IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Mile DODIK i JADIKOVANJA na RAČUN ZAPADA: Iz RUSIJE OTVORENO PRIJETI- “Održaću referendum o nezavisnosti RS- a, od BiH…” (foto)

Milorad Dodik se ponovo sastao s Vladimirom Putinom, a tokom susreta u Sankt Peterburgu potvrdili su jačanje uzajamnih veza i optuživali zapad za navodno kršenje Daytonskog sporazuma… 

SANKT PETERBURG: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, petak, 07, 06. 2024…08: 42… Mile DODIK i JADIKOVANJA na RAČUN ZAPADA: Iz RUSIJE OTVORENO PRIJETI- “Održaću referendum o nezavisnosti RS- a, od BiH…” (foto)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da će biti održan referendum o nezavisnosti Republike Srpske od BiH, a njegov datum biće tek određen. 

Dodik je u Sankt Peterburgu boravio na Međunarodnom ekonomskom forumu koji organiziraju ruske vlasti, a nakon agresije te zemlje na Ukrajinu tamo ne dolazi gotovo nitko iz razvijenih zapadnih zemalja.

– Postoji odluka o razdvajanju, ali još nije određen konkretan datum. Potrebno je da se uradi dosta analiza. Mi bismo to željeli već sada, ali, osim nas, postoje još dvije strane u tom procesu. Za ovo je, naravno, potrebno vrijeme – rekao je Dodik u intervjuu za rusku režimsku agenciju TASS na marginama Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.

Čitaj još:   Vic dana Mujo i izbori...

On je rekao da predstoji proces pregovora o razdruživanju.

– Uvjereni smo da već postoji dovoljno istorijske, civilizacijske zrelosti da je to potrebno i da će se desiti, kazao je Dodik.

– Ako bi Republika Srpska ostala u sastavu BiH bilo bi to gubljenje i vremena i mogućnosti i zato je potrebno što prije ostvariti to što Srpska želi da bi prestalo trošenje resursa uzalud se nadajući da će BiH nešto učiniti. Mi nikako ne želimo da stvaramo nestabilnost na teritoriji naše zemlje, zato smo, prije svega, predložili BiH da se odvojimo i krećemo se u tom pravcu, rekao je Dodik.

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more