IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NIKOLA Zirojević: Nije prvi put da Vlada gura glavu u pijesak dok Vučić ponižava državu… (foto)

“Postoji i sumnja da neko, zbog nečijih interesa, pokušava da opstruira usvajanje tzv. IBAR zakona kako bi zaustavio evropski put Crne Gore i time otvorio prostor nekim drugima koji su zainteresovani za djelovanje na ovoj teritoriji. Nadam se da do toga neće doći“, poručuje Zirojević

Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Nikola Zirojević u razgovoru za Portal Analitika ocijenio je da je raspad podgoričke vlasti je izvjestan, a realno je očekivati i prijevremene izbore.

On ističe i da tek nakon dobijanja IBAR-a Crnoj Gori predstoji mukotrpan posao, dodajući da je njegovo dobijanje prije rezultat geopolitičkih okolnosti, nego oduševljenosti briselske administracije sposobnostima Vlade i aktuelne većine. 

Sagovornik Analitike upozorava i da Hrvatska u bilo kojem trenutku može blokirati integracioni proces Crne Gore, te bi odlaganje, a zatim usvajanje rezolucije o Jasenovcu nakon IBAR-a bio nepromišljen manevarski potez. 

Smatra da usljed tendencije opozicionog rasta na lokalnom nivou niko iz većine ne trči ka parlamentarnim izborima, pa je bliži stavu da će radi održanja na vlasti odustati od programskih i ideoloških načela. 

Ostvareni rezultat u Budvi vrijedan svakog poštovanja 

Analitika: Da li ste zadovoljni koalicionim rezultatom ostvarenim na budvanskim izborima? Imajući u vidu optužbe o pritiscima koje NSD vrši na političke subjekte u Budvi, kakav tok pregovora očekujete? S obzirom na do da se Vaša koalicija pozicionirala kao mogući akter budvanske vlasti, očekujete li da će Vaš odbornik učestvovati u pregovorima o formiranju nove većine?

Zirojević: Veoma smo zadovoljni rezultatima budvanskih izbora, sa aspekta koalicije koju su Socijaldemokrate činile zajedno sa Socijaldemokratskom partijom i Liberalnom partijom. Mislim da smo, imajući u vidu političku situaciju u Budvi generalno, kao i činjenicu da se ono o čemu govore optužbe o pritiscima određenih grupacija bliskih NSD dešavalo i u toku predizborne kampanje, ostvarili veoma dobar rezultat kojim možemo biti u potpunosti zadovoljni. 

Budvanski rebus: Jovanović u najboljoj poziciji, težak…

Građanke i građani Budve bili su izloženi brojnim pritiscima i u takvoj atmosferi ostvareni rezultat je vrijedan svakog poštovanja.

Djeluje mi kao da u Budvi imamo nepomirljive dvije najjače liste – listu bivšeg predsjednika SO Budva Nikole Jovanovića i listu direktora Morskog dobra Mladena Mikijelja. 

Ako se stvari budu razvijale ovako kako se do sad razvijaju, nije vjerovatno da ove dvije liste formiraju vlast u kojoj će biti zajedno. S obzirom na raspodjelu mandata, biće veoma interesantno vidjeti kako će se situacija razvijati u narednom periodu. 

Što se našeg odbornika tiče, vjerujem da će on, predstavljajući našu listu, učiniti ono što je u najboljem interesu Budve i njenih građanki i građana. Od razgovora nikad nijesmo bježali, ali je sigurno da nećemo kalkulisati sa interesima grada koji je enormno devastiran prethodnih 8 godina.

Poražavajuće što iz MVP nije bilo reakcije, ali bolje da vas neki ne brane… 

Analitika: Prošle sedmice čuli smo otvoreni nagovještaj miješanja Vučića u budvanske pregovore. Ponovo je izostala reakcija Vlade i MVP povodom ovog pitanja, ali i povodom uvreda koje je lider DNP uputio ambasadorki Češke. Kako komentarišete otvoreni upliv predsjednika Srbije u budvanska postizborna dešavanja, kao i diplomatski muk na unižavanje državnog integriteta i vrijeđanje gospođe Hrebičkove?

Zirojević: Nije prvi put da Vlada i MVP guraju glavu u pijesak kada je u pitanju ponižavanje Crne Gore od strane predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. U tom smislu, uopšte nijesam iznenađen što su prećutali Vučićevu najavu kada je, tješeći Milana Kneževića u emisiji Ćirilica, kazao da će „riješiti“ situaciju u Budvi. 

Knežević se obrušio na Hrebičkovu: Ovđe je prije…

Vjerujem da su dva razloga – prvi strah koji osjećaju od bilo kakve konfrontacije sa Vučićem koji ih drži na uzici, a drugi činjenica da u tom „rješenju“ vide i sebe kao dio vlasti, ne bi li pokušali da poprave makar dio štete izazvane katastrofalnim rezultatom njihove liste na budvanskim izborima.

Kada govorimo o uvredama koje je lider DNP-a uputio češkoj ambasadorki, gospođi Janini Hrebičkovoj, šokantno je i poražavajuće da iz MVP-a nije uslijedila reakcija kojom bi se osudile uvrede tog tipa, pogotovo imajući u vidu da je ambasadorka Hrebičkova veliki prijatelj Crne Gore i da bi crnogorskom patriotizmu mogla da uči mnoge i u Parlamentu i u Vladi Crne Gore.

No, iskreno vjerujem da je i sama gospođa Hrebičkova svjesna da je, u tom smislu, bolje da vas neki ne brane, jer tako ostajete mnogo čistiji. 

Izvjestan pad podgoričke vlasti 

Analitika: Kriza vlasti u Podgorici kulminirala je prethodnih dana. Smatrate li da nas očekuju prijevremeni podgorički izbori?

Zirojević: Rekao bih da je pad lokalne vlasti u Podgorici u ovom trenutku sasvim izvjestan, tako da sam potpuno uvjeren da ćemo uskoro aktuelnu gradonačelnicu Oliveru Injac sa njenim saradnicima ispratiti iz prostorija Glavnog grada. U tom smislu, mislim da je realno za očekivati da Podgoričanke i Podgoričani na izbore idu značajno ranije od planiranog i vjerujem da će Glavni grad, nakon tih izbora, konačno dobiti ozbiljnu i stabilnu vlast koja će stati na kraj ovom ruglu koje gledamo od promjene vlasti na lokalnom nivou. 

Pitanje Šavnika preduslov za nastavak izbornih reformi

Analitika: Očekujete li da će vlada ukinuti odluku o uvođenju prinudne uprave u Šavniku i tako podstaći rješavanje dugotrajuće krize u ovoj opštini, ali i deblokadu odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu?

Zirojević: Mislim da je to jedini ispravan potez koji bi Vlada mogla napraviti i vjerujem da su postali svjesni da drugog izlaza nemaju. Podsjetiću da je odluka o prinudnoj upravi donešena potpuno nepotrebno, bez valjane pravne argumentacije i da je takav potez Vlade samo dodatno zakomplikovao situaciju u Šavniku. 

Čitaj još:   NIKOLA ZIROJEVIĆ ZAČEPIO USTA VESNI BRATIĆ: "Crnu Goru 2022. nećete pretvoriti u BiH iz 1992. godine"

Čarapić: Vlada da povuče odluku o prinudnoj upravi…

Kao što sam i ranije govorio, pitanje Šavnika mora biti pitanje opšteg konsenzusa svih parlamentarnih subjekata i rješavanje pitanja Šavnika otvara vrata kvalitetnom radu Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu. To je, rekao bih, pitanje koje bismo prvo morali da riješimo, da bismo nakon toga nastavili sa radom na sprovođenju izborne reforme. Zašto parlamentarnoj većini do sad to nije bio interes – pitanje je za njih.

Nikšićani neće dozvoliti da se njihovim novcem plaćaju politički dugovi… 

Analitika: U vezi s reagovanjem povodom dogovora oko nadoknade duga Opštini Nikšić za potopljeno zemljište od vještačke akumulacije za Bilećko jezero, smatrate li da Vlada postupa u skladu s interesima građana ili struktura izvan Crne Gore, naročito ako znamo da nije u pitanju prva sporna odluka nauštrb crnogorskih građana?

Zirojević: Kao što sam i kazao u reagovanju na ovu temu, vjerujem da je dogovor koji je ministar Saša Mujović postigao sa drugom stranom u potpunosti štetan po Opštinu Nikšić. 

Svjestan sam veoma dobro da premijer Spajić i Pokret Evropa sad čiji je ministar Mujović funkcioner imaju određene dugove prema entitetu RS i njenim vlastima, konkretno porodici Dodik, ali sam isto tako jasno poručio da Nikšićanke i Nikšićani neće dozvoliti da se našim novcem plaćaju politički dugovi bilo kojeg funkcionera ili bilo koje partije. 

Dakle, ako gospoda iz PES-a, na čelu sa ministrom Mujovićem i premijerom Spajićem misle da ćemo dozvoliti štetu po budžet opštine koja bi se mjerila desetinama miliona eura, te da će, ukoliko to učine, izbjeći odgovornost pred nadležnim institucijama ove države, grdno se varaju. U najskorijem roku predložiću dopunu dnevnog reda rezolucijom o Palestini 

Analitika: Imate li informaciju zašto rezolucija o Palestini čiji ste predlagač još nije uvrštena u skupštinsku proceduru?

Zirojević: Nemam informaciju zašto se rezolucija do sada nije našla na dnevnom redu neke od sjednica Skupštine i zašto je kao takvu predsjednik Parlamenta nije uvrstio, ali mogu reći da ću istu kao predlagač, u najskorijem vremenskom periodu, sam predložiti kao prijedlog za dopunu dnevnog reda, za koji vjerujem da će glasati, ako ne svi, makar većina poslanica i poslanika u Parlamentu.

Odlaganje rezolucije o Jasenovcu da bi se usvojila nakon IBAR- a loš manevar… 

Analitika: Rasprava o rezoluciji o genocidu u Jasenovcu manevarski je odložena za kraj juna, ali se od njenog usvajanja očito neće odustati. Koji su ciljevi i posljedice usvajanja ovakve rezolucije, koju je odbila da usvoji čak i Srbija zarad zaštite državnih interesa?

Zirojević: Odlaganje rasprave o navedenoj rezoluciji, da bi se ona ipak usvojila nakon dobijanja IBAR-a, bio bi veoma loš i nepromišljen manevar parlamentarne većine. Već sam kazao, a ponoviću jer je veoma važno, da je Crnoj Gori već učinjena ogromna šteta od strane aktuelne vlasti imajući u vidu da su od Republike Hrvatske, koja je bila možda i najjači vjetar u leđa Crnoj Gori kada su evropske integracije u pitanju i koja je, svakako, naš veliki prijatelj, uspjeli da naprave suparnika. 

Mandić: Rezolucija o Jasenovcu biće na dnevnom redu…

Pejović: Težimo pomirenju, nećemo povlačiti Rezoluciju…

U tom smislu, ukoliko neko misli da je mnogo pametan pa će da odloži glasanje o Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu nakon dobijanja IBAR-a, a onda je nakon toga usvoji, taj neko mora znati da Hrvatska, kao i bilo koja druga članica EU, može da blokira proces integracije Crne Gore u bilo kojem trenutku. 

Dakle, Hrvatska nam treba kao prijatelj, ne samo zbog IBAR-a i EU integracije, već uopšteno i bilo kakva aktivnost koja ide u suprotnom smjeru je samo i isključivo na štetu Crne Gore.

Odlaganja sjednica znak da su parlamentarna većina i Vlada u ozbiljnoj krizi…

Analitika: Svjedočimo čestim odgađanjima skupštinskih sjednica, čini se, bez racionalnog objašnjenja. Je li zaista posrijedi opstrukcija evropskog puta i može li Skupština ovim tempom usvojiti IBAR zakone u predviđenom roku, budući da je predsjednik države najavio vraćanje Zakona o nacionalnom javnom emiteru na ponovno odlučivanje? 

Zirojević: Česta odlaganja sjednica govore nam da je parlamentarna većina, a samim tim i Vlada Milojka Spajića, u ozbiljnoj krizi i da tamo stvari odavno ne funkcionišu onako kako bi trebale. 

Jasno je da postoje ozbiljni problemi u komunikaciji između partnera u Vladi, kao što je jasno da skoro svaki politički subjekt unutar vlasti (PES, ZBCG, Demokrate) doživljava ozbiljne unutrašnje probleme. Ovo smo najbolje vidjeli prilikom izbora v.d. direktora Uprave policije gdje smo svjedočili nevjerovatnoj situaciji – da ministar unutrašnjih poslova u Vladi tuži Vladu čiji je član. 

Mandić: Današnju sjednicu parlamenta otkazao sam zbog…

Postoji, svakako, i prisutna sumnja da neko, zbog nečijih interesa, pokušava da opstruira usvajanje tzv. IBAR zakona kako bi zaustavio evropski put Crne Gore i time otvorio prostor nekim drugima koji su zainteresovani za djelovanje na ovoj teritoriji.

Nadam se da do toga neće doći, nadam se da će potrebni zakoni biti usvojeni na vrijeme, a mi ćemo, kao opozicioni politički subjekti, kao i uvijek do sada, biti konstruktivni kada je interes Crne Gore u pitanju.“

IBAR ne znači zagarantovan ulazak u EU 

Analitika: Ukoliko dobijemo pozitivan IBAR, hoće li to zaista biti zasluga Vlade i aktuelne parlamentarne većine? Ako imamo zakonska rješenja kojima se štite interesi pojedinaca i sa druge strane vrlo diskutabilno postupanje sudija i tužilaca, bolje reći progon neistomišljenika i revanšističko djelovanje po nalogu vlasti, možemo li reći da smo zaista napravili iskorak na polju vladavine prava?

Čitaj još:   NIKOLA Zirojević odgovorio VESNI Bratić: BESRAMNA JE SVAKA VAŠA POJAVA U JAVNOSTI...

Zirojević: Prije svega moram kazati da dobijanje IBAR-a samo po sebi ne predstavlja ništa toliko spektakularno kao što se predstavlja javnosti. Dobijanje IBAR-a ne znači da nam je zagarantovan ulazak u EU, već samo i isključivo da smo ispunili određena mjerila koja su uslov za nastavak procesa pristupan.

Taj proces, nakon IBAR-a, neće biti nimalo jednostavan i neće biti nimalo kratak. Dakle, nakon dobijanja IBAR-a, tek predstoji ozbiljan i mukotrpan posao za Crnu Goru, kako bismo se približili članstvu u EU.

Više puta sam naglašavao, a dobra je prilika da ponovim, da je skorašnji napredak na putu Crne Gore ka EU dominantno ostvaren konstruktivnim odnosom opozicije u Parlamentu, imajući u vidu da parlamentarna većina nema dovoljno poslanika za postizanje kvalifikovane većine od 49 poslanika. 

Dakle, naši glasovi su bili presudni prilikom deblokiranja određenih institucija i određenih imenovanja koja su od nas očekivali naši međunarodni partneri. U konačnom, prije bih rekao da je dobijanje IBAR-a rezultat geopolitičke situacije i razvoja događaja u Evropi, nego što su ova parlamentarna većina i Vlada oduševili briselsku administraciju i predstavili se sposobnima da Crnu Goru uvedu u EU.

Na dnevnom redu Skupštine 12 IBAR zakona: Glasanje…

I tu se krije odgovor i na drugi dio pitanja – djeluje mi kao da su naši međunarodni partneri spremni da zažmure na određene nedostatke kako bi dali podstrek Crnoj Gori da nastavi sa procesom integracije, ali i svim drugim zemljama koje teže članstvu u EU, a čija će sudbina zavisiti, između ostalog, i od raspleta situacije u Crnoj Gori. 

Vidjeli smo vrlo sporna rješenja kada su u pitanju medijski zakoni, koji idu u prilog samo jednom čovjeku kojeg ni mnogobrojne sudske presude ne mogu ukloniti sa rukovodeće pozicije, a isto tako, gotovo svakodnevno, gledamo veoma sporna postupanja i sudija i tužilaca koja nikako ne doprinose kreiranju slike o nezavisnosti ovih institucija. Dakle, zaključak je da smo daleko od onoga kakvi bismo trebali da budemo.

Evropa sad mora biti u fokusu, ustavne izmjene spisak lijepih želja… 

Analitika: Rekonstrukcija Vlade uslovljena je usvajanjem rezolucije o genocidu u Jasenovcu, zahtjevima u vezi s ustavnim izmjenama i sprovođenjem programa Evropa sad 2. Mislite li da smo bliži prijevremenim izborima? Šta je od navedenog, iz ove perspektive, put ka razrješenju političke krize i da li bi ona rekonstrukcijom Vlade sa ovako nestabilnom većinom bila dodatno produbljena?

Zirojević: Sprovođenje programa Evropa sad 2 bilo je glavno obećanje partije premijera Spajića i mislim da, bez obzira na rekonstrukciju Vlade, ono mora da bude u fokusu svih nas. 

Ova Vlada je, dakle, dužna građankama i građanima Crne Gore ispunjavanje svakog obećanja na osnovu kojeg su, kao totalni anonimusi na političkoj sceni Crne Gore, dobili podršku kojom su zavrijedili 24 poslanika u Parlamentu.

Rezolucija o genocidu u Jasenovcu sa sobom nosi ozbiljne posljedice i želim da vjerujem da su toga svjesni i u parlamentarnoj većini i da neće sebi dopustiti da se na taj način igraju sa državnim interesima. Što se tiče ustavnih izmjena, rekao bih da je to spisak lijepih želja za koji su i njegovi podnosioci svjesni da nijesu realne da se ostvare.

Teško je u ovom trenutku prognozirati čemu smo bliži, jer su nas prethodne četiri godine naučile da u Crnoj Gori očekujemo neočekivano. Iskreno, djeluje mi da su svi iz aktuelne parlamentarne većine vrlo udobno smješteni u svojim foteljama, da se na tim pozicijama osjećaju prilično lagodno i da, imajući u vidu tendenciju rasta opozicije na lokalnim izborima čijim rezultatima svjedočimo posljednjih dana, niko od njih ne trči ka vanrednim parlamentarnim izborima. 

Prije mi djeluje, iako je većina do krajnjih granica nestabilna, da će svi oni odustati od svojih ideoloških i programskih načela iz jednog jedinog interesa – kako bi se održali na vlasti. Što opet i nije toliko loše jer izbori jednog dana, pa makar to bilo i u redovnom terminu, moraju doći, a njihovi birači će sigurno znati da kazne njihove političke kalkulacije usmjerene samo ka interesu jednog broja pojedinaca u vrhovima partija.

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more