IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Vlada Crne Gore dala saglasnost- Radna grupa će istraživati LAŽNE DIPLOME… (foto)

Vlada je dala saglasnost za formiranje radne grupe koja će se baviti istragom lažnih diploma. Radnu grupu činiće predstavnici više resora, kao i predstavnici nevladinog sektora. Alternativa Crna Gora tvrdi da je veliki broj službenika javnog sektora diplomu dobio nelegalno, kao i da je najveći broj njih u zdravstvu.

“Istina je da je trećina diploma zaposlenih u javnom sektoru lažna. Kad kažem trećina, mislim da je to brojka između 20 i 30 hiljada jer u našem javnom sektoru ima oko 80 hiljada službenika”, kaže Zarija Pavićević iz Alternative Crne Gore.

A povodom istrage lažnih diploma Vlada je dala  saglasnost za formiranje radne grupe koja će se baviti falsifikovanim obrazovnim ispravama.  Činiće je predstavnici više resora.

“Radna grupa će pored predstavnika Ministarstva prosvjete činiti predstavnici Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva finansija, javne uprave, Uprave policije, državnog tužilaštva, Uprave za inspekcijske poslove, Unije poslodavaca i Privredne komore i predstavnika NVO”, kaže Dragana Ćetković iz Ministarstva prosvjete.

Jedan od članova međuresornog tijela iz reda nevladinih organizacija trebalo bi da bude i predstavnik Alternative Crna Gora. Zarija Pavićević kaže da osobe sa lažnim diplomama trenutno štiti zakon, ali da bi se to vrlo brzo moglo promijeniti.

“Njih u ovom momentu štiti zakon o priznavanju inostranih obrazovnih isprava koji eto kaže da jednom nostrifikovana diploma ne podliježe daljoj provjeri. Međutim ono što oni ne znaju jeste to da se to sve može utvrditi provjerom načina nostrifikacije”, dodaje Pavićević.

Čitaj još:   TURSKA SLAVI: Obilježava se nacionalni praznik Dan pobjede- "ZAFER BAYRAM" koji je i Dan oružanih snaga... (foto, video)

No veliki posao je pred radnom grupom, a dosadašnji rad institucija koje će je činiti mjeri se u desetinama. Osnovno državno tužilastvo u Podgorici, od početka godine formiralo je 23 predmeta zbog lažnih diploma. Još 2022. MUP je formirao komisiju za provjeru diploma policijskih službenika i do sada je 47 diploma provjereno. Ministarstvo prosvjete je od početka 2024. podnijelo 21 krivičnu prijavu zbog sumnje u falsifikat diplome.

“Dvije krivične prijave zbog sumnje u falsifikat inostrane obrazovne isprave nivoa osnovno obrazovanje, potom 17 krivičnih prijava zbog sumnje u falsifikat obrazovne isprave srednje obrazovanje i dvije krivične prijave zbog sumnje u falsifikat obrazovne isprave nivoa visokog obrazovanja”, kazali su. 

A Ministarstvo zdravlja do sada je provjerilo 49 diploma, svojih službenika i sve su bile validne. No u Alternativi, najveći problem vide upravo u zdravstvu.

“Imamo nerijetko situacije da ljudi koji su bili u prošlom vremenu, uz svo dužno poštovanje, ugostitelji, koji su bili higijeničari, koji su bili kozmeticari, kozmeticarke itd. Da su bukvalno preko noći postajali med. Sestre, glavni tehničari, glavne sestre.’  I onda je jedno jako bitno pitanje kod koga mi idemo da se lijecimo? Tako da smatram da smo mi čak i zdravi kakvi bi trebalo da budemo”, kaže Pavićević.

A odakle stize toliki broj sumnjivih diploma?

“Mi imamo saznanje da medicinari kupuju diplome sa određenih adresa, prosvjetari biraju recimo Kragujevac, biraju Prištinu, biraju Beograd dok nam je bezbjednosni sektor potpuno fokusiran na dio Bosne, na Blace, na Brčkovo, na Banja Luku, na Mostar itd”, kaže on.

Čitaj još:   DODIK ĆE POLUDJETI!!! PONIŠTENI IZBORI U SREBRENICI I DOBOJU

Dok međuresorna radna grupa bude istraživala, biće pokrenuta i kampanja Vrati diplomu, tokom koje će svi oni sa falsifikovanim ispravama moći da prođu uz najmanje kazne.

izvor: kolektiv.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more