IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BOJAN Đuranović: Molitva mržnje… (foto)

Joanikije Mićović, pokušava da ulogom „najgoreg od sve đece“ skrene pažnju nadređenih u SPC-u, ali izgleda da više nije ni dovoljno, ni moderno, a ni kreativno biti samo vjerski fanatik i šovinista da bi se napredovalo, mora se izgleda malo biti i Pahomije…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, subota, 08, 06. 2024…17: 52…  BOJAN Đuranović: Molitva mržnje… (foto)

U cijelom ovom galimatijasu dnevno-političkih histerija skoro je pa neprimijećeno prošla, još jedna u nizu, verbalna klizma neodostojnog Joanikija Mićovića.

Mićović reče kako su, citiram: „Turci ubijali tijelo, Latini kupovali duše – ne zna se čije je zlo bilo gore“. Iako je na veoma nemušt način pokušao da zamaskira svoj rigidni stav da su svi muslimani i katolici zlo, a da je samo pravoslavlje (odnosno svetosavlje) dobro, ipak nije uspio.

Njegovi stavovi, koji su odavno poznati, da samo ako si pravoslavne vjere onda si pravovjernik, sve ostalo je zlo i naopako. Mada ne baš svi pravoslavci, evo na primjer ovi ukrajinski pravoslavci se nisu kvalifikovali u ovo grupu pravovjerujućih.

Nema tu ni ovih makedonskih jer i oni su se otrgli od svoje matice srpske. Crnogorsku pravoslavnu crkvu bolje da i ne pominjem.

U stvari, lakše je nabrojati koje su crkvene zajednice za Mićovića ispravne a koje nisu. I zašto samo Srpska i Ruska pravoslavna crkva jesu. 

Ova izjava je samo jedna u nizu koje dolaze od strane SPC-a i koje decenijama kontaminiraju i truju naš društveni život i zdrav razum.

Od pozivanja na rat i ubijanja devedesetih, preko raznih degenerativnih nepočinstava njihovih velikodostojnika, pa do svakojakih izliva nacional-šovinističkih otrova, mi evo danas, u trećoj deceniji 21. vijeka, iznova slušamo narative kojih bi se postiđeli i Konrad von Marburg i Tomás de Torquemada, poznati srednjevjekovni mučitelji i inkvizitori.

I, nije ova Mićovićeva izjava slučajno baš sada izrečena. Ima ona svoju svrhu i to iz više razloga.

Prvi je, poput pokretanja inicijative za izglasavanje rezolucije o Jasenovcu, jasno usmjeren ka remećenju međususjedskih odnosa sa Hrvatskom. S tim što je u ovom slučaju Hrvatska targetirana isključivo zbog toga što se nalazi u Evropskoj uniji. 

Čitaj još:   SVE OVO Nemojte da šaljete preko SMS poruke...

Inicijatori ovih politika smatraju da će remećenje odnosa sa jednom članicom poremetiti odnose sa cijelom Unijom i time usporiti ovaj, ničim zasluženi, momenat raposloženja članica da Crna Gora bude njen sljedeći član.

Mićović ovom prvom cilju dođe kao nužna ispomoć u pokušaju zatrovavanja odnosa sa katoličkom zajednicom u Crnoj Gori.

Drugi je više lične prirode i odnosi se na pokušaj da sebe repozicionira u hijerarhiji ove crkvene zajednice, a u kojoj mu se status mitropolita žestoko „zaljuljao“. 

Pokušava da ulogom „najgoreg od sve đece“ skrene pažnju nadređenih u SPC-u, ali izgleda da više nije ni dovoljno, ni moderno, a ni kreativno biti samo vjerski fanatik i šovinista da bi se napredovalo, mora se izgleda malo biti i Pahomije.

Treći razlog je onaj davnašnji, kojeg je naslijedio do svog prethodnika, da se pokuša kreirati neka nova stvarnost kroz prezentovanje lažne prošlosti. 

Hiljadu puta izrečena laž će se na kraju prihvatiti kao istina. Ovoga je pokojni Radović bio i te kako svjestan, jer je tu lekciju dobro naučio od svojih ideoloških očeva i učitelja i vjerno je prenio na svog, kako reče, žestokog ali nedovoljno pametnog nasljednika. 

Jedina razlika je u tome što je Radović za razliku od Mićovića (i kada je zakivao za Vezirov most, i kada je proklinjao na Božić) imao u iskazu nekog pjesničkog dara pa je sve to znao upakovati da bude manje loše, a da ipak prenese zlu poruku. Mićović ima dara samo za ovo drugo.

Sličnih izjava, a nadamo se ne i djela, naslušaćemo se u periodu koji je pred nama. Što se Crna Gora bude više približavala EU to će se ove akcije pojačavati. Nije da nismo i do sad imali iskustva sa ovom taktikom, sjetite se samo predreferendumske antikampanje kojom smo bili zatrpani. 

Čitaj još:   HOROR! POŽAR NA PSIHIJATRIJSKOJ KLINICI: Jedna osoba stradala, 16 povređenih...

Nego, navikli smo pa ćemo se i oduprijeti od ovih bolesnih napada na ljudsko dostojanstvo i mentalnu higijenu, ali se mora postaviti pitanje do kada ovako i zašto niko ne reaguje.

Gospodo iz Tužilaštva, gospodine nepoznati ombudsmane, vladine i nevladine organizacije za ljudska prava, MANS-ovi, komiteti i fakulteti, učitelji i profesori – Ima li vas? 

Posebno me zanima šta je sa Tužilaštvom u ovim situacijama, oprostite što vas ometam ovako zaposlene.

Izjava Mićovića je govor mržnje i poziv na remećenje međunacionalnog i međuvjerskog sklada i mira i u konačnom je poziv na nasilje, pa ne bi bilo loše da se tako prema tome i odnosite. Ipak vam je to posao, zar ne?

Slušajući vaše izjave o tome koliko ste rješeni da se b(j)esomučno uhvatite ukoštac sa svim nepočinstvima, čudi da ovo nije našlo makar u fazi „izviđaja“. 

Ali, da vam damo malo vremena, ipak je vama samo SKY granica.

izvor Portal analitika.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more