliko sedmica u vezi sa ove dvije rezolucije i nove zahtjeve, suprotna je duhu koalicionog sporazuma – kazao je Kalezić.

Istakao je da javnost zna da će ta rezolucija o genocidu u Jasenovcu biti usvojena na sjednici Skupštine naredne sedmice.

– Dodatno podgrijavanje političke atmosfere više je u funkciji mobilizovanja biračkog potencijala prosrpskog glasačkog tijela. Međutim, suština je da su ti zahtjevi duboko anticrnogorski i do kraja razobličuju maligni karakter te velikosrpske politike – kazao je Kalezić, dodajući da je teško i gledati koalicione partnere koji se iz dana u dan međusobno ucjenjuju.

Komentarišući izjavu premijera Milojka Spajića da nema problem da podrži svaku inicijativu koja povećava prava jednom narodu a nije nauštrb drugih i na pitanje da li Spajić to radi da bi sačuvao Vladu, Kalezić je rekao da je Spajić pod apsolutnom kontrolom bivšeg DF-a.

– On i na najmanji njihov pritisak reaguje pozitivno. Vjerujem da će tako biti i ovoga puta, jer već imamo informaciju da je rezolucija o Jasenovcu u skupštinskoj proceduri i da su je potpisali i njegovi poslanici, uprkos snažnom protivljenju naših partnera, prije svega Hrvatske. Spajić, kad god se nalazi i pod najmanjim pritiskom velikosrpskog korupsa u Crnoj Gori, izlazi u susret tim interesima – kazao je Kalezić.

Na pitanje kako će biti ovoga puta, kada su mu ispostavljeni novi zahtjevi, Kalezić je istakao da će „tako biti kad je u pitanju rezolucija o Jasenovcu, ali da nam ostaje da vidimo kako će da se odnese prema identitetskim temama“.

– To je teže sprovodivo jer izmjene Ustava podrazumijevaju kvalifikovanu većinu i komplikovaniju proceduru. Ne vidim da sad u crnogorskom parlamentu postoji raspoloženje za takvo nešto. Ali, poučen ranijim iskustvima, ne bi me čudilo da oni pribjegnu nekoj alternativnoj interpretaciji ustavnih normi – kazao je Kalezić.

Čitaj još:   BERLIN- IZREŠETAN PAZARAC: Velika pucnjava, ispaljeno 29 hitaca... (foto)

Na pitanje obećavaju li nemoguće ako budu poštovali ustavne norme, kada je u pitanju uvođenje jezika i trobojke, Kalezić je kazao da je načelno tako.

– Te vrste intervencije zahtijevaju kvalifikovanu dvotrećinsku većinu koja ne postoji i teško da će ikad postojati. Ali, ranije smo čuli da oni imaju drugačiju interpretaciju toga. Govore da ne bi bile izmjene, već dopuna, proširenje normi. To je i za pravne laike besmislica, ali kao što smo gledali i ranije, oni zakonom suspenduju Ustav, kao što je bio slučaj sa Zakonom o predsjedniku Crne Gore. Tako, može da se desi da oni, radi

izazivanja atmosfere haosa i destabilizacije Crne Gore, prije svega skretanja sa evropskog puta, što je ključni srednjoročni cilj politike Beograda i Moskve, mogu da pribjegnu jednoj takvoj pravnoj idiotariji, svjesno znajući što će biti rezultat, računajući čak i na Ustavni sud koji će se praviti kao korektivni faktor ali u nekom periodu kasnije.

Mislim da je to ideja. Kad je bila riječ o Zakonu o predsjedniku, niko nije krio da je taj akt neustavan, ali ušli su u tu proceduru. Ako kane učiniti slično, oni to rade kako bi kroz tu temu, atakovanjem na Ustav, aktiviranjem nacionalnih identitetskih tema, Crnu Goru gurnuli u jednu vrstu političke nestabilnosti kakvu smo imali tokom Belvedera.

Svi resursi kojima raspolažu, i javni i tajni, stavljeni su u funkciju sprečavanja Crne Gore da nastavi evropske integracije. I Spajić im je direktni saučesnik, jer za razliku od njih, on matematički i politički ima alternativu ako mu je stalo do evropskog puta – kazao je Kalezić.

Na pitanje da li će Spajić nastaviti da bude njihov saučesnik ili će se opredijeliti za druge opcije, Kalezić je rekao da je vrlo pesimističan.

– Iz prostog razloga što on nijednim gestom ne demantuje višeslojnu vezanost, odnosno podređenost DF-u. Čak i ovaj dio, koji je prozapadni dio crnogorske javnosti pozdravio, u odnosu na Rezoluciju o Srebrenicu, on jednom grubom neistinom demantuje. Čak i kada pravi jednu vrstu iskoraka, on nas kao društvo vrati tri koraka unazad – kazao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, Spajić je potpuno izgubio autoritet u Vladi i uticaj na procese, jer njemu, kako kaže Kalezić, politički takt diktira DF.

– On je u suštini svojevoljni zatočenik politike DF-a, koju vjerovatno intimno i dijeli, ali to je manje bitno. Sve njegovo političko djelovanje je usmjereno ka tome, čak i posljednje oko odgađanja tematske sjednice Vlade, pokazuje neozbiljnost u evropskim integracijama, pa bi za pozitivan IBAR najmanje bila zaslužna Vlada Crne Gore – ocijenio je Kalezić.

Komentarišući Mandićev bijesan nastup nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, kada je izjavio da je naša država kompromitovala sebe, ali i čvrsto najavio ustavne promjene, Kalezić je istakao da „nagla i naglašena izjava Mandića nakon jednog perioda pomirljive retorike, zapravo, pokazuje koliko uzak je njegov manevarski prostor u odnosu na zvanični Beograd“.

– On je u očima i međunarodne zajednice i domaće političke javnosti pokušao da napravi jednu vrstu distance, bar retorički, od velikosrpskih pozicija na kojima je bio i na kojima je očigledno i sad. Ova njegova izjava koja je, vjerujem, proizvod pritiska, što stranačkog, što vanstranačkog, zapravo je samo mjera manevarskog prostora u kome on može da se kreće.

Koliko god je bila dopadljiva ideja koja je „provijavala“ i u međunarodnoj zajednici i intelektualnom, medijskom dijelu Crne Gore o tome kako je Mandić možda odlučio da vodi autonomniju politiku, ovaj probuđeni ekstremni nacionalizam demantuje njegove sposobnosti za takvo nešto – istakao je Kalezić.

Čitaj još:   DRAMA U ZALIVU, SVIJET NA KORAK DO RATA: Napadnuti tankeri, crni dim sa broda punog metanola...

Na pitanje da li obećanje Mandića da će „vratiti srpski jezik i trobojku“ znači da možda zna rezultate popisa, Kalezić je kazao da vjeruje da oni nemaju precizne podatke, ali da na bazi pretpostavki oni kreiraju politički sadržaj.

– Međutim, kakvi god bili rezultati popisa, oni će sa pozicija vlasti da nađu uporište u njima, u nekoj interpretaciji rezultata, da ispostave zahtjeve. I tu rezultati popisa nijesu razlog, nego sredstvo. Kakvi god budu, oni će biti instrumentalizovani zarad ostvarivanja te vrste političke agende. Lično, sumnjam da imaju podatke, jer podaci su sad manje bitni – kazao je Kalezić.

Komentarišući to što Knežević najavljuje da će suspendovati podršku Vladi, a Mandić ne pomišlja da uskrati povjerenje Spajiću zbog Rezolucije, Kalezić je istakao da je razlika između njih dvojice „samo stilska“.

– Ni jedan ni drugi ne napuštaju ni pozicije koje imaju, ni one po dubini. Knežević svojom retorikom pravi PR za novu izbornu kampanju. Njemu je u novoj raspodjeli karata sa Andrićevog venca pripala funkcija homogenizatora najekstremnijeg dijela prosrpskog biračkog tijela. Mandić je ranije pokušavao da se distancira i vodi blažu politiku u okvirima u kojima mu Vučić dozvoljava i na bazi toga su različite izjave. Da žele da budu principijelni, oni bi Vladu davno srušili. Sve ostalo su zamjene teza– kazao je Kalezić.

Rekao je da, matematički, od DNP-a ne zavisi Vlada.

– Spajić bi mogao da traži zamjenu u opozicionim klubovima. Sve što rade sada i Mandić i Knežević je priprema terena za vanredne parlamentarne izbore koji će se desiti, pretpostavljam, na jesen – poručio je Kalezić.

Spajić demaskirao sebe i otkrio šta misli o genocidu u Srebrenici

– Spajić je jednim nedržavnim činom, komentarišući karakter Rezolucije o genocidu u Srebrenici, do kraja demaskirao sebe i otkrio šta on o tome zapravo misli i koliko mu je stalo i do žrtava genocida u Srebrenici i do svih tih tema. On je intimno na vrlo sličnim pozicijama kao DF – kazao je Danilo Kalezić, povodom izjave Spajića da je Rezolucija „neobavezujuća“.

Kalezić je kazao da nije faktografski tačno da je Rezolucija neobavezujuća, te da rezolucije Generalne skupštine UN proizvode dejstvo.

BONUS VIDEO: TOPA+11MART24#MANDIĆ OSTAJE PREDSJEDNIK SKUPŠTINE#KNEŽEVIĆ: AKO BS GLASA ZA, NEĆE SA NAMA U VLADU

izvor Pobjeda,me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more