IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BOJAN Đuranović: P(r)ESovanje BUDVE… (foto)

U Budvi će neko morati sa onima sa kojima nikako neće, ukoliko ne žele da ponovo idu na izbore, a bili bi to novi izbori u sred ljetnje sezone. Budvani mogu biti raznih političkih svjetonazora, uvjerenja i nacija ali imaju jedan zajednički sadržalac, a to je da većina njih živi od turizma i dobro pripremljene i vođene sezone

Lokalni izbori u Budvi ponovo su nam dokazali neka ranije pokazana pravila po kojima se ponašaju politički akteri u Crnoj Gori. Pokazali su nam ona ustaljena, ali i otkrila neke nove relacije na političkoj sceni.

Aksiom broj 1

Razultati Spajićevog PES-a u Budvi su pokazali da oko 60% njihovih glasača sa posljednjih parlamentarnih izbora 2023. pripada srpskom nacionalnom korpusu i da imaju puni impakt crkve i beogradskih vlasti. Ono, ako ćemo govoriti pravo, dokazalo je i da je 60% već bivših glasača PES-a veoma sumnjivog kognitivnog rasuđivanja, jer su ih mediji pod kontrolom Aleksandra Vučića za samo nedjelju dana ubijedili da će PES, ukoliko glasa za Rezoluciju u Srebrenici, postati izdajnik srpskog naroda i da će im time nanijeti nepopravljivu štetu.

Čitaj još:   VUČİĆ ZAPRİJETIO GRAĐANIMA SRBİJE- ON NE ISKLJUČUJE, ON SAMO UKLJUČUJE MJERE

Glasači su im povjerovali i listom glasali za druge opcije. Ovih preostalih 30% glasača koji su ostali u PES-u (upoređujući rezultate sa parlamentarnih izbora iz 2023) možemo podijeliti u tri grupe. 

Prvu od njih čine razočarani bivši glasači DPS- a, SD-a i SDP- a koji još uvijek vjeruju da je PES evropska opcija. U drugoj grupi su oni glasači koji su u PES-u vidjeli novu političku snagu koja bi se napokon mogla baviti ekonomskom politikom. Treću grupu čine oni kojih je najmanje, ali su zato najuticajniji jer su u njoj visoki kadrovi ove partije, koje do sada, koliko god se oni lično nudili, bivša vlast nije prepoznavala kao „visoko kvalitetan“ kadar. 

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more