IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA OKOVALA BOSNU: Poznat termin dženaze proslavljenom bh. glumcu HARISU Burini… (foto. video)

U petak 7. juna, posljednji ispraćaj i dženaza Burini bit će obavljena iza džuma namaza na groblju u Crkvicama…

Bonus video: In memoriam Haris Burina

Komemoracija preminulom bosanskohercegovačkom filmskom i pozorišnom glumcu Harisu Burinu bit će održana sutra, 6. juna u 16 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Burina je bio glumac BNP-a Zenica iz kojeg su se oprostili od svog kolege i obavijestili o terminu komemoracije.

“Duboko ožalošćeni obavještavamo teatarske umjetnike i publiku, građane grada Zenice i širu javnost da nas je u srijedu, 5. juna 2024. godine zauvijek napustio Haris Burina, glumac Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Komemoracija našem dragom kolegi održat će se u četvrtak, 6. juna u 16:00 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica”, saopćili su.

Dan kasnije, u petak, 7. juna, posljednji ispraćaj i dženaza Burini bit će obavljena iza džuma namaza na groblju u Crkvicama.

Podsjećamo, Burina je preminuo tokom protekle noći u Kantonalnoj bolnici Zenica nakon borbe sa rakom.

Ovaj pozorišni i filmski glumac rođen je 2. februara 1963. godine u Zenici. Godine 1982. upisao se na Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za glumu, kao dio druge generacije. Već u toku studija ostvaruje neke od zapaženih uloga u teatru i na filmu: Audicija, Tetovirano pozorište, Otac na službenom putu, Kuduz. Nekoliko godina živio je u Francuskoj, te osnovao pozorište “La Fenêtre” (“Prozor”), u kojem je nastala i njegova predstava Ptice Sarajeva.

Čitaj još:   ZAŠTO JE Srušena Hasan- Čelebina ili Arab džamija, stara 500 godina???

Nakon povratka u Bosnu i Hercegovinu nastavlja rad u pozorištu, filmu i na televiziji. Zapažene su njegove uloge u filmovima “Go West” u režiji Ahmeda Imamovića i “Nafaka” režisera Jasmina Durakovića. 

Burina je široj publici postao poznat i o ulozi u humorističnoj seriji “Lud, zbunjen, normalan”. Neki od filmova u kojima je Haris glumio su “Nebo iznad krajolika”, “Otac na službenom putu”, “Operacija Cartier”, “Tata i zetovi”, a 80-ih godina prošlog stoljeća slovio je za jednog od najpoznatijih glumaca na prostorima bivše Jugoslavije.

Haris Burina je i autor monodrame “Ćorkan” za koju mu je kao inspiracija poslužio roman Ive Andrića “Ćorkan i Švabica”. Monodramu je posvetio svome ocu za kojega je i vezana priča o nastanku same monodrame.

izvor: SB

Čitaj još:   JEZIVA I UŽASNA TRAGEDIJA KOD TIVTA: Jedna osoba se utopila, tri povrijeđene, talasi bacili kupače na stijene! (foto, video)
SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

SAMO DA NAM BUDE VEDRO! Očekuje nas fenomenalan NEBESKI SPEKTAKL!!!

Kiša takozvanih Perseida, odnosno meteorskih rojeva, specifična je po meteorima Read more

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more