IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Aleksandar VUČIĆ u ratu sa svim SUSJEDIMA, izuzev sa MAĐARSKOM: Bugarska prijeti Srbiji blokadom evropskog puta! (foto, video)

Vanjskoopolitički analitičar Boško Jakšić za Blic je komentirao ovu izjavu te ju dovodi u vezu sa nedavnim događanjima u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija oko Rezolucije o Srebrenici…

BEOGRAD: Svijet, Crna Hronika, vijesti, subota, 08, 06. 2024…07: 12… Aleksandar VUČIĆ u ratu sa svim SUSJEDIMA, izuzev sa MAĐARSKOM: Bugarska prijeti Srbiji blokadom evropskog puta! (foto, videoo)

Nedavno glasanje o Rezoluciji o Srebrenicu pokazalo je da Srbija nema dobre odnose ni se jednom susjednom drzavom izuzev s Mađarske koja je jednako kao i Srbija zagledana u Rusiju dok istovremeno koristi sve privilegije članstva u Evropskoj uniji. 

Prema pisanju medija iz regije, Srbija je u posljednje vrijeme drastično pogoršala odnose i sa Bugarskom, svojim tradicionalnim rivalom. 

Rumen Radev, bugarski predsjednik, najavio je da će njegova zemlja možda preispitati podršku Srbiji na putu prema Evropskoj uniji zbog toga kako Beograd tretira bugarsku manjinu u zemlji.

Analitičari su podijeljeni oko toga kako bi se taj “bugarski nož u leđa Srbiji” mogao dogoditi. Jedni smatraju da je prijetnja retorička, drugi pak da nije isključeno da se to i dogodi.

“Glavni kriterij po kome ćemo suditi i davati podršku napretku zemalja Zapadnog Balkana jest upravo položaj naših sunarodnjaka u svakoj zemlji – uslovi za ekonomski i društveni razvoj i, prije svega, njihova sposobnost da brane svoj nacionalni identitet, jezik, kultura i povijesno pamćenje”, objasnio je Radev.

Čitaj još:   Erdogan: "Prvi namaz u Aja Sofiji biće klanjanje džume 24. jula... (foto i video)

Vanjskoopolitički analitičar Boško Jakšić za Blic je komentirao ovu izjavu te ju dovodi u vezu sa nedavnim događanjima u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija oko Rezolucije o Srebrenici.

“Ovo je odgovor na kritike Beograda povodom glasanja Sofije. Ponavlja se povijest, da se uvijek pojavi neka članica EU koja može da ucjenjivati”, napominje Jakšić.

“Ne treba gubiti iz vida da je Bugarska, uprkos nominalnoj podršci proširenja EU na Zapadni Balkan, svoju poziciju veto igrača već nastojala iskoristiti za ostvarenje vlastitih nacionalnih interesa, čak i kada je to išlo na uštrb širih interesa Unije. Taj princip je najdirektnije primjenjen u još uvijek aktualnom blokiranju pristupnog procesa Sjeverne Makedonije, a ja ne bih bio iznenađen da i napredak Srbije prema EU u jednom trenutku bude stopiran bugarskim vetom”, smatra Saša Mitrović, istraživač Centra za europske politike, koji je nedavno službeno boravio u Bugarskoj.

Čitaj još:   PREREZALI REŠETKE: Državljanin BiH i Srbije, pobjegli iz slovenačkog zatvora...

BONUS VIDEO: Aleksandar Vučić o granici Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica

izvor (SB)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more